Saint Emilion

valandraud
Χαρακτηριστική φυσιογνωμία του Saint Emilion, ο Jean Luc Thunevin του “Chateau Valandraud”, ο οποίος οργάνωσε την προηγούμενη δεκαετία, την πρωτοποριακή προσπάθεια κάποιων μικρών κτημάτων, να βγάζουν επιλεγμένα κρασιά σε μικρές ποσότητες και αστρονομικές τιμές.

Κείμενο: Θεανώ Γαρμπή

Τριάντα πέντε χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπορντό, η μικρή μεσαιωνική πόλη απλώνεται ανάμεσα στους αμπελώνες. Χτίστηκε ανάμεσα σε αυτούς, για να γίνει το όνομά της συνώνυμο του καλού κρασιού.

Η πόλη πήρε το όνομά της από έναν Βρετανό μοναχό που έφτασε εδώ τον 8ο αιώνα. Αφού υπέστη πολλές αδικίες, αντιμετωπίζοντας τις με υπομονή και καλοσύνη, μπήκε στο μοναστήρι των Βενεδικτίνων στην Saintonge. Χρόνια αργότερα ο Emilion αποσύρθηκε μόνος του στο δάσος Combes, που βρισκόταν ακριβώς στο σημείο της σημερινής πόλης. Εκεί έφτιαξε μια σκήτη και έζησε μέχρι το 767 μ.Χ., όπου κι έγινε ο Άγιος της πόλης.

Το Saint Emilion είναι ένα υπαίθριο μουσείο, όπου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες κάνουν βόλτες ανάμεσα σε “εκθέματα”, ενώ γύρω στο τοπίο κυριαρχεί η άμπελος. Ας μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μια από τις πιο διάσημες “Ονομασίες προελεύσεως” του κόσμου.

Ausone
Τα βαρέλια του βρίσκονται στις σκαμμένες στο βράχο κάβες του φημισμένου “Chateau Ausone”, που τα κρασιά του θεωρούνται από τα καλύτερα σε ολόκληρο το Μπορντό.

Στους αμπελώνες της περιοχής κυρίαρχη ποικιλία είναι το merlot, που συμπληρώνεται από το Cabernet Franc. Δίνουν μαλακά κρασιά με βαθύ κόκκινο χρώμα, πλούσιο σώμα και έχουν διάρκεια ζωής από 5 έως τουλάχιστον 25 χρόνια.

village saint emilion_1
Στην πλατεία του χωριού Saint Emilion

Η κοινότητα του Saint Emilion συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των υπό προστασία μνημείων της Παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, και αποτελείται, εκτός από την ομώνυμη πόλη, από 7 ακόμα κοινότητες.

Σε αυτή την περιοχή των 7.800 εκταρίων, που τα όρια της καθορίστηκαν από τον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Α’ Δούκα της Aquitaine (μην ξεχνάμε ότι το Μπορντό κάποτε ήταν υπό αγγλική κατοχή), αναπτύχθηκε ο περίφημος αμπελώνας του Saint Emilion. Ένας αμπελώνας που αποτυπώθηκε σε ρωμαϊκά ψηφιδωτά και υμνήθηκε από φημισμένους Ρωμαίους ποιητές.

Τα περίφημα κρασιά του ήταν πολύ λίγο γνωστά εκτός περιοχής, μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα. Κι αυτό γιατί τα δύο ποτάμια Garonne και Dordogne, καθώς και η έλλειψη γεφυριών, κρατούσαν απομονωμένο το Saint Emilion από το Μπορντό, όπου το οινεμπόριο γνώριζε διαρκή άνθηση.

maison-du-vin-saint-emilion-slider
Στο Maison du Vin De S. Emilion, θα βρείτε οινικούς οδηγούς της περιοχής. Επίσης, θα αγοράσετε τα Chateau της περιοχής σε τιμή παραγωγού.

Το 1958 τα κρασιά της περιοχής κατηγοριοποιούνται με ένα πολύπλοκο και αρκετά δυσνόητο σύστημα. Τα προεξέχοντα αμπελοτόπια απολαμβάνουν τον τίτλο των “premiers grands crus” (classes A’ και B’). Ακολουθούν τα “grands crus classes” και τα κρασιά της τρίτης κατηγορίας, τα απλά “grand crus”.

Αναζητήστε στα μαγαζιά, βιβλία για την ιστορία της αμπελουργίας της περιοχής και οδηγούς κρασιών. Εδώ, θα βρείτε βιβλία που πιθανόν δεν θα μπορέσετε να βρείτε στο Παρίσι. Εδώ, θα βρείτε επίσης αλάτια αρωματισμένα με ποικιλίες σταφυλιών όπως Merlot, Syrah κ.λπ.

Πηγή: Οινοχόος, www.thunevin.com, www.maisonduvinsaintemilion.com, www.thewinecellarinsider.com

 

 

 

[Total: 0   Average: 0/5]