9-11/11 Διεθνές Συνέδριο The Birth of Contemporary Europe

Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, θα πραγματοποιηθεί 9-11 Νοεμβρίου, το διεθνές Συνέδριο: The Birth of Contemporary Europe: World War I, Music and the Arts. Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η διερεύνηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών θεμάτων, που σχετίζονται με τη μουσική και τις τέχνες, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά το τέλος του.

H είσοδος είναι ελεύθερη με εγγραφή και η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 09:00-20:00.
H δεύτερη μέρα, Σάββατο 10 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο ΚΠΙΣΝ από τις 09:30-19:30.
Παράλληλα με το συνέδριο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, από τις 10:00-18:00, θα πραγματοποιείται και η δράση «Europeana Migration Collection Days», την οποία συνδιοργανώνουν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και συντονίζει η Europeana σε πόλεις της Ευρώπης. Η δράση θα εστιάσει στη συλλογή ιστοριών, αντικειμένων, μουσικών οργάνων, φωτογραφιών και άλλων τεκμηρίων που συνδέονται με τη μετανάστευση και σχετίζονται με τη μουσική και τις τέχνες. Στην εκδήλωση αυτή μπορούν να συμμετέχουν πολιτιστικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο σχετικό ενθύμιο και θέλουν να μοιραστούν την ιστορία του. Τα τεκμήρια θα ψηφιοποιούνται προτού παραδοθούν στον κάτοχό τους και θα αναρτώνται στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα της Europeana.

Η τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στην Παλαιά Βουλή, έδρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, από τις 10:30-20:30.
Η καταληκτική μέρα του συνεδρίου συμπίπτει με την επέτειο 100 ετών από την επίσημη εφαρμογή της ανακωχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί τελετή από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Θα ακολουθήσουν ξεναγήσεις στην έκθεση του μουσείου για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κεντρική ομιλία της Christina Bashford, καθηγήτριας μουσικολογίας και Διευθύντρια Μεταπτυχιακών Σπουδών του University of Illinois at Urbana-Champaign, η οποία θα μιλήσει για θέματα πατριωτισμού και της αντανάκλασης αυτού σε μουσικά έργα της εποχής με ιδιαίτερη αναφορά σε βρετανούς συνθέτες.
Το συνέδριο θα κλείσει με συναυλία της Χορωδίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Ν. Μαλιάρα.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών –
Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1
Αθήνα
τηλ.: 210 7282778

[Total: 0   Average: 0/5]