8/11-8/12 Άννα Δημητρίου: Οι κυρίες της εγκατάλειψης

Εγκαίνια: 8 Νοεμβρίου, 8 μ.μ.

Η εικαστικός Άννα Δημητρίου θα παρουσιάζει, από τις 8 Νοεμβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2019, στον πολυχώρο PIRÉE, την έκθεσή της από κολάζ δημιουργίες “Οι κυρίες της Εγκατάλειψης”.

Δίνοντας, το στίγμα ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια, οι κυρίες της εγκατάλειψης στέκονται ξεχασμένες, αλλά αγέρωχες πάνω σε τοίχους σαθρούς, υπαινισσόμενες την ασθμαίνουσα ζωή τους. Δίπλα σε καλντερίμια βιώνουν εφήμερους έρωτες μιας άλλης, αλλά τόσο οικείας εποχής.

“Μεσοπόλεμος και βάλε και καθώς οι δεκαετίες περπατούν στα παλιά λαμαρινάδικα οι καλτεριμιτζούδες κουράζονται στην εργασία του έρωτα. Η μικρή Λιλίκα μόλις 14 χρονών και κολπατζού, η Μαρίκα η κουτσή, η Θεώνη η παλαβιάρα, η Βερόνικα η σημαδεμένη, η Κλαίρη με τα υπέροχα γόνατα, η Αρχοντία η μαπαμπάτσενα που όλο κουτσομπολεύει με την Χαρίκλεια την κοκκάλω, καπνίζοντας αρειμανίως.

Οι πελάτες λογιών λογιών, σχηματίζουν ουρές στα καλντερίμια. Νέοι, φοιτητές, ναύτες, φαντάροι, λίγοι επαρχιώτες και 2-3 ξένοι που ξέμειναν εδώ. Ο Τάσος ο καρδιοκατακτητής, ο Αριστείδης ο δάσκαλος, ο Ζακ ο ποιητής, ο Στέφαν ο μεθύστακας, ο Ντίνος ο αγχωτικός. Ονειρεύονται πως τις αγαπούν πολύ και φεύγουν μακριά με αυτοσχέδιες βάρκες καμωμένες από ιδρωμένα μετάξια. Ονειρεύονται πως τις αγαπούν και πως για κάθε έναν από αυτούς μια θα έχει πάντα μια θέση ξεχωριστή στην καρδιά τους. Και αυτές βαστώντας την ύπαρξη τους σε παραπήγματα λαμαρινών εκεί στα όρθια αναπνέουν την μελαγχολία των άστρων με βλέμματα υπεροπτικά και χωρίς καρδιοχτύπι.
Σας συστήνουμε λοιπόν τις καλντεριμιτζούδες και τα αγόρια που τις επισκέπτονταν μεταφέροντας τους στο σαλόνι της «αναμονής» του Piree. Στο παλιό μπαγιού κάποιες φωτογραφίες αυτών μαζί με μικρά αποφθέγματα ή σκέψεις τους που έγιναν γνωστά. Μια ολόκληρη εποχή που δεν έπαψε ποτέ να σαγηνεύει. (Άραγε θα θυμάται κάποιος το όνομα μας;)”

Πολυχώρος PIRÉE
Κάστορος 78, Πειραιάς
+30 210 4082700-02
+30 6980976568
info@piree.gr

[Total: 0   Average: 0/5]