7-16/6 Athens Photo World – «Η Καθημερινότητα στην Ελλάδα και τον Κόσμο»

Αρχική φωτογραφία: Yannis Behrakis/Reuters

Το Athens Photo World θα διαρκέσει δέκα μέρες, από τις 7 έως τις 16 Ιουνίου 2019 και θα φέρει στην πρωτεύουσα επτά εκθέσεις, περισσότερους από 100 φωτογράφους και πάνω από 500 φωτογραφίες. Κάτοικοι και επισκέπτες των Αθηνών θα έρθουν «πρόσωπο με πρόσωπο» με την παγκόσμια καθημερινότητα του πλανήτη μέσα από τη ματιά και τη δουλειά έμπειρων και αναγνωρισμένων φωτογράφων. Σκοπός είναι η ανάδειξη της δουλειάς των φωτορεπόρτερ και της συνεισφοράς τους στη διαμόρφωση της εικόνας του κόσμου μας και της ιστορίας εν τη γενέσει της, σε καιρούς πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών και ανακατατάξεων. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ανάδειξη της Αθήνας σε σημείο συνάντησης των φωτογράφων σε μια εποχή ταχύτατης μετάδοσης εικόνων, ειδήσεων και εξελίξεων.

Στην εναρκτήρια διοργάνωσή του το Athens Photo World τιμά με τις εκθέσεις και τις δράσεις του τον Γιάννη Μπεχράκη, εστιάζοντας στο πολυετές, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του.

Το πρώτο Athens Photo World πραγματοποιείται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τη σημαντική συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Δήμου Αθηναίων, του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, που λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Εθνικού Κήπου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, του TEDxAthens και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναλυτικά οι εκθέσεις:

Έκθεση Φωτογραφίας «Notes», Δημήτρης Μιχαλάκης
Πλατεία Συντάγματος
Επιμέλεια: Θανάσης Σταυράκης

Στην Πλατεία Συντάγματος, θα παρουσιαστεί η έκθεση του Δημήτρη Μιχαλάκη με τίτλο «Notes». Το κοινό, θα έχει την ευκαιρία να δει 14 διαφορετικές πόλεις του κόσμου μέσα από τα μάτια του φωτογράφου. “Από την Ουγγαρία στην Ισπανία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία, την Τσεχία, τη Μολδαβία, την Ελβετία, την Ιορδανία, την Ινδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, προσπαθώντας να αποτυπώσω το πέρασμα μου από τις χώρες αυτές, ως ίχνος πάντα ενεργό στη δουλειά μου, αλλά και ως αντίληψη της φωτογραφίας ως έναν τρόπο να αποκαλύψω τη δική της πραγματικότητα στη διασταύρωση αυτών των εικόνων». Ο Δημήτρης Μιχαλάκης είναι ένας από τους πιο δραστήριους Έλληνες φωτογράφους των τελευταίων ετών με συνεργασίες και δημοσιεύσεις σε μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού και παρουσία σε σημαντικά φεστιβάλ.

Έκθεση Φωτογραφίας «Ελλάδα», Πέτρος Γιαννακούρης, Θανάσης Λιάπης, Κώστας Μπαλτάς και Λουκάς Χαψής
Πεζόδρομος Ερμού
Επιμέλεια: Γιάννης Κολεσίδης

Στον πεζόδρομο της Ερμού, από το Θησείο μέχρι την Οδό Πειραιώς, οι περαστικοί θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δουλειά τριών σημαντικών και ήδη γνωστών Ελλήνων φωτογράφων μέσα από μια σειρά εικόνων από χαρακτηριστικά σημεία της χώρας μας. Στην έκθεση “Ελλάδα” o Πέτρος Γιαννακούρης, ο Θανάσης Λιάπης, ο Κώστας Μπαλτάς και ο Λουκάς Χαψής μας «αποκαλύπτουν» την Ελλάδα με έναν τρόπο που σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε, μέσα από οκτώ εντυπωσιακές φωτογραφίες πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων της χώρας. Ακρόπολη, Σούνιο, Μετέωρα εμφανίζονται μπροστά μας μέσα από τη ματιά και τη δεξιότητα των τριών Ελλήνων φωτογράφων.

Έκθεση Φωτογραφίας «Η Καθημερινότητα στον κόσμο», Φωτογραφκικό τμήμα του Πρακτορείου Associated Press
Κάγκελα Εθνικού Κήπου
Επιλογή φωτογραφιών: Enric Marti, Wong Maye-Ε και Natalie Castaneda / Associated Press
Επιμέλεια: Θανάσης Σταυράκης.

Πάντα στο ίδιο πλαίσιο, επιθυμώντας να φέρει τη «φωτογραφία παντού», το Athens Photo World σε συνεργασία με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press παρουσιάζει την έκθεση “Η Καθημερινότητα στον Κόσμο”. Αθηναίοι και επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να δουν 48 φωτογραφίες από αντίστοιχα μέρη του κόσμου, όλες τραβηγμένες μέσα στους τελευταίους 18 μήνες. Ο 21ος αιώνας του πλανήτη σε στιγμές χαράς, διασκέδασης, θριάμβου, ομορφιάς, λύπης, αγώνα και επιβίωσης μέσα από το φακό των φωτορεπόρτερ που καταγράφουν τις σημαντικότερες στιγμές της ημέρας: Πέτρος Γιαννακούρης, Rodrigo Abd, Dita Alangkara, Oded Balilty, Alvaro Barrientos, Desmond Boylan, Robert F. Bukaty, Matilde Campodonico, Dieu Nalio Chery, Ariana Cubillos, Ben Curtis, Felipe Dana, Mosa’ab Elshamy, Ramon Espinosa, Vadim Ghirda, Ng Han Guan, Khalil Hamra, Diego Herculano, Mahmoud Illean, Juan Karita, Gilad Kavalerchik, Mindaugas Kulbis, Evgeniy Maloletka, Bullit Marquez, Wong Maye-Ε, Martin Mejia, Emilio Morenatti, Anupam Nath, Anjum Naveed, Raimundo Pacco, Altaf Qadri, Mark Schiefelbein, Dmitry Serebryakov, Ajit Solanki, Manish Swarup, Richard Vogel, Ahn Young-joon and Kamil Zihnioglu.

Ο Εθνικός Κήπος της πόλης, σημείο ενδιαφέροντος και καθημερινής βόλτας για εκατοντάδες Αθηναίους και επισκέπτες, γίνεται για το Athens Photo World ένα σημείο συνάντησης λαών, πολιτισμών, γεγονότων σημαντικών και καθημερινών με συνδετικό κρίκο μια γλώσσα κοινή σε όλους: την εικόνα, τη φωτογραφία και το φωτορεπορτάζ. Πέρα από σύνορα και πέρα από οποιαδήποτε διαφορά, η γλώσσα των ματιών και του βλέμματος ενώνει τον πλανήτη σε ένα πολύχρωμο “μωσαϊκό”: την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα.

Ψηφιακές Προβολές «Η Καθημερινότητα στον κόσμο»
Είκοσι φωτογράφοι από την Ελλάδα
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Προπύλαια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Επιμέλεια: Γιάννης Κολεσίδης

Το Athens Photo World παρουσιάζει τη σειρά Ψηφιακών Προβολών “Η Καθημερινότητα στον Κόσμο” με τις δουλειές είκοσι Ελλήνων φωτογράφων που αποτυπώνουν με το φακό τους σκηνές καθημερινής ζωής και όχι μόνο. Από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της Αθήνας μέχρι τις ουρές των μεταναστών στα σύνορα ανάμεσα στο Μεξικό και τις Η.Π.Α., και τη ζωή στο ορεινό Παμίρ του Τατζικιστάν, φωτογράφοι με τη βάση τους στην Ελλάδα απαθανατίζουν τον κόσμο του 21ού αιώνα. Το Athens Photo World φέρνει στην καρδιά της πόλης τις εικόνες των: Αλέξανδρου Αβραμίδη, Πέτρου Γιαννακούρη, Αχιλλέα Ζαβαλλή, Μιχάλη Καραγιάννη, Γιώργου Καραχάλη, Αλέξανδρου Κατσή, Μάρως Κουρή, Άλκη Κωνσταντινίδη, Γιάννη Λιάκου, Στέλιου Μισίνα, Γιώργου Μουτάφη, Σωκράτη Μπαλταγιάννη, Άγγελου Μπαράϊ, Κωστή Νταντάμη, Άννας Παντελιά, Συμέλας Παντζαρτζή, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Ορέστη Σεφέρογλου, Κωνσταντίνου Τσακαλίδη και Άγγελου Χριστοφιλόπουλου.
Κάθε βράδυ, από τις 7 μέχρι και τις 16 Ιουνίου, οι φωτογραφίες τους θα προβάλλονται ψηφιακά σε κτίρια του κέντρου της Αθήνας, μεταφέροντας, μέσα από τη ματιά τους, τους θεατές από τους δρόμους της πόλης τους μέχρι τις άκρες και τις κορυφές του πλανήτη όπου η ζωή εξελίσσεται παράλληλα αλλά και τόσο διαφορετικά. Οι προβολές θα ξεκινούν με μια συλλογή φωτογραφιών του Γιάννη Μπεχράκη, τιμώμενου φωτογράφου του Athens Photo World 2019, και θα ακολουθεί η δουλειά δύο διαφορετικών φωτογράφων κάθε βράδυ.

Η οργανωτική ομάδα του Athens Photo World:
Θανάσης Σταυράκης, AP Chief Photographer Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία: Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Λευτέρης Πιταράκης, AP Chief Photographer Τουρκία, έδρα στην Κωνσταντινούπολη: Επιμελητής / Συντονιστής Έκθεσης Γιάννη Μπεχράκη
Γιάννης Κολεσίδης, ΑΠΕ/EPA φωτογράφος/φωτορεπόρτερ, έδρα στην Αθήνα
Επιμελητής/Συντονιστής Ψηφιακών Προβολών
Χριστίνα Καλλιγιάννη, φωτογράφος, υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου:
Γενικός Συντονισμός

[Total: 0   Average: 0/5]