6/3 Ομιλία: Δικαιώματα των Ασθενών – Ιατρική Ευθύνη – Εξελίξεις της Νομοθεσίας

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών σε συνεργασία με τους δικηγόρους, Δρ.Ν. Παναγιώτη Βιδάλη & κ. Παντελή Ραβδά, διοργανώνουν Ενημερωτική Ομιλία με θέμα: «Δικαιώματα των Ασθενών – Ιατρική Ευθύνη – Εξελίξεις της Νομοθεσίας».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017 στις 8 μμ στα Γραφεία του Συλλόγου “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών (Φαραντάτων 34, Γουδί, 4ος όροφος)

Από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έχει συντελεσθεί μια χαρακτηριστική τομή στην ιατρική δεοντολογία. Ένα σύντομο κείμενο ορθής πρακτικής στο πεδίο της ιατρικής έρευνας – ο Κώδικας της Νυρεμβέργης – για πρώτη φορά στα χρονικά έκανε λόγο για τη «συναίνεση ύστερα από πληροφόρηση» (informed consent) του ασθενούς.

Ο χρόνος έδειξε ότι αυτή η αυτοδέσμευση κάποτε δεν αρκεί. Ότι δηλαδή η προστασία και η ωφέλεια του ασθενούς δεν εξασφαλίζονται εξ ορισμού από τον ιατρό. Καθώς εκείνο που διακυβεύεται σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη είναι η ίδια η αξία του ανθρώπου και η απόλαυση θεμελιωδών δικαιωμάτων του (στην προσωπική ελευθερία, την ασφάλεια, την ιδιωτική ζωή, την υγεία κ.λπ.), «αυθεντικός» φύλακάς τους είναι -πρώτα και κυρίως- το ίδιο το υποκείμενό τους, ο ασθενής.

Σε μια εποχή γενικότερης άνθησης της ιδέας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η παραδοχή αυτή βρήκε πρόσφορο έδαφος, αλλάζοντας στο εξής ριζικά την ιατρική δεοντολογία. Ο ασθενής αναγνωριζόταν πλέον ως ενεργός συμμέτοχος της ιατρικής πράξης και όχι ως παθητικός αποδέκτης της, καθώς η συναίνεσή του θα αποτελούσε αναγκαίο όρο για την εξέλιξη των σταδίων της θεραπευτικής αγωγής. Η εξάπλωση της νέας αυτής αντίληψης υπήρξε ραγδαία, καλύπτοντας, τελικά, όλο το φάσμα των ιατρικών πράξεων.

Περισσότερες πληροφορίες τόσο για τον καρκίνο όσο για τα δικαιώματα των καρκινοπαθών, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου ΚΕΦΙ http://www.anticancerath.gr/

Σύλλογος “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών
Φαραντάτων 34, Γουδί, 4ος όροφος
τηλ.: 210 6468 222, 6447 002

[Total: 0   Average: 0/5]