26/2-31/5 Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια

Το Μουσείο Ακρόπολης στα πλαίσια των περιοδικών εκθέσεων με σημαντικά έργα της αρχαιότητας από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας, παρουσιάζει από 26/2 έως 31/5/2018, έκθεση με θέμα την Ελευσίνα και τα μεγάλα μυστήρια.

Στην έκθεση αυτή, εμφανίζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης (Περσεφόνη)-(1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ευρήματα από το Ελευσίνιο της Αθήνας, αλλά και την Ιερά Οδό, δεδομένου ότι η πανηγυρική πομπή ξεκινούσε από την Αθήνα με πλήθος μυημένων και υποψηφίων για μύηση και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας. Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται, πριν από την είσοδο στην έκθεση, ένα ανάγλυφο από την περιοχή του Ελευσινίου και ορισμένα χαρακτηριστικά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης που βρίσκεται δίπλα στην Ιερά Οδό, στην περιοχή του Δαφνίου.

Ο εκθεσιακός χώρος έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου, με το κτίριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση όπου παρουσιάζεται ένα δεκαπεντάλεπτο βίντεο με αεροφωτογραφίες της Ιεράς Οδού, αναπαραστάσεις, προπλάσματα, τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και εμβληματικά εκθέματα.

Η έκθεση οργανώθηκε από το Μουσείο της Ακρόπολης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. Tα εκθέματα προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εισιτήρια: Είσοδος €3.
Η αγορά εισιτηρίων γίνεται απευθείας στο ταμείο του Μουσείου.

Ώρες Επίσκεψης:

Χειμερινή Περίοδος (1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου)
Δευτέρα – Πέμπτη 9:00 π.μ. – 5:00 μ.μ.
Παρασκευή 9:00 π.μ. – 10:00 μ.μ.
Σάββατο/Κυριακή 9:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.

Θερινή Περίοδος (1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου)
Δευτέρα 8:00 π.μ. – 4:00 μ.μ.
Τρίτη-Πέμπτη 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.
Παρασκευή 8:00 π.μ. – 10:00 μ.μ.
Σάββατο/Κυριακή 8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.

Μουσείο Ακρόπολης,
Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα
τηλ.: 210 9000900

[Total: 0   Average: 0/5]