17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Αθήνα: 7-13/4

Θεσσαλονίκη: 14-20/4

Η μεγάλη οθόνη παραμένει ακμαία και η 17η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έρχεται να ενισχύσει αυτή την τάση και να μας προσφέρει, για επτά ημέρες στην Αθήνα και για άλλες επτά στη Θεσσαλονίκη, όλο τον πλούτο και τη μεγάλη ποικιλία αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη γαλλική και γαλλόφωνη παραγωγή.

Η μεγάλη ποικιλία της γαλλικής και γαλλόφωνης κινηματογραφικής παραγωγής θα αναδειχθεί για μια ακόμα φορά, στο Φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου), από τις 7 έως τις 13 Απριλίου, και στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου.
Έτσι φέτος οι ταινίες θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία.

Ποικιλομορφία όμως και στα είδη, μια και με τη φετινή «λευκή κάρτα» στο φεστιβάλ Animasyros θα παρουσιαστούν ταινίες για διάφορες κατηγορίες θεατών, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο αναπτυσσόμενος τομέας της κινηματογραφικής δημιουργίας δεν απευθύνεται μόνο στους νεότερους!

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με το «Mon roi» της Μαϊγουέν, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, χαρίζοντας στην Εμανουέλ Μπερκό το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας. Το φιλμ ανήκει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, απ’ όπου θα προκύψουν το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού.

Τις προβολές «ενός άλλου είδους» θα τις συναντήσουμε και στο σινε-κονσέρτο όπου ο πειραματικός κινηματογράφος θα έχει την τιμητική του: το ESCHATON, μια δημιουργία με φόντο την προφητεία για το τέλος του κόσμου θα μας δονήσει στον ρυθμό της μουσικής του Πάνου Αλεξιάδη σε ζωντανή εκτέλεση.

Στο επίκεντρο της φετινής διασταύρωσης των ειδών θα βρεθούν το κείμενο και η εικόνα, σε μια ειδική θεματική ενότητα αφιερωμένη στη μεταφορά κλασικών έργων της γαλλικής λογοτεχνίας στην οθόνη.
Ο κινηματογράφος, τέχνη σχετικά νέα, μπόρεσε να αντλήσει άφθονο υλικό από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα όλων των εποχών και πολλές φορές να αποδώσει με λεπτότητα τις αφηγήσεις. Η ενότητα αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τη συνύπαρξη των ειδών αλλά και να ανακαλύψουμε τα κείμενα που ενέπνευσαν τις ταινίες.

Φέτος, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει την ενότητα «Από το Βιβλίο στην Οθόνη», στην οποία θα προβληθούν οι πέντε θρυλικές ταινίες: «Η ωραία καβγατζού» του Ζακ Ριβέτ, «Το ημερολόγιο ενός εφημέριου» του Ρομπέρ Μπρεσόν, «Η σιωπή της θάλασσας» του Ζαν Πιερ Μελβίλ, «Η Ζαζί στο Μετρό» του Λουί Μαλ και «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρις Σερό

Ο πλούτος του κινηματογράφου πρέπει να μοιράζεται και γι’ αυτό, η σκηνοθέτρια Araceli Lemos μας προσκαλεί με το κλιπ του 17ου φεστιβάλ να μπούμε στον δυναμικό φαντασιακό κόσμο μιας συνάντησης της πραγματικότητας με τη μεγάλη οθόνη. Αυτό το ασπρόμαυρο κλιπ έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με το εικαστικό υλικό του φεστιβάλ, που έφτιαξαν οι This is That και μας τραβάει το βλέμμα με τα ζωηρά του χρώματα και τις ξέφρενες καμπύλες του!

Πρόεδροι της φετινής επιτροπής είναι οι σκηνοθέτιδες Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν. Μαζί, έχουν γυρίσει πολλές μικρού μήκους ταινίες που έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα Φεστιβάλ, ενώ, το 2011, υπέγραψαν το πρώτο τους φιλμ, «17 κορίτσια», το οποίο συμμετείχε στις Κάννες (στην Εβδομάδα της Κριτικής 2011). Οι αδερφές Κουλέν μόλις τελείωσαν τη δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά τους, «Voirdupays», μια ελληνογαλλική παραγωγή που γυρίστηκε κυρίως στη Ρόδο και αναμένεται να βγει στις αίθουσες φέτος. Ακόμα, στην επιτροπή συμμετέχουν η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού, ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς, η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη και ο συγγραφέας, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης.

πληροφορίες: www.ifa.gr

[Total: 0   Average: 0/5]