11/1-3/2 Φίλιππος Τσιτσόπουλος: A painting is beaten by a man

Ο διεθνούς φήμης, εικαστικός-περφόρμερ, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, θα εμφανιστεί στις 11 Ιανουαρίου 2018 στην γκαλερί “Λόλα Νικολάου” με μία ιδιαίτερα πρωτότυπη έκθεση-περφόρμανς (η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 2018).

Η θεματολογία της αφορά στο ψυχικό “τραύμα”, όπως ερμηνεύτηκε από τον Φρόυντ, το οποίο ο δημιουργός το πραγματεύεται ως τέτοιο πάνω στο φαινόμενο της τέχνης. Παραφράζοντας την περιβόητη φράση του πατέρα της ψυχανάλυσης από ένα γράμμα που στέλνει στον μαθητή του Φερέντσι, “ένα παιδί χτυπιέται”, ο δημιουργός Τσιτσόπουλος παράγει ευφυώς την φράση: “η τέχνη χτυπιέται από έναν άνθρωπο”.

Η φροϋδική φράση αφορά στην γέννηση του μαζοχισμού, ενώ η φράση του καλλιτέχνη φλερτάρει με μία σαδιστική λογική της σχέσης του δημιουργού με το αντικείμενο της τέχνης καθεαυτό. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική μαρτυρία, η οποία εκκινώντας από την ατομική αγωνία του δημιουργού καταλήγει σε ένα είδος συλλογικής εμπειρίας που περιλαμβάνει και τον επισκέπτη-θεατή, ο οποίος με την σειρά του γίνεται μάρτυρας τόσο της ζωντανής δράσης στο παρόν όσο και των “αποτυπωμάτων” που αφήνουν τα σχέδια του καλλιτέχνη.

Μετά την performance, στις 11/1, με αφορμή το έργο του καλλιτέχνη, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιάννη Μήτρου, τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο και το κοινό.

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη
τηλ.: +30 2310 240416,
e-mail: lolanikolaouartgallery@gmail.com

[Total: 0    Average: 0/5]