10/11-5/2/2017 «Η σπουδαία Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση»

Αρχική φωτογραφία: Ν. Εγγονόπουλος -Δ. Μυταράς

Σημαντικά έργα, ζωγραγικής και γλυπτικής τέχνης, από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ., , παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Αθήνας, σε μία μεγάλη έκθεση στο Ίδρυμα Β Μ Θεοχαράκη.

Η έκθεση με τίτλο «Η σπουδαία Συλλογή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στην Αθήνα. Η πρώτη της παρουσίαση» θα διαρκέσει από 10 Νοεμβρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2017. Περιλαμβάνει εκατό και πλέον επιλεγμένα έργα Ελλήνων δημιουργών, όπως των Καντούνη, Ξυδιά, Ιακωβίδη, Γύζη, Σαββίδη, Βολανάκη, Αλταμούρα, Λύτρα Νικόλαου, Πανταζή, Λεμπέση, Γεραλή, Καλλούδη, Ροϊλού, Βικάτου, Αργυρού, Φλωράς-Καραβίας, Αστεριάδη, Αξελού, Κοσμαδόπουλου, Γαλάνη, Παρθένη, Στέρη, Κόντογλου, Μαλέα, Γουναρόπουλου, Τσαρούχη, Εγγονόπουλου, Σπυρόπουλου, Τσίγκου, Κοντόπουλου, Διαμαντόπουλου, Γαΐτη, Μάρθας, Μυταρά, Ξενάκη, Μποστ (Μποσταντζόγλου), Ρέγκου, Πεντζίκη, Λεφάκη, Σβορώνου, Λούστα, Απάρτη, Σώχου, Θωμόπουλου, Σκλάβου, Σπητέρη Ιωάννας, Σίμωσι Γαβριέλλας, Καπράλου, Πατσόγλου, Τζομπανάκη, Νικολαΐδη, και άλλων θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη αποκαλύπτοντας το εύρος των αισθητικών επιλογών των ιδρυτών της πολυσυζητημένης συλλογής Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου.

tell2
Περικλής Πανταζής -Το παιδάκι με την κούκλα (1875)

Η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ., Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, επισημαίνει: “Η συλλογή του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης που έγινε με πάθος, ένστικτο και κυρίως “αγάπη για τον άνθρωπο”. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής. Οι Τέλλογλου, επιθυμώντας να συμβάλουν στην παιδεία του τόπου και στην καλλιέργεια του καθημερινού ανθρώπου, δώρισαν τη συλλογή τους, καθώς και ολόκληρη την περιουσία τους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κύριος πυρήνας της συλλογής Τέλλογλου είναι τα έργα νεοελληνικής τέχνης”.

Επιμέλεια Έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00
Πέμπτη: 10:00-20:00

Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1

τηλ.: 210 3611206

[Total: 0   Average: 0/5]