10-13/10 5ο TAF Thessaloniki Animation Festival

Το 5ο Thessaloniki Animation Festival (TAF), που συμπεριλαμβάνεται στο παράλληλο πρόγραμμα δράσεων των 54ων Δημήτριων, θα διεξαχθεί στην ΑΠΟΘΗΚΗ Δ στην προβλήτα Α στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου 2019 με ελεύθερη είσοδο.
Διοργανώνεται από την AddArt σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, το τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων και το τμήμα Πολιτισμού και με την πολύτιμη στήριξη του ιδρύματος Heinrich-Böll-Stiftung, το δίκτυο οργανώσεων Select Respect και τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360.

Περισσότερες από 3.000 ταινίες animation μικρού μήκους καταθέτονται κάθε χρόνο με σκοπό να επιλεχθούν, να διαγωνιστούν και να βραβευτούν οι καλύτερες από την κριτική επιτροπή του Festival. Το TAF πέρυσι είχε πάνω από 2,500 επισκέπτες 90% των οποίων ήταν νέοι. Είναι το μοναδικό Animation Festival στην Θεσσαλονίκη και το 2ο μεγαλύτερο σε μέγεθος στην Ελλάδα.

Οι καλεσμένοι στο φετινό TAF είναι:
– Ο Alejandro Jimenez από το Blow Studio που ανέλαβε την παραγωγή 2 επεισοδίων της δημοφιλούς σειράς του NETFLIX Love, death + robots, ο οποίος θα μιλήσει για την διαδικασία και τις προκλήσεις της παραγωγής αυτών.
– Oι 3 ανερχόμενοι Stop Motion Animation artists της Ελλάδας, Έφη Παππά, Φωκίων Ξένος και Ίριδα Ζιόγκα, που θα μιλήσουν για την τέχνη και την τεχνική τους.
– Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Σέργιος Κωτσόβουλος που θα δώσει νέες διαστάσεις στην αντίληψη και απόδοση του animation ως εικονικού μέσου μέσα από το masterclass του “Uniting digital & physical worlds”.
– Ο Teddy Grouya, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του American Documentary And Animation Film Festival and Film Fund (AmDocs) θα παρουσιάσει μια ειδικά επιμελημένη συλλογή από ντοκιμαντέρ και animation με θέμα την φυλετική ισότητα.
– O Brian C. Morris, που θα κάνει εισαγωγή στο “Early Animation and Animation Devices” μέσα από ένα εργαστήριο/διαχρονικό ταξίδι στην αντίληψη και την κινούμενη εικόνα.
– Ο Γιάννης Ζιάκας από το Λονδίνο στην Θεσσαλονίκη θα μιλήσει για την “Ψηφιακή Παραγωγή και τα E-sports” καθώς και για την δική του πορεία και διάκριση στον χώρο των E-sports και πως μπορεί κάποιος να προσεγγίσει μια καριέρα σε αυτόν τον τομέα.
– Ο Βασίλης Ευδοκιάς και η Αθανασία Κεφαλά οι οποίοι θα κάνουν μια εκτεταμένη ομιλία για το Graphic Design και τις πολύπλευρες πτυχές του.

Στο TAF, όπως κάθε χρόνο θα διεξαχθεί διαγωνισμός ταινιών animation μικρού μήκους σε διάφορες κατηγορίες.
Τα αφιερώματα που θα συνοδεύουν το διαγωνιστικό είναι τα εξής:
– Το Ελληνικό Πανόραμα: Ένα special section όπου θα προβληθούν animation από Έλληνες καλλιτέχνες και θα διαγωνιστούν για να αναδειχτεί η καλύτερη Ελληνική παραγωγή. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και το animation αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Ποντίων.
– “Bright Spots & Pushing Boundaries” – Tricky Women / Tricky Realities Festivals, Αυστριακό πανόραμα με animation shorts από γυναίκες directors από ένα ανερχόμενο φεστιβάλ που στόχο έχει να δείξει την πολυποικιλότητα του animation ως μέσο έκφρασης για τις γυναίκες.
– Το Καναδικό Festival Stop Motion Montreal έρχεται στο TAF για πρώτη φορά με 2 προβολές αφιερωμένες εξ ολοκλήρου στην τεχνική stop motion, μια για ενήλικες και μια για παιδιά.
– Human Rights Animated: Με την στήριξη του ιδρύματος Heinrich-Böll-Stiftung GR και του δικτύου Select Respect θα προβληθεί μια επιμελημένη συλλογή από ταινίες animation μικρού μήκους με βασική θεματολογία τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την διαφορετικότητα. Επιπλέον, μια από αυτές θα βραβευτεί από το Δίκτυο SELECT RESPECT με την ομώνυμη μνεία.
– Το KLIK Festival από την Ολλανδία έρχεται με μια συλλογή από τα καλύτερα animation του 2018 για το κοινό του TAF.

Άλλες δράσεις και εργαστήρια:
– Προβολή και εργαστήριο για παιδιά την Κυριακή το πρωί από τον Γιάννη Τεξή: Δημιούργησε τον δικό σου χαρακτήρα από πλαστελίνες σε ένα διαδραστικό εργαστήριο για χαρακτήρες animation από τον animator Γιάννη Τεξή. Στη συνέχεια θα διεξαχθεί προβολή animation διασκεδαστικά για τους μικρούς μας φίλους.
– 1η πανελλήνια προβολή της μεγάλου μήκους animation ταινίας “Boy and the world” του Alê Abreu.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ.: 2310224082, e-mail: addartngo@gmail.com

[Total: 0   Average: 0/5]