Χοιρινό με ρεβίθια

Στην ορεινή περιοχή της κεντρικής Κρήτης, γύρω από τον Ψηλορείτη, το φαγητό του γάμου ξεκινούσε, τα παλιά χρόνια, την παραμονή το βράδυ: οι γονείς της νύφης πρόσφεραν στο μέλλοντα γαμπρό ένα φαγητό από χοιρινό κρέας και ρεβίθια και το συνόδευαν με καλό κρασί.

Για αυτή τη συνταγή, το πιο κατάλληλο κομμάτι είναι το χοιρινό κότσι, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κομμάτι από σπάλα ή και από αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

300 γρ. ρεβίθια

800 γρ. Κότσι χοιρινό χωρίς κόκκαλο

100 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

80 ml ελαιόλαδο

100 γρ. Ώριμες ντομάτες

Λίγο φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο

Μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι

Μια μια μικρή πατάτα κομμένη στα δύο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε νερό, μαζί με μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι. (Το αλάτι θα τα μαλακώσει). Την επόμενη μέρα, τα ξεπλένουμε, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει, μαζί με τα κομμάτια πατάτας (το άμυλο από την πατάτα θα μαλακώσει τα ρεβίθια) και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο.

Κόβουμε το κρέας σε κύβους, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα φαρδιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές.

Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Περιχύνουμε το κρέας με την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα μισοβρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια και βράζουμε για 20 λεπτά ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Γαρνίρουμε με φρέσκο άνηθο το κάθε πιάτο και σερβίρουμε.

Πηγή: Από το βιβλίο συνταγών ”Νησιά της Μεσογείου”

[Total: 0    Average: 0/5]