Φαράγγι Κοτσυφού – Ρέθυμνο

Το φαράγγι του Κοτσυφού με την άγρια και μαγευτική ομορφιά είναι ένα από τα πολλά φαράγγια του νομού Ρεθύμνου, ξεκινάει από το χωριό Κάνεβος και καταλήγει στον Πλακιά. Σχηματίζεται μεταξύ των κορυφών Κουρούπα (984 μ.) και Κρυονερίτη (1312 μ.), ενώ το μήκος του φτάνει σχεδόν τα 2 χλμ. Στο σημείο της αφετηρίας του είναι πολύ στενό με πλάτος περίπου 10μ. το οποίο σταδιακά αυξάνεται. Οι σχεδόν κατακόρυφες πλευρές του φθάνουν το ύψος των 600 μέτρων. Στον πυθμένα του φαραγγιού υπάρχει παρυδάτια βλάστηση, ενώ στις βραχώδεις απόκρημνες όχθες του κυριαρχεί η φρυγανική βλάστηση.

Μέσα στο φαράγγι το τοπίο είναι εντυπωσιακό με ψηλά, κάθετα, και επιβλητικά βράχια. Δίπλα στην άσφαλτο που διασχίζει το άνω μέρος του φαραγγιού, υπάρχει ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου, χτισμένος μέσα σε μια βραχώδη κοιλότητα. Λίγο νοτιότερα, χαμηλά στο βάθος του φαραγγιού βρίσκονται τα ερείπια του παραδοσιακού νερόμυλου των “Βαβούρηδων”.

Αν θέλετε να κάνετε αυτή τη διαδρομή θα ξεκινήσετε από το χωριό Κάνεβος. Μπαίνοντας στην κοίτη του ποταμού και μετά από περίπου 1 ώρα πορείας, θα φτάσετε στη γέφυρα που ενώνει τα Σελλιά με τη Μύρθιο. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, υπάρχουν μεγάλοι ογκόλιθοι που εμποδίζουν την πορεία, ενώ μετά από λίγο, το φαράγγι Κοτσυφού ενώνεται με το παραφάραγγο του Μπουτσινά. Το χειμώνα σχηματίζεται εκεί ένας εντυπωσιακός καταρράκτης 20 μέτρων, ενώ το καλοκαίρι η κοίτη του ποταμού είναι ξηρή.
Στην τοποθεσία που βρίσκεται η γέφυρα που οδηγεί στα Σελλιά, το φαράγγι Κοτσυφού σταδιακά μετατρέπεται σε μια μεγάλη κοιλάδα και όταν μπείτε στο χωματόδρομο που οδηγεί ανάποδα στη ροή του φαραγγιού, θα συναντήσετε τις πηγές του Κοτσυφού όπου σχηματίζεται μια μικρή λίμνη. Από εκεί αντλούν νερό τα τριγύρω χωριά, ενώ από εδώ και μετά, το ποτάμι που έχει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καταλήγει σε μία από τις παραλίες του Πλακιά.

[Total: 4   Average: 2.8/5]