Υπό αμφισβήτηση η χρήση γενετικώς μεταλλαγμένων φυτών και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας

Εκτεταμένη έρευνα των New York Times, δείχνει πως η καλλιέργεια γενετικώς μεταλλαγμένων φυτών στις ΗΠΑ και στον Καναδά, δεν οδήγησε ούτε σε αύξηση της σοδειάς, ούτε στη συνολική μείωση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων.

Η βιομηχανία των γενετικώς μεταλλαγμένων φυτών και τροφίμων είχε υποσχεθεί δύο πράγματα. Ότι θα έκανε τα φυτά ανθεκτικά στις παρενέργειες της χρήσης φυτοφαρμάκων και θα τα καθιστούσε ανθεκτικά σε έντομα. Με αυτό το τρόπο τα φυτά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τόσο, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης των αναγκών σίτισης που έχει ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα, η χρήση τόσο πολλών φυτοφαρμάκων δεν θα ήταν αναγκαία.

Πριν είκοσι χρόνια η Ευρώπη είχε απορρίψει τους γενετικώς μεταλλαγμένους οργανισμούς, ενώ την ίδια εποχή τους υιοθετούσαν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα, και χρησιμοποιώντας στοιχεία από ανεξάρτητους οργανισμούς, από πανεπιστημιακές έρευνες και από στοιχεία της βιομηχανίας, αποδεικνύεται ότι η τεχνολογία των μεταλλαγμένων δεν απέδωσε όσα είχε υποσχεθεί.

scan

Αναλύοντας στοιχεία του ΟΗΕ και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν έχουν κερδίσει κάποιο πλεονέκτημα όσον αφορά στο μέγεθος της σοδειάς σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, όπου έχει εκσυγχρονιστεί σε ανάλογο βαθμό η αγροτική παραγωγή.

Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η χρήση ζιζανιοκτόνων στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι βασικές καλλιέργειες όπως του καλαμποκιού, της σόγιας και του βαμβακιού, είναι πλέον μεταλλαγμένες.

Οι ΗΠΑ, έχουν μείνει πίσω από τον μεγαλύτερο παραγωγό αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης, τη Γαλλία, όσον αφορά στη συνολική μείωση φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού οργανισμού γεωλογικών μελετών (USGS), στη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών έχει μειωθεί στις ΗΠΑ η χρήση εντομοκτόνων κατά το ένα τρίτο. Όμως η χρήση ζιζανιοκτόνων, έχει αυξηθεί κατά 21%. Αντιθέτως στη Γαλλία, η χρήση εντομοκτόνων έχει μειωθεί κατά 65% και η χρήση ζιζανιοκτόνων κατά 36%.

Η επιβλαβής δράση των φυτοφαρμάκων έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά και έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου και με προβλήματα στην ανάπτυξη. “Αυτά τα χημικά είναι σε πολλούς άγνωστα”, αναφέρει ο κ. Ντέιβιντ Μπέλιντζερ, καθηγητής Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σύμφωνα με τις έρευνές του η χρήση ενός συγκεκριμένου εντομοκτόνου στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση της νοητικής ανάπτυξης σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. “Διεξάγουμε φυσικά πειράματα στον πληθυσμό”, λέει αναφερόμενος στην έκθεση των ανθρώπων σε χημικά που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, “και περιμένουμε μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι κακά”.

Τα κέρδη της βιομηχανίας

Η βιομηχανία των μεταλλαγμένων κερδίζει από δύο μεριές, διότι οι ίδιες εταιρίες κατασκευάζουν και πουλούν, τόσο τα γενετικώς μεταλλαγμένα φυτά, όσο και τα φυτοφάρμακα.

Όταν παρουσιάστηκαν τα στοιχεία στον κ. Ρόμπερτ Φράλεϊ, επικεφαλής τεχνολογίας στη Monsanto, απάντησε ότι κάναμε επιλεκτική χρήση δεδομένων. “Κάθε αγρότης είναι ένας έξυπνος επιχειρηματίας που δεν θα πλήρωνε μια τεχνολογία αν δεν πιστεύει ότι του παρέχει μεγάλα οφέλη. Τα βιοτεχνολογικά εργαλεία έχουν σαφώς οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής”, αναφέρει.

Σχετικά με τη χρήση ζιζανιοκτόνων η Monsanto υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της, ότι σε άλλες περιοχές έχει μειωθεί, σε άλλες έχει αυξηθεί, ενώ σε άλλες έχει μείνει αμετάβλητη.

1

Η Monsanto και άλλες εταιρείες του κλάδου υποδεικνύουν το ερευνητικό έργο του κ. Ματίν Κουάιμ, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν, ο οποίος έχει διαπιστώσει σημαντική αύξηση της σοδειάς χάρη στη χρήση μεταλλαγμένων φυτών. Ωστόσο, ο ίδιος, είπε ότι διαπίστωσε σημαντικά αποτελέσματα κυρίως σε ποικιλίες που είναι ανθεκτικές σε έντομα και οι οποίες καλλιεργούνται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, κυρίως στην Ινδία.

“Προς το παρόν η χρήση γενετικώς τροποποιημένων φυτών δεν οδηγεί σε σημαντική αύξηση της σοδειάς στην Ευρώπη”, αναφέρει.

Αμφισβητούνται οι εταιρείες βιοτεχνολογίας

Ο πληθυσμός της υφηλίου προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 10 δισ. ανθρώπους το 2050 και η Monsanto ανέκαθεν θεωρούσε πως τα προϊόντα της αποτελούν τρόπο “ώστε να συμβάλουμε στην κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών αυτών των επιπλέον δισεκατομμυρίων”, όπως δήλωσε η εταιρεία το 1995. Ωστόσο, δεν έχει προκύψει γενικευμένη αύξηση της σοδειάς.

Οι Times χρησιμοποίησαν στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), συγκρίνοντας τις βασικές γενετικώς μεταλλαγμένες καλλιέργειες σε ΗΠΑ και Καναδά, με ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Δυτική Ευρώπη (επτά χώρες συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας και Γερμανίας). Στην περίπτωση της ελιοκράμβης σύγκριναν στοιχεία 30 ετών από τη Δυτική Ευρώπη και τον Καναδά, τον μεγαλύτερο παραγωγό, περιλαμβανομένης και χρονικής περιόδου πριν από την εισαγωγή των γενετικώς μεταλλαγμένων φυτών.

Στη Δυτική Ευρώπη η σοδειά διατηρήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Το γεγονός οφείλεται εν μέρει στη χρήση διαφορετικών ποικιλιών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι συγκριτικά η σοδειά δεν αυξήθηκε στον Καναδά μετά την εισαγωγή των γενετικώς μεταλλαγμένων καλλιεργειών.

Για το καλαμπόκι σύγκριναν στοιχεία από τη Δυτική Ευρώπη και από της ΗΠΑ. Επί τρεις δεκαετίες, οι σοδειές μόλις που διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους. Στα ζαχαρότευτλα παρατηρείται πρόσφατα, τάση για υψηλότερες σοδειές στη Δυτική Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ, παρά την κυριαρχία γενετικώς μεταλλαγμένων καλλιεργειών την τελευταία δεκαετία.

Ο κ. Τζακ Χάιμαν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Καντερμπέρι στη Νέα Ζηλανδία, έχει συγκρίνει τις σοδειές στις δύο όχθες του Ατλαντικού χρησιμοποιώντας στοιχεία του ΟΗΕ. “Η Δυτική Ευρώπη δεν βρίσκεται με κανέναν τρόπο σε μειονεκτική θέση επειδή δεν χρησιμοποιεί γενετικώς μεταλλαγμένες καλλιέργειες”, λέει. Ο Μάικλ Όουεν, επιστήμονας με ειδίκευση στους σπόρους στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Αϊόβα, λέει ότι παρόλο που η βιομηχανία υποστηρίζει εδώ και χρόνια ότι τα μεταλλαγμένα “θα σώσουν το κόσμο”, εξακολουθεί να μην έχει βρει το μαγικό γονίδιο της σοδειάς….

fitofarmaka-708

Τεστ Σπόρων

Δύο αγρότες που απέχουν μεταξύ τους περισσότερο από τέσσερις χιλιάδες μίλια, έδειξαν πρόσφατα τις καλλιέργειες καλαμποκιού. Οι αγρότες Μπο Στόουν από τις ΗΠΑ και Αρνό Ρουσό από τη Γαλλία χρησιμοποιούν και οι δύο σπόρους της DuPont. Με γυμνό μάτι φαίνονται ίδιοι. Στο εσωτερικό τους, όμως, διαφέρουν.

Του Αμερικανού αγρότη οι σπόροι έχουν διάφορες ιδιότητες χάρη στη μετάλλαξη που έχουν υποστεί. Διαθέτουν την ιδιότητα Roundup Ready για να είναι ανθεκτικά στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές προϊόν της εταιρείας. Διαθέτουν ακόμα ένα γονίδιο της Bayer που τα καθιστά ανθεκτικά και σε δεύτερο ζιζανιοκτόνο, καθώς και δύο ακόμα ιδιότητες (Herculex I της DuPont και YieldGuard της Monsanto) που επιτρέπουν στα φυτά να επιτίθενται στις προνύμφες εντόμων.

Άλλη μια διαφορά, είναι στη τιμή. Η συσκευασία με 50.000 σπόρους κοστίζει 153 δολάρια στον Αμερικανό αγρότη και 85 δολάρια στο Γάλλο αγρότη.

Η Βιομηχανία των αγροχημικών

Έχοντας δεχθεί πλήγμα από την πτώση της τιμής των καλλιεργειών και την αντίδραση των καταναλωτών στις γενετικώς μεταλλαγμένες καλλιέργειες, γεγονός που κάνει δύσκολη την κατάκτηση νέων αγορών, η βιομηχανία των αγροχημικών περνάει φάση εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Πρόσφατα η Bayer ανακοίνωσε συμφωνία εξαγοράς της Monsanto. Η κινεζική κρατικά ελεγχόμενη China National Chemical Corporation έλαβε πρόσφατα την έγκριση των αμερικανικών κανονιστικών αρχών ώστε να εξαγοράσει τη Syngenta, αν και η τελευταία ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η εξαγορά θα καθυστερήσει εξαιτίας του ελέγχου που θα κάνουν οι ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές.

epa01598507 (FILES) A file picture dated 14 October 2008 shows a farmer spraying pesticides on his field in Germany.. The European Parliament adopted a broad ban of dangerous pesticides, the world's most strict pesticide regulation, on 13 January 2009. Toxic substances that can cause cancer, alter genetic material or harm fertility are banned for the first time in the European Union. The regulation was adopted by a vast majority of representatives. EPA/PATRICK PLEUL

Στόχος τέτοιων συμφωνιών είναι η δημιουργία γιγάντιων εταιρειών που θα είναι σε καλύτερη θέση ώστε να πουλάνε τόσο σπόρους, όσο και φυτοφάρμακα. Ήδη, μια νέα γενιά σπόρων ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στην αγορά, διαθέτοντας ακόμα περισσότερες ιδιότητες.

Η βιομηχανία υποστηρίζει ότι οι νέοι σπόροι θα προστατεύουν τα φυτά από ασθένειες και θα καθιστούν την καλλιέργεια πιο θρεπτική.

Ο κ. Λίαμ Κόντον, επικεφαλής επιστημονικού προσωπικού στην Bayer είχε δηλώσει “Γενικά η αποδοχή των γενετικώς μεταλλαγμένων καλλιεργειών είναι χαμηλή στην Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά μέρη στο κόσμο όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και όπου είναι αποδεκτά. Θα πάμε όπου απαιτεί την παρουσία μας η αγορά και όπου οι πελάτες θέλουν την τεχνολογία μας”.

Πηγή πληροφοριών: New York Times (Καθημερινή)

[Total: 2   Average: 5/5]