Υπεράσπιση της Ευρώπης – Τσούκαλης Λουκάς

Κατηγορία: Πολιτική
Ημερ/νία Έκδοσης: 2016
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σελίδες: 336

Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα;

H Ευρώπη τραυματίστηκε σοβαρά από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008, που εξελίχθηκε σε κρίση χρέους. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές, με επιπτώσεις οικονομικές και πολιτικές.

Οι ανισότητες που δημιουργήθηκαν οδήγησαν την κατάσταση στα άκρα. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχει αποτύχει το Ευρωπαϊκό εγχείρημα; Υπάρχει διέξοδος; Μπορεί κανείς να αρθρώσει σοβαρά επιχειρήματα υπέρ της Ευρώπης;

Ο Τσούκαλης Λουκάς κάνει μια αριστοτεχνική ανάλυση που εξελίσσεται σε επτά κεφάλαια.
Αρχίζοντας από μια ιστορική αναδρομή των πρώτων επιτυχιών του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, συνεχίζει με τη γρήγορη επέκταση της Ένωσης, κυρίως στα ανατολικά, που δεν είχε την κατάλληλη θεσμική προετοιμασία. Η επέλαση της παγκοσμιοποίησης και η ελλιπής διαχείριση των επιπτώσεων της διεύρυναν τις ανισότητες μεταξύ των χωρών, αλλά και μέσα σε αυτές.

Η δημιουργία του ευρώ, προϊόντος μιας συμφωνίας των ελίτ αλλά χωρίς βαθύτερη κατανόηση από τους πολίτες, περιείχε την αντίφαση ενός νομίσματος χωρίς κράτος. Έτσι, όταν η παγκόσμια κρίση πέρασε από την Αμερική στην Ευρώπη, σάρωσε τις πιο αδύναμες και εκτεθειμένες χώρες και ανέδειξε τα προβλήματα σχεδιασμού που υπήρξαν εξαρχής. Και πάνω σε όλα αυτά προστέθηκε και η προσφυγική κρίση.

Οι αντιδράσεις υπήρξαν αργές και ανεπαρκείς. Η διαίρεση των χωρών της ευρωζώνης σε πιστώτριες και οφειλέτριες και η υπογραφή προγραμμάτων διάσωσης -ίσως με μόνη εναλλακτική τη χρεωκοπία- δημιούργησαν επιπλέον πιέσεις στους θεσμούς και στη δημοκρατική νομιμότητα.
Η εφαρμογή των προγραμμάτων οδήγησε σε ανεργία, ύφεση και μετανάστευση των πιο ειδικευμένων και διεθνώς ανταγωνιστικών εργαζομένων εκτός της περιφέρειας. Κάτι που επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την ύφεση και τον κατακερματισμό. Η «ευρω-απαισιοδοξία» αυξήθηκε ακόμη και σε χώρες του πυρήνα.

Το βιβλίο αναφέρεται στις δυσκολίες μιας νομισματικής ένωσης όπου υπάρχει ένα υπερεθνικό νόμισμα (επομένως δεν υπάρχει δανειστής και οφειλέτης), αλλά οι τράπεζες παραμένουν εθνική ευθύνη.

Στην περίοδο 2009-2013 η Ελλάδα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, με το σταδιακό αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και την ταυτόχρονη απώλεια του ενός τρίτου των καταθέσεων.

Η Ευρώπη, είδε το Brexit, τον πολιτικό κατακερματισμό, την οικονομική ύφεση, την προκλητική ανεργία, τη γεωπολιτική αστάθεια και την προσφυγική κρίση. Παρόλα αυτά, ο συγγραφέας παραμένει αισιόδοξος, προτείνει λύσεις και θεωρεί πως η Ευρώπη αποτελεί ένα επαναστατικό πολιτικό πείραμα κοινής διαχείρισης, που μπορεί να προσφέρει καλύτερες μέρες στους πολίτες της.
Πιστεύει ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί ακόμη….

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Μάντσεστερ, στο κολέγιο της Ευρώπης, στη Μπριζ και έλαβε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, κι έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει μεταφραστεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.
Επίσης, έχει ενεργό συμμετοχή, τόσο στον χώρο της πολιτικής όσο και της οικονομίας.

[Total: 0    Average: 0/5]