Τολέδο – Ισπανία

Φωτογραφία: Θεανώ Γαρμπή

Το Τολέδο είναι η ίδια η ιστορία της Ισπανικής ιδιοσυγκρασίας καθώς και σταυροδρόμι φυλών, πυρήνας ιδεών, μήτρα πολιτισμού. Το όνομα του προέρχεται από τη λατινική ονομασία Toletum, δηλαδή “πόλη με τα τείχη”.


Είναι πόλη και δημοτικό διαμέρισμα της Ισπανίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, καθώς και της αυτόνομης κοινότητας Καστίλη-Λα Μάντσα. Βρίσκεται κεντρικά της χώρας, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Μαδρίτη και επί της δεξιάς όχθης του ποταμού Τάγου.

Από το 1986, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ενώ στο παρελθόν (15591085) υπήρξε πρωτεύουσα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας, ισχυρό θρησκευτικό και πολιτιστικό κέντρο αποτελώντας μια ολόκληρη πόλη μουσείο ιστορίας και αρχιτεκτονικής. Ήταν φημισμένο για την παραγωγή των καλύτερων σπαθιών στη Δύση.


Μια μοναδική ατμόσφαιρα, μακριά από τον θόρυβο
της καθημερινότητας, κάνει το «σήμερα» να χάνεται στα βάθη του παρελθόντος. Ο περίπατος στους γραφικούς δρόμους μας πηγαίνει σε μια άλλη εποχή. Υπάρχει διαρκώς η αίσθηση ότι, από κάποια γωνία θα ξεπροβάλει ο El Greco με ένα καινούργιο του έργο, ή η βασιλική φρουρά πάνω στα στολισμένα της άλογα…

[Total: 1   Average: 5/5]