Τενοντίτιδα στο χέρι

Το χέρι μας έχει ένα πλούσιο σύστημα από τένοντες, τόσο στην παλαμιαία επιφάνεια, όσο και στη ραχιαία επιφάνεια αυτού.
Οι τένοντες αυτοί είναι πανίσχυροι ιστοί, σαν κορδόνια, που συνδέουν τους μυς με τα οστά.
Όταν οι μύες συσπώνται, έλκουν τα οστά και κινούν τις αρθρώσεις. Από την περιοχή του καρπού διέρχονται καμπτήρες και εκ τείνοντες τένοντες. Έτσι, από την παλαμιαία πλευρά του καρπού διέρχεται το καμπτικό σύστημα για να συλλαμβάνουμε αντικείμενα και από τη ραχιαία πλευρά το εκτατικό σύστημα, για να ανοίγουμε τα δάχτυλα ή τον καρπό μας.

Οι τένοντες στην περιοχή του χεριού περνούν μέσα από ένα κανάλι, το ινώδες έλυτρο, το οποίο τους δίνει λίπανση και ολισθηρότητα. Λόγω της καθημερινής λειτουργικότητας των χεριών μας, η φύση μας εξόπλισε με ένα σύστημα τενόντων που πολύ σπάνια υπόκειται σε φθορά εν αντιθέσει με άλλους τένοντες που παθαίνουν μικρές εκφυλιστικές ρήξεις ή ακόμη και πλήρεις. Όμως, παρότι δεν φθείρεται, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευπαθές σε επίμονα ερεθίσματα.

Σε χειρώνακτες παρατηρούμε υπερλειτουργία των τενόντων του χεριού, κυρίως των καμπτήρων.
Αφορά σπάνια τους ηλικιωμένους και συχνότερα τους νεότερους. Μπορεί να εμφανιστεί κατά οξύ τρόπο, έπειτα από μια ασυνήθιστα κουραστική για το χέρι ημέρα, είτε σε βάθος χρόνου στα πλαίσια μιας χρονιάς επανάληψης ίδιων κινήσεων (ποντίκι υπολογιστή).

Η υπερλειτουργία αυτή δημιουργεί συνεχή καταπόνηση τόσο στον τένοντα, όσο και στο ινώδες έλυτρό του (ανατομικό τούνελ) που τον περιβάλλει. Έτσι παρατηρούμε μια παθολογική κατάσταση που λέγεται τενοντίτιδα.

Η τενοντίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση, μηχανικής αιτιολογίας που αφορά συνήθως ομάδα τενόντων, αλλά και μεμονωμένο τένοντα.

za
Πάθηση της εποχής, της καθιστικής μας ζωής, του πληκτρολογίου. Εμφανίζεται όμως και στους αθλητές, τους χειρώνακτες, τους μουσικούς, τις σερβιτόρες/όρους.

Συμπτώματα και κλινική εικόνα

Η κλινική εικόνα είναι πόνος που επιδεινώνεται με τις κινήσεις των δακτύλων ή του καρπού, θερμότητα στην περιοχή του καρπού, ερυθρότητα και καμιά φορά οίδημα.

Έχει όλα τα αναφερόμενα στοιχεία φλεγμονής και μερικές φορές κατά τις κινήσεις των δακτύλων ακούγεται τρίξιμο. Το ινώδες έλυτρο φλεγμαίνει, γίνεται οιδηματώδες (μαζεύει υγρό) κάνοντας τη διέλευση του τένοντα δύσκολη και επώδυνη.

Η ένταση των ενοχλημάτων μπορεί να γίνει τόσο επώδυνη και ενοχλητική, ώστε ο ασθενής να μην μπορεί να σηκώσει ένα βιβλίο ή να κάνει μια απλή χειραψία.

Ο ορθοπεδικός θα εξετάσει το χέρι για παρουσία οιδήματος. Πολύ σημαντική είναι η λήψη ιστορικού, μιας και κάποιες υποκειμενικές παθήσεις μπορεί να υποκρύπτονται (σηπτική τενοντοελυτρίτιδα, όγκοι μαλακών μορίων, ρήξη τενόντων, δερματική λοίμωξη).

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι πάντα συντηρητική και περιλαμβάνει:

  • Ακινητοποίηση σε ειδική νάρθηκα με μπανέλες
  • Ψυχρά επιθέματα τοπικά με ειδική παγοκύστη
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή τοπικά σε μορφή κρέμας ή λοσιόν
  • Ξεκουραστείτε και τεντωθείτε. Όταν εργάζεστε πολλή ώρα ή κάνετε προπόνηση, φροντίστε να ξεκουράζετε συχνά τις αρθρώσεις σας κάνοντας διατάσεις. Για παράδειγμα, όταν γράφετε για πολύ ώρα στον υπολογιστή, σταματήστε και τεντώστε προς τα πίσω τις άκρες των δαχτύλων σας, ώστε να νιώθετε ότι τεντώνεται ολόκληρη η περιοχή από τα δάχτυλα μέχρι τον αγκώνα.

Παρότι είναι μια αθώα πάθηση, η διάγνωση πρέπει να γίνεται από τον ορθοπεδικό, για να αποκλειστούν άλλες παθολογίες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με την τενοντίτιδα και να δοθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή για σωστό χρονικό διάστημα.

Μετά τη φαρμακευτική αγωγή, ο ασθενής ακολουθεί ένα ήπιο πρόγραμμα αποκατάστασης που περιλαμβάνει διατάσεις των μυικών ομάδων της περιοχής, αλλά και σταδιακή ενδυνάμωση.

Ασθενείς με ρευματική νόσο (ρευματοειδή αρθρίτιδα), αλλά και σακχαρώδη διαβήτη είναι περισσότερο ευπαθείς στην εμφάνιση της νόσου.

Πηγή: nutri health

[Total: 3    Average: 1/5]