Τα “ορμητικά” φτερά της Αμέλια Έρχαρτ

Η θρυλική Αμερικανίδα Αμέλια Μαίρη Έρχαρτ, πρωτοπόρος της αεροπορίας, συγγραφέας και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό μόνη της.
Απασχόλησε την επικαιρότητα τόσο, με τη συγκλονιστική ζωή της και τα επιτεύγματά της, όσο και με το μυστηριώδη θάνατό της. Σήμερα, 82 χρόνια μετά την εξαφάνιση της πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Η Έρχαρτ ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με τον Σταυρό Διακεκριμένης Πτήσης. Έκανε πολλά ρεκόρ, έγραψε βιβλία για τις εμπειρίες της στους αιθέρες, τα οποία γνώρισαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, και συνέβαλε στη δημιουργία της οργάνωσης The Ninety-Nines, μίας οργάνωσης για τις γυναίκες πιλότους.

Η αγάπη της για τα αεροπλάνα φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία. Τον Οκτώβρη του 1922, πέταξε με το «Καναρίνι» -όπως αποκαλούσε- το διθέσιο αεροπλάνο της, στα 14 χιλιάδες πόδια, κάνοντας το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ για τις γυναίκες πιλότους. Το 1928, ο μετέπειτα σύζυγός της, εκδότης Τζόρτζ Πάτναμ, της πρότεινε να πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό κρατώντας το ημερολόγιο της πτήσης, ενώ το 1935 κατέκτησε ένα ακόμα προσωπικό ρεκόρ πετώντας από την Καλιφόρνια στη Χαβάη.
Δυο χρόνια αργότερα, αφοσιώθηκε στο όνειρο της ζωής της. Ήθελε να κάνει το γύρο της γης με το δικινητήριο αεροσκάφος της «Λόκχιντ Ηλέκτρα», με συγκυβερνήτη τον Φρέντ Νούναν. Αυτό το ταξίδι έμελλε να είναι και το μοιραίο. Η Αμέλια Έρχαρτ, 40 ετών, εξαφανίστηκε πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό ωκεανό, στις 2 Ιουλίου 1937, κηρύχθηκε θανούσα στις 5 Ιανουαρίου 1939, κοντά στη νήσο Χάουλαντ.

Αμέλια Έρχαρτ – Φρέντ Νούναν.

Πολλές θεωρίες διατυπώθηκαν γύρω από τον θάνατό της. Μια από αυτές την ήθελε κατάσκοπο του Ρούσβελτ, εξαιτίας της μακροχρόνιας φιλίας που τη συνέδεε με τη σύζυγό του Έλινορ. Η φήμη ενισχύθηκε όταν ο Ρούσβελτ οργάνωσε μετά την εξαφάνιση της τη μεγαλύτερη εκστρατεία εντοπισμού από αέρος. Μια άλλη φήμη, την ήθελε να προσγειώνεται στην Ιαπωνία και να αιχμαλωτίζεται. Το πιο πιθανό σενάριο, ωστόσο, είναι η μοιραία συντριβή και ο ακαριαίος θάνατος της Έρχαρτ και του Νούναν, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

To 1993 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της Αμέλια Έρχαρτ με τίτλο «Soaring Winds», ενώ το 2009 γυρίστηκε ταινία με την ζωή της με πρωταγωνιστές την Χίλαρι Σουάνκ και τον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Πηγή video: Youtube

[Total: 0   Average: 0/5]