Ταχύτατη η υπερθέρμανση των ωκεανών

Οι ωκεανοί, σύμφωνα με νέα μελέτη, θερμαίνονται τελικά, με ταχύτερο ρυθμό από ότι πίστευε η επιστημονική κοινότητα. Δεδομένου, ότι απορροφούν το 93% της αύξησης της θερμότητας του πλανήτη, οι ωκεανοί αποτελούν το σημαντικότατο παράγοντα κατανόησης των επιπέδων της κλιματικής αλλαγής.

Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από μια ομάδα ερευνητών από το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικών Ερευνών (NCAR), όπου παρατηρείται η αλλαγή στις ωκεάνιες θερμοκρασίες από το 1960 και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».

Οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις επέτρεψαν την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης. Από το 2000 και μετά, οι επιστήμονες άρχισαν να χρησιμοποιούν ειδικές σημαδούρες με την ονομασία Αργώ, για να καταγράψουν τις διαφορετικές θερμοκρασίες του ωκεανού σε διαφορετικές θέσεις. Οι συσκευές Αργώ μπορούν να μετρήσουν θερμοκρασίες έως και 2.000 μέτρα από την επιφάνεια του ωκεανού.

Στο πλαίσιο αυτό, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η θερμοκρασία των ωκεανών ανέβει κατά 337 ZJ μεταξύ 1960 και 2005.  Για να κατανοηθεί η ταχύτητα της υπερθέρμανσης, να αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η ανθρώπινη ετήσια παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας είναι περίπου 0,5 ZJ. Η αλλαγή στη θερμοκρασία ήταν σχετικά μικρή μέχρι και το 1980. Ωστόσο, το ένα τρίτο της απορροφηθείσας θερμότητας από το 1997 έως σήμερα συγκεντρώθηκε σε βάθη άνω των 700 μέτρων και ότι το ήμισυ της απορρόφησης θερμότητας από τους ωκεανούς από το 1865 μέχρι σήμερα καταγράφεται από το 1997 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται με ραγδαίο ρυθμό.

Να σημειώσουμε ότι η υπερθέρμανση προκαλεί διαστολή του νερού και άρα ανεβάζει τη στάθμη των ωκεανών, ενώ έχει και σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Επίσης, σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, διαταράσσεται η κυκλοφορία ανάμεσα στα αέρια στρώματα και τους υδάτινους όγκους, οπότε και υπάρχει συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

[Total: 0   Average: 0/5]