Συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο

Η διατροφή δεν αρκεί μόνο να είναι ποιοτική, θα πρέπει να είναι και ασφαλής. Η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κατά τον χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι μας, είναι απαραίτητη για τη αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων.

Παρακάτω παραθέτουμε βασικούς κανόνες υγιεινής σχετικά με τη συντήρηση τροφίμων στο ψυγείο, καθώς και πίνακα με τους ενδεικτικούς χρόνους ψήξης.

Σχετικά με την αποθήκευσή τροφίμων στο ψυγείο, θα πρέπει:

– Να υπάρχει σωστή θερμοκρασία. Ρυθμίστε τη συντήρηση του ψυγείου στους 4 βαθμούς Κελσίου και την κατάψυξη στους -18.

– Να καθαρίζετε τακτικά το εσωτερικό του ψυγείου και να απομακρύνετε αμέσως υπολείμματα τροφών. Για να μην έχει βακτήρια το ψυγείο, πρέπει να το καθαρίζετε μία φορά την εβδομάδα με πολύ ζεστό νερό και απολυμαντικό.

– Μην παραγεμίζετε το ψυγείο. Ο ψυχρός αέρας θα πρέπει να κυκλοφορεί για να διατηρεί τα τρόφιμα ασφαλή. Εαν όμως, τελικά το φορτώσετε το ψυγείο, φροντίστε να κατεβάσετε τη θερμοκρασία, αλλιώς τα τρόφιμα δεν θα παγώσουν αρκετά.

– Κάθε τρόφιμο, είτε μαγειρεμένο, είτε ωμό, πρέπει να τοποθετείται σε ξεχωριστό δοχείο που κλείνει καλά.

– Όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα να είναι σε δοχεία αποθήκευσης, σε ράφι πάνω από τα ωμά τρόφιμα.

– Το ωμό κρέας πρέπει να το τοποθετείτε στο κάτω μέρος του ψυγείου, σε κλειστό δοχείο ή ταψί, ώστε να μη στάξει σε άλλα τρόφιμα.

– Να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο, σε ξεχωριστό, καλά κλεισμένο χώρο.

– Διασφαλίστε ότι τα κατεψυγμέα τρόφιμα διατηρούνται παγωμένα, χωρίς να έχουν μαλακώσει ούτε λίγο.

– Μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό απευθείας στο ψυγείο. Περιμένετε να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Ωστόσο, μη αφήνετε τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας και τα πουλερικά, σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες. Οι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα.

– Μην αποθηκεύετε τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη συντήρηση ή την κατάψυξη.

[Total: 5   Average: 3.2/5]