Συκαμιά Λέσβου – Στα βήματα του Μυριβήλη

Φωτογραφίες: Θεανώ Γαρμπή

Το ορεινό χωριό της Συκαμινέας, (Συκαμιάς ή Σκαμνιάς για τους ντόπιους), ένα από τα ομορφότερα χωριά της Λέσβου, οφείλει το όνομά του στις πολλές μουριές της περιοχής.

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού, 46 χλμ. από τη Μυτιλήνη, στη ράχη του ψηλότερου βουνού της Λέσβου, του Λεπέτυμνου, ανάμεσα σε πλούσια βλάστηση με πεύκα, πλατάνια και ελιές.
Ο παραδοσιακός οικισμός της Συκαμιάς, που αποτέλεσε τόπο καταγωγής και πηγή έμπνευσης του Στρατή Μυριβήλη, ξεχωρίζει από μακριά με τα αρχοντικά, πετρόκτιστα σπίτια και τα περιποιημένα καλντερίμια. Οι κατάφυτοι ελαιώνες που κυκλώνουν το χωριό δημιουργούν πανέμορφα τοπία, τα οποία ολοκληρώνονται με το γαλάζιο του Αιγαίου.

Αξίζει να δεί κάποιος και το Λαογραφικό Μουσείο της Συκαμιάς, λίγο πιο κάτω από την οικία Μυριβήλη, που δεν είναι ανοιχτή σε επισκέπτες, και την τρίκλιτη βασιλική εκκλησία της Αγίας Φωτεινής. Στο μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο πέτρινο κτίριο του δημοτικού σχολείου του χωριού, υπάρχει κι ένα δωμάτιο με τα προσωπικά αντικείμενα του Στρατή Μυριβήλη.

Κατηφορίζοντας προς τη θάλασσα, σε απόσταση 3 χλμ. από τη Συκαμιά, βρίσκουμε τη Σκάλα της Συκαμιάς, ένα μικρό πανέμορφο ψαροχώρι, που αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν ήσυχες, ξεκούραστες διακοπές κοντά στη φύση.

Σήμα κατατεθέν του χωριού η Παναγιά η Γοργόνα, το ξωκλήσι που στέκεται πάνω στον μεγάλο βράχο μπροστά στο λιμανάκι με τα ψαροκάικα. Το βράχο αυτό τον λένε και «Της Παναγιάς τα ράχτα». Το ξωκλήσι έχει πάρει το όνομά του από τη χαρακτηριστική τοιχογραφία άγνωστου λαϊκού ζωγράφου που απεικόνιζε την Παναγία με ουρά γοργόνας, αλλά δεν υπάρχει πια στην εκκλησία.

Η παραλία της Σκάλας, ο Πλάτανος, όπως τον λένε οι ντόπιοι, είναι η μία από τις δύο κοντινές επιλογές για μπάνιο. Στην άλλη άκρη του χωριού, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από την πλατεία της Σκάλας, βρίσκεται η παραλία της Κάγιας με άμμο και μικρά βοτσαλάκια.

Η ευρύτερη περιοχή της Συκαμιάς, αν και δεν ανήκει στα ανεπτυγμένα τουριστικά θέρετρα του νησιού, διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να φιλοξενεί και να ικανοποιεί τους επισκέπτες της.

Μ. Λιάτση

[Total: 5   Average: 2.2/5]