Στου Ψυρρή…

Photo: Θεανώ Γαρμπή

Η ιστορική συνοικία Ψυρρή είναι μια από τις παλαιότερες της Αθήνας. Έχει ακμάσει και παρακμάσει αρκετές φορές και κρύβει πολλές καθημερινές στιγμές των Αθηναίων, τουλάχιστον για τρεις αιώνες. Απλώνεται γύρω από την Πλατεία Ψυρρή ή Πλατεία Ηρώων, στην οποία οδηγούν οι πέντε σημαντικοί δρόμοι της συνοικίας: η οδός Μιαούλη, η οδός Καραϊσκάκη, η οδός Αγίων Αναργύρων, η οδός Αριστοφάνη και η οδός Αισχύλου.

Η ονομασία της περιοχής από τα μεσαιωνικά χρόνια, προήλθε από το επώνυμο Ψυρής, (για αυτό και η σωστή γραφή είναι με υ και ένα ρ). Αυτός είχε κτίσει και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο χώρο περίπου της σημερινής πλατείας Ηρώων, η οποία κατεδαφίστηκε. Πρώτη φορά το Ψυρή αναφέρεται το 1678, στο βιβλίο του Γάλλου ιατρού Σπον με τίτλο «Ταξίδι σε Ιταλία, Δαλματία, Ελλάδα και Ανατολή».

Ένας από τους διασημότερους κατοίκους του Ψυρρή ήταν και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Έμενε στην περιοχή περισσότερα απο 20 χρόνια και γι’αυτό του δόθηκε το προσωνύμιο ο «Ερημίτης του Ψυρή».

Ήδη από το 1870 η συνοικία είχε μετατραπεί σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας, εξαιτίας των Κουτσαβάκηδων. Είχαν παραβατική συμπεριφορά που περιελάμβανε ληστείες και φόνους. Η δράση τους έληξε το 1893, όταν ο τότε αστυνομικός διευθυντής Αθηνών-Πειραιώς, Δημήτρης Μπαϊρακτάρης, μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να συλλάβει τους περισσότερους κακοποιούς της περιοχής.

Σήμερα η περιοχή εξακολουθεί να έχει κομβική θέση στον αθηναϊκό χάρτη και τη γοητεία της παλιάς Αθήνας που μπορεί να την ανακαλύψεις σε τυχαίες στροφές καθώς μπαίνεις σε μικρά στενά για να γλυτώσεις δρόμο προς τον προορισμό σου. τη δεκαετία του ’90 γνώρισε σημαντική άνθιση και εκεί κατέβηκαν πολλά γνωστά μαγαζιά της εποχής ωστόσο αργότερα το ενδιαφέρον  μετατοπίστηκε στο Γκάζι και στο Μεταξουργείο. Η ολοκλήρωση της πλατείας Μοναστηρακίου σήμανε μια νέα εποχή για την μποέμικη γειτονιά. Εδώ, παρ’ όλα τα οικονομικά της σκαμπανεβάσματα, θα βρει καποιος από τα κλασικά φαγάδικα και μπαρ, που δεν έπαψαν να δίνουν παλμό στους μυημένους της περιοχής, μέχρι βίντατζ μαγαζιά αλλά και πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα Airbnb.

Σημαντική είναι και η θέση που κατέχει η περιοχή στο χώρο τη urban δημιουργίας αλλά και της ευρύτερης καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εγχώριος υπαρξισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα δίπατο παράπηγμα στην οδό Σαρρή, στην «ιπτάμενη παράγκα» του θρυλικού Σίμου. Ούτε ότι το Θέατρο Εμπρός δεν έσβησε με το θάνατο του Τάσου Μπαντή, αλλά ξαναγεννήθηκε ως ελεύθερος αυτοδιαχειριζόμενος χώρος.

Παρόλες τις μεταπτώσεις της γειτονιάς του Ψυρρή ή Ψυρή στην πορεία των χρόνων, παραμένει μια χαλαρή κυψέλη ζύμωσης ιδεών, συναντήσεων και δημιουργίας.

Μ.Κ.

[Total: 1   Average: 5/5]