Στοματική Υγιεινή – Το όπλο της καλής υγείας

Όπλο καλής υγείας αποτελεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η στοματική υγιεινή, καθώς οι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας (όπως η τερηδόνα και οι φλεγμονές των ούλων) συμβάλλουν στην εμφάνιση νοσημάτων και ταυτόχρονα καθρεφτίζουν την κατάσταση της υγείας όλου του σώματος.

Η φροντίδα του στόματος αφορά όχι μόνο στα δόντια, όπως συχνά και λανθασμένα πιστεύεται, αλλά όλους τους ιστούς που υπάρχουν μέσα σε αυτό το σύστημα. Ξεκινάει από την παιδική ηλικία και συνεχίζεται σε όλη την ζωή.

Από το στόμα μπορούμε να δούμε πρώιμα συμπτώματα των ασθενειών και με αυτόν τον τρόπο να κάνουμε πρόληψη.

Παράδειγμα, εάν στο στόμα παρατηρούμε μια τάση καθίζησης αλάτων, αυτό το φαινόμενο επεκτείνεται σε όλους τους ιστούς του σώματος όπου υπάρχουν υγρά (νεφρά, αγγεία, χολή).

Με αυτήν τη προσέγγιση, το στόμα είναι ο πληροφοριοδότης της υγείας μας και οι οδοντίατροι που ερμηνεύουν αυτά τα συμπτώματα, η πρώτη γραμμή πρόληψης.

Το στόμα είναι επίσης και προστάτης της γενικότερης υγείας του σώματος, καθώς ένα στόμα χωρίς φλεγμονές σημαίνει ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα και δείχνει την ισορροπία του όλου.

Καλή υγεία στόματος, σημαίνει ούλα με ροζ ανοιχτό χρώμα που δεν ματώνουν με την οδοντόβουρτσα ή με το νήμα και δεν έχουν κατέβει έτσι ώστε να αποκαλυφθούν οι αυχένες ή οι ρίζες των δοντιών, καθαρή αναπνοή, καθαρή γλώσσα και βλεννογόνο των παρειών, αρμονικό μυικό συστήματος των γνάθων και του προσώπου, άφθονο και ποιοτικό σάλιο.

Πόσες φορές πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας;

Τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, καθώς η πλάκα κάνει 24 ώρες να οργανωθεί πάνω στα δόντια.

Η κατάλληλη στιγμή είναι το βράδυ, πριν τον ύπνο, γιατί η ποσότητα του σάλιου μας μειώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα δόντια είναι πιο εκτεθειμένα.

Πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια αμέσως μετά το φαγητό;

Όχι, το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται 30 λεπτά μετά το γεύμα. Ο λόγος για τον οποίο δεν βουρτσίζουμε αμέσως μετά το φαγητό είναι ότι αλλάζει το ph του σάλιου μας από αλκαλικό (που είναι φυσιολογικό και προστατεύει τα δόντια) σε όξινο για την διαδικασία της πέψης και για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων που ξεκινάει στο στόμα.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να βουρτσίζουμε την γλώσσα (με ειδικό εργαλείο ή με την ίδια την βούρτσα) και να δώσουμε με αυτόν τον τρόπο την εντολή στον εγκέφαλο ότι η διαδικασία της μάσησης τελείωσε και έτσι βοηθάμε στην επαναφορά του ph του στόματος από όξινο σε αλκαλικό.

Πόσο σκληρή πρέπει να είναι η βούρτσα μας και πότε πρέπει να την αλλάζουμε;

Η βούρτσα πρέπει να είναι μαλακή και να την αλλάζουμε όταν ανοίγουν οι τρίχες.

Ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος βουρτσίσματος δοντιών;

Ο τρόπος βουρτσίσματος πρέπει να είναι ήπιος και οι κινήσεις πάντα από τα ούλα προς τα δόντια, σκουπίζοντας τις επιφάνειες των δοντιών και διώχνοντας τις τροφές. Το βίαιο βούρτσισμα καταστρέφει τα ούλα και δημιουργεί αποτριβές στις επιφάνειες των δοντιών.

Πρέπει να χρησιμοποιώ στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα;

Το στοματικό διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια διατήρησης μιας καλής στοματικής υγιεινής, αλλά με μέτρο. Συστήνεται μετά τη θεραπεία ούλων, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι για καθημερινή χρήση, διαφορετικά αλλοιώνει το ph του στόματος.

Προτείνουμε να επιλέξετε ένα φυσικό στοματικό διάλυμα χωρίς οινόπνευμα και χλωρεξιδίνη.

Είναι απαραίτητο να συμπληρώνουμε τη στοματική υγιεινή με νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια;

Το νήμα καθαρίζει τις μεσοδόντιες επιφάνειες των δοντιών στις οποίες οι τρίχες της βούρτσας δεν φτάνουν, επομένως είναι ένα απαραίτητο εργαλείο.

Το νήμα πρέπει να το περάσουμε προσεκτικά και να αγκαλιάζει κάθε δόντι ξεχωριστά μέχρι τον αυχένα.

Η στοματική φροντίδα μπορεί να ολοκληρωθεί με τις λεγόμενες συσκευές μασάζ ούλων με νερό. Πρόκειται για ειδικά μηχανήματα που ρίχνουν νερό με πίεση και αποβάλουν ότι τροφές έχουν μείνει ανάμεσα στα δόντια.

Μια εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στον τρόπο βουρτσίσματος, η οποία είναι διαθέσιμη σε πολλά οδοντιατρικά ιατρεία, είναι η νανοϋβριστική βούρτσα. Καθαρίζει τα δόντια απελευθερώνοντας ηλεκτρόνια τα οποία αποσπούν τους δεσμούς που κρατούν την πλάκα πάνω στα δόντια.

Ποιες είναι οι καλές/κακές τροφές για το στόμα;

Οι καλύτερες τροφές για το στόμα είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε νερό και ιχνοστοιχεία. Η κατανάλωση ποιοτικού νερού παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του σάλιου μας. Τρώγοντας αλκαλικές τροφές (λαχανικά με πράσινα φύλλα, μούρα) αλλάζουμε το ph του σάλιου μας και διατηρούμε την υγεία των δοντιών μας.

Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται οι όξινες τροφές, δηλαδή η ζάχαρη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.

Το κάπνισμα είναι η χειρότερη συνήθεια, αλλάζοντας το ph του στόματος και γεμίζοντας το σώμα με επιβλαβής ουσίες.

Πηγή: Vitalité (περιοδικό Υγείας & Ευεξίας) – Ιωάννα Σφαέλου (Ολιστικός Οδοντίατρος)

[Total: 1   Average: 5/5]