Στις Αγορές του Κόσμου το Χαβιάρι της Ελλάδας

Η ζήτηση για το “πολύτιμο” χαβιάρι Thesauri έχει αυξηθεί, και συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Την περίοδο του καλοκαιριού βαζάκια πρόκειται να τοποθετηθούν στα ράφια μεγάλου πολυκαταστήματος του Λονδίνου.

Το γεγονός ότι το χαβιάρι είναι ένα από τα πιο ακριβά εδέσματα στο κόσμο, είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι πως  η Ελλάδα παράγει από τις καλύτερες ποικιλίες χαβιάρι στο κόσμο, η οποία εξάγεται από τη δύσκολη αγορά της Ρωσίας, μέχρι την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αμερική και τη Γερμανία.

Τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση για ο χαβιάρι Thesauri του Ομίλου ΒΙΚΗ, αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς και η ομάδα της εταιρείας διαπραγματεύεται με όλες τις μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τα μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα, ώστε το χαβιάρι Thesauri να αρχίσει να διατίθεται και στην Ελλάδα, στοχεύοντας σε δύο αγορές, στον τουρισμό πολυτελείας και στο λιανεμπόριο.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία εξάγει σχεδόν εξ ολοκλήρου την παραγωγή του, παρόλο που η μονάδα με τους οξύρρυγχους στις παρυφές του Αμβρακικού αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη μονάδα στην Ευρώπη, που συνδυάζει τις υπαίθριες δεξαμενές με ανακύκλωση νερού.

Η πολύ καλή ποιότητα των ελληνικών νερών ευνοεί την παραγωγή οξύρρυγχων και αυτό η εταιρεία θέλει να το εκμεταλλευτεί. Έτσι, τελευταία έχει αυξηθεί και η εξαγωγή του ίδιου, πολύτιμου ψαριού.

Οι Έλληνες δεν έχουν εξοικειωθεί με το χαβιάρι, ίσως γιατί το θεωρούν ακριβό. Η τιμή του κυμαίνεται από 2.200 έως και 5.000 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ότι η διάδοση του χαβιαριού στην Ευρώπη ξεκίνησε από έναν Έλληνα, τον Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος στα χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, έχοντας κερδίσει την εύνοια της αυτοκράτειρας Αικατερίνης, εγκαταστάθηκε στην πόλη Αστραχάν της Κασπίας και ίδρυσε ένα μεγάλο εργοστάσιο κατεργασίας και παρασκευής χαβιαριού.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, κυριαρχούσε στο εμπόριο των αγορών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Αιγύπτου. Αλλά και οι Αρχαίοι Έλληνες έδειχναν ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά του οξύρρυγχου που προέρχονταν αποκλειστικά από τη Μαύρη Θάλασσα, όπως αναφέρει και ο Αρχέστρατος, ο σπουδαίος γαστρονόμος της αρχαιότητας.

Η παραγωγή χαβιαριού αποτελεί επένδυση υψηλού ρίσκου, καθώς ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται μέχρι να σχηματιστούν τα αυγά στην κοιλιά του οξύρρυγχου είναι τα 4 χρόνια ή τα 6 για την πιο ακριβή ποιότητα, ενώ για να ενηλικιωθεί και να μπορεί να γεννήσει το πιο σπάνιο είδος οξύρρυγχου, χρειάζεται 12 χρόνια, ώστε να φτάσει να ζυγίζει από 300 μέχρι 400 κιλά. Τα αυγά πρέπει να ληφθούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ειδάλλως το ψάρι αποροφά τα αυγά του και ξαναγεννά σε δύο χρόνια.

Το σπάνιο είδος του Οξύρρυγχου που δίνει και την καλύτερη ποιότητα χαβιαριού είναι η μπελούγκα, μια κατηγορία που αποτελεί τον επόμενο στόχο της εταιρείας Thesauri.

Αμέσως μετά, τα καλύτερα είδη οξύρρυγχου είναι η οσιέτρα και η σεβρούγκα, ενώ υπάρχει και η κατηγορία του μπέρι. Πρόκειται για τα 4 βασικά είδη οξύρρυγχου από τα 25 που υπάρχουν συνολικά – τα οποία χρησιμοποιούνται για να παραχθεί χαβιάρι.

Το ακριβότερο χαβιάρι που πουλήθηκε παγκοσμίως ήταν λευκό και στοίχισε 30.000 δολάρια το κιλό.

[Total: 1   Average: 2/5]