Στη Χάγη θα δικαστεί η Monsanto

Στις 16 Οκτωβρίου 2016, αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη της εταιρίας βιοτεχνολογίας Monsanto ενώπιον του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης. Η Monsanto παραπέμπεται για εγκλήματα κατά της φύσης και της ανθρωπότητας και το διεθνές δικαστήριο καλείται να αξιολογήσει τη ποινική ευθύνη της Monsanto.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έχει αναπτύξει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μια σειρά εξαιρετικά τοξικών προϊόντων που έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή.

Τα προϊόντα αυτά είναι ή περιλαμβάνουν, μεταξύ αλλων:

• Ζαχαρίνη, ασπαρτάμη, DDT, αυξητικές ορμόνες βοοειδών, λιπάσματα με βάση των πετρέλαιο, και
• PCB. Επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερη απειλή για το περιβάλλον λόγω της τοξικότητας, της ανθεκτικότητας και της τάσης τους να συσσωρεύονται σε ανθρώπινους ιστούς, και επηρεάζουν τη γονιμότητα ανθρώπων και των ζώων.
• 2,4,5-trichlorophenoxyacetic acid. Διοξίνες που περιέχουν συστατικό της Agent Orange, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και συνεχίζει να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο.
• Lasso. Ζιζανιοκτόνο που έχει απαγορευτεί στην Ευρώπη.
• RoundUp, το πιο πολυχρησιμοποιημένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο. Αυτό το τοξικό ζιζανιοκτόνο, ορίζεται σαν πιθανή καρκινογόνο δράση στον άνθρωπο από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με γενετικά τροποποιημένους σπόρους (GMO) Roundup Ready των μονοκαλλιεργειών μεγάλης κλίμακας, κυρίως για την παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού, για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα.

Την παραπομπή σε δίκη πέτυχαν οι: The Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI) και Millions Against Monsanto σε συνεργασία με τη συμμετοχή δεκάδων ακτιβιστικών ομάδων για την προστασία των τροφίμων και του περιβάλλοντος.

Με βάση τις «Κατευθυντήριες Αρχές για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ το 2011, μια μεγάλη ομάδα δικηγόρων και δικαστών θα αξιολογήσει τις πιθανές ποινικές ευθύνες της Monsanto για ζημίες που έχει προκαλέσει στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον.

Το δικαστήριο θα στηριχθεί επίσης και στο Καταστατικό της Ρώμης, και θα εξετάσει αν θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το διεθνές ποινικό δίκαιο, ώστε αυτό να περιλαμβάνει και εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος (οικοκτονία).

Να σημειώσουμε ότι η Bayer εξαγόρασε πρόσφατα την Monsanto έναντι 66 δισ. δολαρίων. Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγοράς θα μιλάμε για τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία στους τομείς των σπόρων και των αγροχημικών, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 67 δισ. δολαρίων.
Μ.Κ.

[Total: 2   Average: 5/5]