Στέβια

Φυτό με θαυματουργές ιδιότητες. Πρόκειται για μια σχετικά νέα καλλιέργεια, η οποία ήταν άγνωστη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 1887, η Στέβια εντοπίστηκε στα υψίπεδα της Παραγουάης στα σύνορα με τη Βραζιλία και χρησιμοποιούνταν από τις φυλές των Ινδιάνων, οι οποίοι το θεωρούσαν «Μαγικό» βότανο.

Ο καθηγητής Γεωπονίας, του Πανεπιστημίου Γεωργίας Θεσσαλίας Πέτρος Λόλας, πραγματοποιεί συστηματική επιστημονική έρευνα από το 2005 για το φυτό. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιάζει μεγάλο αγροτικό και οικονομικό ενδιαφέρον και μπορεί να συμβάλει υγειονομικά στη χώρα, λόγω των θαυματουργών ιδιοτήτων της.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη βιομηχανία τροφίμων, ποτών, ζαχαροπλαστικής (η στεβιοζάχαρη είναι 200-300 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη), αλλά και από τη φαρμακευτική βιομηχανία, αφού η ουσία «Στεβιοσίδη» του φυτού υποκαθιστά την ζάχαρη.

Επίσης, από τα στελέχη του φυτού παράγεται πράσινη χρωστική ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία τροφίμων και τη ζαχαροπλαστική, ενώ τα υπολείμματα των φύλλων, μετά την εξαγωγή των γλυκαντικών ουσιών, χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή.

Οι ιδιότητες του φυτού

Οι γλυκαντικές ουσίες που παράγονται από τα φύλλα της είναι φυσικές και όχι συνθετικές, με μηδενική θερμιδική αξία.

Έχει αντιυπερτασικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενώ είναι προληπτικό της τερηδόνας, ρυθμιστής ζαχάρου στο αίμα, καρδιοτονωτικό, επουλωτικό και περιποιητικό δέρματος.

[Total: 0   Average: 0/5]