Σαλάτα με ψητές αγκινάρες, πιπεριές Φλωρίνης και χρωματιστά ντοματίνια

Αν και θεωρείται από πολλούς δύσκολη στο μαγείρεμα, ο όγκος των θρεπτικών συστατικών και των ιχνοστοιχείων που βρίσκονται στην αγκινάρα, την καθιστά ιδανική, να μπει δυναμικά στη διατροφή μας.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, νιασίνη και βιταμίνη C. Επίσης, εξαιρετική πηγή σε μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, φώσφορο και κάλιο. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά όπως είναι το β – καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η κουερσετίνη, η κυναρίνη, η ρουτίνη η λουτεολίνη κ.ά. τα οποία θεωρείται ότι ενισχύουν την προστασία ενάντια, σε καρδιοπάθειες, τη δυσλειτουργία του συκωτιού, την παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερίνη και τον διαβήτη τύπου 2. Περιέχει και πολλές φυτικές ίνες. Μια μεγάλη αγκινάρα περιέχει το ένα τέταρτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

Υλικά (για 4 μερίδες)

Για τη σαλάτα

    • 12 αγκινάρες, φρέσκες, καθαρισμένες. Σε περίπτωση που δε βρείτε φρέσκες αγκινάρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας.
    • 50 ml ελαιόλαδο
    • 500 γρ. ντοματίνια
    • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
    • 3 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο)
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ντρέσινγκ

    • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
    • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
    • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για τη σαλάτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ελαφρώς μια λαμαρίνα φούρνου. Με ένα πινελάκι αλείφουμε τις καθαρισμένες καρδιές αγκινάρας με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε στο ταψί, με την κοιλότητά τους προς τα πάνω. Τις αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το ταψί σε μεσαίο ράφι στο φούρνο. Ψήνουμε τις αγκινάρες για 15 λεπτά, γυρίζοντάς τις μία φορά. Μόλις ροδίσουν και μαλακώσουν τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Παράλληλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε τα ντοματίνια, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, σε μονή στρώση. Τα σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 3 λεπτά, χωρίς να τα ανακατέψουμε για να μην διαλυθούν, ανακινούμε πότε-πότε το σκεύος. Τα γυρίζουμε προσεκτικά με ένα πιρούνι για να σοταριστούν για άλλο 1 λεπτό.
Μόλις η φλούδα τους αρχίσει να ζαρώνει σε μερικά σημεία ρίχνουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα φυλλαράκια του φρέσκου ή ξερού δεντρολίβανου. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι το δεντρολίβανο να σκορπίσει το άρωμά του και τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Για το ντρέσινγκ: Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το ξίδι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρισμα: Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τις ψητές αγκινάρες, προσθέτουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας και ανακατεύουμε με προσοχή. Ραντίζουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Πηγή Συνταγής: Ντίνα Νικολάου https://dinanikolaou.gr

[Total: 0    Average: 0/5]