Σαλάτα με Τόνο και Αγκινάρα

Μια σαλάτα νόστιμη, που μπορεί να είναι από μόνη της ένα χορταστικό γεύμα.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, *σουλφοραφάνη και βιταμίνη Β.

Είναι ιδανική για την αποτοξίνωση του ήπατος, την ενίσχυση λειτουργίας των νεφρών και τη βελτίωση της πέψης.

Υλικά (για 4 άτομα)

220 γρ. στριφτό ζυμαρικό

100 γρ. Πράσινα φασολάκια κομμένα στη μέση

200 γρ. τόνος μαδημένος (καλής ποιότητας, σε γυάλινο βαζάκι κατά προτίμηση)

400 γρ. μικρά άσπρα φασόλια

7 λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και χοντροκομμένες (φυλάξτε το λάδι)

250 γρ. καρδιές αγκινάρας σε λάδι από βαζάκι (φυλάξτε το λάδι)

Ο χυμός από μισό λεμόνι και ξύσμα λεμονιού

1 κουταλάκι μουστάρδα απαλή

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 κουταλιές μαϊντανό

3 φύλλα από πλατύφυλλο βασιλικό, κομμένα στο χέρι

Διαδικασία

  • Βράζουμε το ζυμαρικό al dente. Το σουρώνουμε και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να κρυώσει.
  • Βράζουμε τα μικρά άσπρα φασόλια σε κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βράζουμε και τα πράσινα φασολάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Στραγγίζουμε καλά και μεταφέρουμε το ζυμαρικό τα άσπρα φασόλια και τα φασολάκια σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε τον τόνο, της αγκινάρες και ανακατεύουμε.
  • Φτιάχνουμε τη σάλτσα: Σε μια μικρή κανάτα ρίχνουμε 3 κουταλιές λάδι από τις λιαστές ντομάτες και 3 κουταλιές λάδι από τις αγκινάρες. Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι, φρέσκο πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε τη σάλτσα στη σαλάτα, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.

Σημειώσεις

*Η σουλφοραφάνη είναι φυσική ουσία που περιέχεται σε πολλά λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, η αγκινάρα. Η χρησιμότητά της έγκειται στο ότι ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του οξειδωτικού στρες, της φλεγμονής, του εκφυλισμού του DNA, με αντικαρκινική δράση.

*Φυλάξτε το λάδι που περίσσεψε από τις λιαστές ντομάτες και τις αγκινάρες. Δίνουν υπέροχη γεύση σε dressing για σαλάτα ή στα ψητά λαχανικά.

*Για τη χορτοφαγική εκδοχή παραλείπουμε το τόνο και προσθέτουμε 250 γρ. ψητές πιπεριές σε λωρίδες, ελιές ή ξεπλυμένη κάπαρη.

[Total: 0   Average: 0/5]