Πως να σερβίρουμε το κρασί και να επιλέξουμε τα κατάλληλα ποτήρια

Το πιο σημαντικό πράγμα, όταν σερβίρουμε κρασί, είναι να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του. Κάθε είδος κρασιού, ταιριάζει και σε διαφορετική θερμοκρασία.
Ωστόσο, το ίδιο σημαντικό είναι και το σωστό ποτήρι. Τα διαφορετικά είδη κρασιών αναδεικνύονται καλύτερα και από τα ποτήρια με το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος.

Σερβίρισμα:

Χρησιμοποιήστε σαμπανιέρα: Προσθέστε νερό μέσα στα παγάκια, δεδομένου ότι το υγρό έχει καλύτερη επαφή με το μπουκάλι από ότι τα παγάκια.

Τραγανά και αφρώση κρασιά: Αυτά τα κρασιά είναι δροσιστικά, οπότε πίνονται καλύτερα κρύα. Σερβίρετέ τα αμέσως από το ψυγείο ή τη σαμπανιέρα. Κατάλληλη θερμοκρασία: 6-8 βαθμοί Κελσίου.

Πλούσια λευκά, ροζέ, κρασιά τονωτικά και επιδορπίου: Λίγη ώρα στο ψυγείο είναι αρκετή για να διατηρηθούν δροσερά, αυτού του είδους τα κρασιά. Η περισσότερη ώρα θα τα κάνει να χάσουν την πλούσια υφή τους και το άρωμά τους. Βγάλτε τα από το ψυγείο περίπου 20 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Κατάλληλη θερμοκρασία: 10-12 βαθμοί Κελσίου.

Ελαφριά κόκκινα: Συνήθως τα κόκκινα κρασιά δεν σερβίρονται δροσερά, όμως τα ελαφριά, για να τονίσουν τον δροσιστικό τους χαρακτήρα, χρειάζονται λίγη ώρα στο ψυγείο (20-30 λεπτά). Κατάλληλη θερμοκρασία: 12-14 βαθμοί Κελσίου.

Πλούσια κόκκινα και Πόρτο: Τα κόκκινα κρασιά συνήθως σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου, προκειμένου να μην χάσουν την πολύπλοκη υφή και γεύση τους. Ιδανική θερμοκρασία 16-18 βαθμοί Κελσίου.

Μετάγγιση κρασιού:
Η μεταφορά του κρασιού από το μπουκάλι είναι ένας τρόπος να αφήσετε το οξυγόνο να εισχωρήσει στο σώμα του κρασιού, ώστε να απαλύνει τις τανίνες και την οξύτητα του και να αναδείξει τα αρώματά του. Αυτή η διαδικασία γίνεται και σε παλαιωμένα κόκκινα κρασιά που στον πάτο του μπουκαλιού έχει δημιουργηθεί ίζημα.
Διαδικασία: Ρίξτε το κρασί μέσα στην κανάτα από όσο πιο ψηλά μπορείτε, αφήνοντας το να πιτσιλίσει τα τοιχώματα της κανάτας. Κρατώντας με το ένα χέρι τον πάτο της, στροβιλίστε την προσεκτικά, αφήνοντας όσο περισσότερο αέρα γίνεται να εισχωρήσει στο σπώμα του κρασιού.

Τα κατάλληλα ποτήρια:

Ποτήρι σαμπάνιας τύπου Tulip

Ποτήρι σαμπάνιας: Ψηλό και στενό, αφήνει εκτεθειμένο στον αέρα μόνο μια μικρή περιοχή στην κορυφή και είναι κατάλληλο για να διατηρεί τις φυσαλίδες σε αφρώδη κρασιά. Tip: Γεμίστε σχεδόν με την κορυφή του ποτηριού.

Ποτήρι για ελαφρύ λευκό κρασί. Για ποικιλίες Sauvignon Blanc, Pinot Grigio

Ποτήρι για τραγανό λευκό κρασί: Μεγαλύτερο από αυτό της σαμπάνιας, αλλά αρκετά μικρό και στενό, αυτό το ποτήρι διατηρεί δροσερό το κρασί, ενώ, ταυτόχρονα αναδυκνύει την οξύτητα και τις λεπτές γεύσεις των τραγανών κρασιών. Tip: Γεμίστε μέχρι το 1/3 του ποτηριού.

Κλασικό ποτήρι για λευκό κρασί. Για ποικιλία Chardonnay, Viognier

Ποτήρι για λευκό κρασί με γεμάτο σώμα: Και αυτό το ποτήρι είναι αρκετά μικρό για να διατηρεί δροσερό το κρασί. Ωστόσο, το μεγαλύτερο άνοιγμα, επιτρέπει περισσότερη επαφή με τον αέρα, έτσι ώστε να αναδυκνύονται οι πολύπλοκες γεύσεις των πλούσιων ξηρών λευκών κρασιών. Είναι το κλασικό ποτήρι για λευκό κρασί. Tip: Γεμίστε μέχρι το 1/3 του ποτηριού.

Ποτήρι για ποικιλίες Pinot, Βουργουνδία

Ποτήρι Βουργουνδίας: Μια μεγάλη επιφάνεια μένει εκτεθειμένη στον αέρα, όμως η κορυφή του ποτηριού κλείνει, προκειμένου να διατηρηθούν τα λεπτά αρώματα του φίνου κόκκινου κρασιού. Tip: Γεμίστε μέχρι το 1/3 του ποτηριού.

Ποτήρι για ποικιλίες για ποικιλίες Cabernet, Merlot, Μπορντό

Ποτήρι Μπορντό: Και σε αυτό το ποτήρι υπάρχει μεγάλη επιφάνεια που είναι εκτεθειμένη στον αέρα, με ελαφρώς πιο ανοιχτή κορυφή, σε σχέση με αυτό της Βουργουνδίας, δίνοντας έτσι, χώρο στα δυνατά και πλούσια κόκκινα κρασιά να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Είναι το κλασικό ποτήρι για κόκκινο κρασί. Tip: Γεμίστε μέχρι το 1/3 του ποτηριού.

Ποτήρι για ποικιλία Syrah

Ποτήρι για ποκιλίες Σιράχ: Είναι το ψηλότερο από όλα τα ποτήρια κόκκινου κρασιού, με διακριτό κωνικό χείλος και αναδεικνύει τις τανίνες, προσφέροντας μια τέλεια ισορροπία. Tip: Γεμίστε μέχρι το 1/3 του ποτηριού.

Ποτήρι για Port

Ποτήρι κρασιού επιδορπίου: Το μικρό του μέγεθος, αφενός διατηρεί δροσερό το κρασί και αφετέρου ταιριάζει στις μικρότερες ποσότητες των πιο γλυκών κρασιών, που συνήθως πίνονται στο τέλος ενός γεύματος.
Tip: Γεμίστε μέχρι λίγο πάνω από τη μέση του ποτηριού.

Μ.Κ.

Πηγές: The Book of Wine: An Introduction to Choosing, Serving, and Drinking the Best Wines-Jackson Meyer,An Alphabet of Choosing and Serving Wine-Raymond Postgate,
Wine Tasting-Ο απόλυτος οδηγός οινογνωσίας

[Total: 10   Average: 3/5]