Πυρηνικά ατυχήματα – Η ολέθρια κληρονομιά

Πέντε χρόνια μετά από το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, έχει αρχίσει να αποτελεί ένα μακρινό γεγονός. Οι άνθρωποι ξεχνάνε πως, οτιδήποτε αφορά τα πυρηνικά, μπορεί να έχει τεράστιες και ανεπανόρθωτες συνέπειες, μακροπρόθεσμα και σε βάθος γενεών.

Σχεδόν μια ολόκληρη γενιά μετά το προηγούμενο μεγάλο πυρηνικό ατύχημα, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας την άνοιξη του 1986, πλήθος επιστημονικών μελετών εξακολουθούν να φέρνουν στο φως στοιχεία για την τοξική επιρροή που συνεχίζεται..

Στα δάση της περιοχής, τα δέντρα μεγαλώνουν με πολύ πιο αργό ρυθμό από το φυσιολογικό, ενώ οι πεσμένοι κορμοί στο έδαφος αποσυντίθενται με εντυπωσιακά αργούς ρυθμούς, τα οποία θα γίνουν χώμα μέσα σε δέκα χρόνια. Από την άλλη, η βραδύτητα της ανάπτυξης των φυτών και των δέντρων στη ραδιενεργή ζώνη, οφείλεται στο γεγονός ότι: καθώς καθυστερεί η αποσύνθεση της νεκρής φυτικής ύλης, στο έδαφος καταλήγουν πολύ λιγότερα θρεπτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα το χώμα να γίνεται ολοένα φτωχότερο και τα φυτά να αναγκάζονται να προσαρμόσουν την ανάπτυξή τους στους διαθέσιμους πόρους.

Πρόκειται για μια κατάσταση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Η μεγάλη συσσώρευση νεκρής ύλης μέσα στα δάση, προκαλεί το κίνδυνο πυρκαγιών, που με τη σειρά τους θα απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας, η οποία είναι παγιδευμένη μέσα στη βιομάζα του δάσους.

11-%ce%bc%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%af%ce%bf%cf%85-2011-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%b7-fukushima
11 Μαρτίου 2011. Πυρηνική καταστροφή στη Fukushima, Ιαπωνία

Το δάσος κωνοφόρων του Τσέρνομπιλ είναι γνωστό ως κόκκινο δάσος, καθώς η ακτινοβολία κατέστρεψε σημαντικό μέρος της χλωροφύλλης των δέντρων του, με αποτέλεσμα να χάσουν το πράσινο χρώμα τους αλλά και να γίνουν πολύ πιο ξερά. Έχουν ξεσπάσει αρκετές πυρκαγιές κατά καιρούς, που έχουν κάψει χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή, εκλύοντας σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Μια πραγματικά μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, θα ισοδυναμούσε με ένα νέο, μεγάλο πυρηνικό ατύχημα και θα απειλούσε κι άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Στη Γερμανία, εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση που έχουν θεσπίσει οι αρχές της χώρας να ελέγχεται από την υγειονομικές αρχές το επίπεδο ραδιενέργειας που περιέχεται στο κρέας όλων των αγριογούρουνων που σκοτώνουν οι Γερμανοί κυνηγοί.

Τα μανιτάρια είναι από τις κύριες τροφές των αγριογούρουνων, τα οποία οι επιστήμονες αποκαλούν “Αντλίες ραδιενεργού καισίου-137”, λόγω του ότι απορροφούν και συσσωρεύουν ολόκληρες τις ραδιενεργές ποσότητες των νεκρών φυτών που αποσυνθέτουν.

%cf%80%ce%ad%ce%bd%cf%84%ce%b5-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%cf%84%cf%8d%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%83
Πέντε χρόνια από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, συνεχίζεται η διαρροή ραδιενέργειας

Τα αγριογούρουνα που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και ζουν πολλά χρόνια, συσσωρεύουν στον οργανισμό τους αθροιστικά τη ραδιενέργεια που περιέχεται στα μανιτάρια, αλλά και στην υπόλοιπη χλωρίδα των δασών, που τους χρησιμεύει ως τροφή.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στο ομόσπονδο κρατίδιο της Σαξονίας (πρώην Ανατολική Γερμανία), η οποία απέχει 1.000 χλμ. Από το Τσέρνομπιλ και στην οποία οι άνεμοι και η βροχή μετέφεραν πριν σχεδόν 30 χρόνια σημαντικές ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων.

Σύμφωνα με τους κτηνιατρικούς ελέγχους, σε περισσότερα από το ένα τρίτο των αγριογούρουνων ανιχνεύτηκαν επίπεδα ραδιενέργειας που ξεπερνούν το όριο των 600 Μπεκερέλ ανά κιλό, με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η κατανάλωσή τους και να αποφασίζεται η καταστροφή τους.

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%b9%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1
Τα μανιτάρια συσσωρεύουν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας, η οποία στη συνέχεια περνάει σε όσους ζωντανούς οργανισμούς τρέφονται με αυτά

Ακόμα και στην κεντρική Νορβηγία, παρατηρήθηκε παρόμοιο φαινόμενο σε ταράνδους ελεύθερης βοσκής. Το 2015 μετρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο κρέας τους, τα οποία έφταναν έως και 8.200 Μπεκερέλ ανά κιλό. Οι αρχές εντυπωσιάστηκαν από τις πρωτοφανείς για την σημερινή εποχή συγκεντρώσεις, οι οποίες θύμιζαν την εποχή του ατυχήματος.

Δόθηκε στους κτηνοτρόφους εντολή να μαντρώσουν τα ζώα τους και να τα ταΐζουν με ζωοτροφές του εμπορίου, έτσι ώστε με την πάροδο του χρόνου και με την κατανάλωση καθαρής τροφής να μειωθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας στο κρέας τους.

Στη Γαλλία, όπου το πυρηνικό λόμπι είναι πανίσχυρο, το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχεται από πυρηνικά εργοστάσια και οι αρχές προσπαθούν να αποφύγουν να θέσουν ζητήματα με κάθε τρόπο. Συνεπώς, η κοινωνία των πολιτών είναι εκείνη που αναλαμβάνει δράση. Η Οργάνωση για τον έλεγχο της ραδιενέργειας στη Δυτική Γαλλία (Acro) δρομολόγησε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα: να συλλέξει τεράστιες ποσότητες δειγμάτων εδάφους, φυτών και αγροτικών προϊόντων από ολόκληρη τη Δυτική Γαλλία και να αναλύσει την περιεκτικότητά τους σε ραδιενέργεια, έτσι ώστε να είναι σε θέση να δημιουργήσει έναν “χάρτη ραδιενέργειας” αυτού του τμήματος της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, καθώς αναμένεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν θα επανέλθουν στο φυσιολογικό για τουλάχιστον άλλα πενήντα χρόνια.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 152 περιστατικά διαρροής ραδιενέργειας σε πυρηνικά εργοστάσια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, πυρηνικές δοκιμές κ.α.

%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b1-2

Για την Ελλάδα ο σημαντικότερος κίνδυνος προέρχεται από τους 143 ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς με κοντινότερους σε εμάς αυτούς της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας. Πυρηνικά εργοστάσια σχεδιάζει να δημιουργήσει και η Τουρκία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Σε πολλές περιπτώσεις πυρηνικών διαρροών και ατυχημάτων, οι πολίτες ενημερώνονται καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να λάβουν μέτρα προφύλαξης.

Θ.Γ.

Πηγές πληροφοριών: περιοδικό “σχεδία”, www.home-biology.gr

[Total: 0    Average: 0/5]