Ποικιλία Φωκιανό

Το Φωκιανό, είναι μία από τις πλέον ελληνικές, αλλά και ξεχασμένες ποικιλίες.

Με πλούσια ιστορία και αναφορές από την αρχαιότητα, έχει συνδέσει την ύπαρξή του με τα νησιά του Αιγαίου και κυρίως τη Σάμο, την Ικαρία, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Καλλιεργείται όμως και στη Μεσσηνία και την Αιτωλοακαρνανία.

Θα το συναντήσετε με τις ονομασίες Σαμιώτικο, Σαμιώτης, Δαμασκηνό, Δαμασκηνάτο, Επικαράς (εκ του Iri-Kara: μαύρο δαμάσκηνο), Αρικαράς, Φωκιανά, Φωκιανό Μαύρο.

Ως ποικιλία έχει συνδέσει την ύπαρξη της με το νησί της Ικαρίας και τον ξακουστό Πράμνιο Οίνο. Το Φωκιανό, στο συγκεκριμένο νησί δίνει τον μοναδικό για την εν λόγω ποικιλία Τοπικό Οίνο Ικαρίας. Από αρχαίους συγγραφείς αναφέρεται ότι ο Πράμνιος Οίνος ήταν δώρο του θεού Διόνυσου στο νησί, και μάλλον είναι και ο πρώτος οίνος στην ιστορία που αναφέρεται με ονομασία προέλευσης.

Κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, αλλά και κατά τους νεότερους χρόνους, περιηγητές και ιστορικοί έχουν αναφερθεί εκτενέστερα στο Φωκιανό, ως κύρια ποικιλία καλλιέργειας και οινοποίησης στην Ικαρία, αλλά και ως σημαντική παρουσία στη Σάμο και στη Σύρο.

Δεν παρουσιάζει ομοιότητα με καμία άλλη ποικιλία που καλλιεργείται στην Ελλάδα -βασική απόδειξη ότι είναι αυτόχθονη. Η ωρίμανσή της εξαρτάται από την περιοχή της καλλιέργειάς της: στις νησιωτικές περιοχές από τις αρχές μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα περί τα τέλη Ιουλίου.

Τα κρασιά που παράγονται από το Φωκιανό είναι πλούσια σε τανίνες, με οξύτητα που κυμαίνεται γύρω στο 5,5 και έντονο κόκκινο χρώμα.

Πηγή: Οινοχόος

[Total: 3   Average: 2.7/5]