Ο Παράδεισος των Αρωμάτων – Παρίσι

Το ταξίδι της μυρωδιάς συνεχίζεται σε μια από τις καινούργιες αίθουσες του Grand Musée du Parfum, του μεγάλου Μουσείου του Αρώματος, με την ιστορία του να εξελίσσεται…

Πως δουλεύουν οι μεγάλοι αρωματοποιοί; Ποιο είναι το πρώτο γνωστό άρωμα στην ιστορία; Πως χειριζόμαστε την οσφρητική μνήμη;
Μια μοναδική και πρωτότυπη εμπειρία, φιλοξενεί πάνω από 70 αρώματα. Το μότο εδώ είναι “Μυρίζω σημαίνει αναπνέω”…

Η γαλλική αρωματοποιία άρχισε να παίρνει ηγετική μορφή το 1830

Μέσα από μια επένδυση 7 εκατομμυρίων ευρώ και ένα γκρουπ 50 επενδυτών, το μουσείο φιλοδοξεί να καλύψει το χώρο της γαλλικής αρωματοποιίας και να γίνει ένας τόπος συνάντησης για όλους.

Από την Αίγυπτο της αρχαιότητας, γενέτειρα της αρχαίας αρωματοποιίας με συστατικά όπως το θύμιασμα κύφι, μέχρι την βιομηχανία γίγαντα που δεκαετίες τώρα κινεί το χώρο της μόδας και της ομορφιάς, εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά αρωμάτων άγγιξε τα 40,1 δισ. δολάρια το 2016.

Στο μουσείο οι ιστορικές αναδρομές δίνουν το στίγμα:

Ο Σολομώντας φλέρταρε με τη Βασίλισσα του Σαβά λέγοντάς της πόσο ευχάριστες ήταν οι ευωδιές των αρωμάτων της, στη γειτονική Ιταλία ο Τζάκομο Καζανόβα χρησιμοποιούσε το άρωμα ως “φονικό” όπλο για τις ερωτικές του κατακτήσεις, ενώ ο Λουδοβίκος ΙΔ’ ζούσε τον πολύχρονο έρωτά του με τη Μαντάμ ντε Μοντεσπάν και ακριβά αρώματα..

Τη σύνδεση του αρώματος με τη μόδα, κάνει πρώτος ο σχεδιαστής Πολ Πουαρέ, τη δεκαετία του 1920

Η γαλλική αρωματοποιία άρχισε να μεγαλώνει και να παίρνει μορφή το 1830, βασισμένη σε δυο σημεία ηγετικά: από τη μια την Γκρας, την “πόλη των αρωμάτων” και από την άλλη το Παρίσι, την πρωτεύουσα της πολυτέλειας.

Πέρα από τις ιστορικές αναδρομές, το μουσείο προσφέρει διαφορετικές αισθητηριακές αναζητήσεις. Στον πρώτο όροφο οι επισκέπτες τεστάρουν την οσφρητική τους δύναμη και παρακολουθούν πως ο εγκέφαλος φιλτράρει τις μυρωδιές.

Οι επαγγελματίες των αρωμάτων έχουν στη διάθεση τους πάνω από 1.500 συστατικά ως πιθανή βάση για τις δημιουργίες τους και στο μουσείο μια συλλογή από χαρακτηριστικές μυρωδιές κρύβεται στα δοχεία του δεύτερου ορόφου, σε μια ειδική κατασκευή του ντιζάιν γραφείου Harvey & John Studio του Λονδίνου.

Ανάμεσά τους το μόριο hediane, συνδυασμός από μανόλια και γιασεμί, βασικό συστατικό του ιστορικού ανδρικού αρώματος Eau Sauvage του οίκου Christian Dior, αλλά και αλδεΰδη C11, συστατικό πάνω στο οποίο χτίστηκε το ιστορικό Chanel 5.

Ο διευθυντής του μουσείου Guillaume de Maussion τονίζει: “Από το Παρίσι έλειπε ένα εμβληματικό σημείο όπου ο καθένας θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με το άρωμα, να εξερευνήσει αυτή την οικουμενική, αλλά και τόσο ατομική τελετουργία, να ανακαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό το ελιξίριο και έχουν το χάρισμα να εκφράσουν ταυτόχρονα ποιοι είμαστε και ποιοι θα θέλαμε να γίνουμε”.

Για την τέχνη του αρωματοποιιού μιλάει μέσα από Βίντεο-οθόνες ο Ζαν Κλοντ Ελενά, επί χρόνια αποκλειστικός δημιουργός αρωμάτων του οίκου Hermès, αλλά και πίσω από το First της Van Cleef & Arpels, το Declaration της Cartier και το in Love Again του οίκου Yves Saint Laurent μεταξύ πολλών άλλων.

Το καλοκαίρι, ο κήπος των 1.200 τ.μ. θα φιλοξενεί πολύχρωμα αρωματικά φυτά, ενώ μια σειρά από εργαστήρια με άξονα την τέχνη της αρωματοποιίας θα εμπλουτίζουν τις γνώσεις εκείνων που ενδιαφέρονται.

www.grandmusseduparfum.fr

[Total: 6   Average: 3/5]