Ο καφές “όπλο” κατά της άνοιας;

Ως άνοια ορίζουμε την προοδευτική έκπτωση στις διανοητικές και κοινωνικές ικανότητες ενός ατόμου. Όσο σημαντικότερες είναι οι διαταραχές που προκαλούν αυτά τα αποτελέσματα τόσο περισσότερο επηρεάζεται η καθημερινότητα του πάσχοντα. Μιλώντας για άνοια ουσιαστικά μιλάμε για αλλαγή προσωπικότητας και συμπεριφοράς, απώλεια μνήμης και κριτικής ικανότητας.

Μελέτες έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων που κινδυνεύουν να νοσήσουν από άνοια έως το 2050, αναμένεται να τετραπλασιαστεί, δεδομένου της αυξημένης εμφάνισης αρκετών παραγόντων που οδηγούν στην ασθένεια αυτή. Τέτοιοι παράγοντες είναι, μεταξύ άλλων, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η κατάθλιψη, η υπέρταση και η έλλειψη άσκησης. Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι, ενδέχεται, ο καφές να αποτελεί τροχοπέδη στην εμφάνιση της νόσου.

Επιστημονικές ομάδες από τέσσερα αμερικανικά πανεπιστήμια, παρακολούθησαν επί δέκα χρόνια 6.467 γυναίκες που κατά την έναρξη της μελέτης ήταν μεγαλύτερες των 65 ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο «The Journals of Gerontology» έδειξαν ότι όσες κατανάλωναν καθημερινά γύρω στα 260 mg καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ ή 5 φλιτζάνια τσάι, είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια, σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερο από 64 mg καφεΐνης την ημέρα κατά μέσο όρο. Την ίδια προστασία αποκόμιζαν και όσον αφορά άλλα νοητικά προβλήματα, όπως η ήπια νοητική διαταραχή που συχνά αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της άνοιας.

[Total: 0   Average: 0/5]