Ορεκτικό – Σπαράγγια στο φούρνο

Η εποχή των σπαραγγιών είναι η άνοιξη (Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος). Υπάρχουν τρία είδη, τα πράσινα, δημοφιλή στη χώρα μας και με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, τα λευκά και τα μοβ. Τα σπαράγγια είναι και πολύ θρεπτικά. Αποδίδουν λίγες θερμίδες (26 θερμίδες/100 γραμμάρια), ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, Κ, Ε.

Είναι πλούσια σε γλουταθειόνη, αντιοξειδωτική ουσία με ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών, όπως η λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών που βοηθούν την απομάκρυνση βλαβερών οξειδωτικών ελευθέρων ριζών από το σώμα.

Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό σπαράγγια

3 αβγά

80 γρ. Παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη

100 ml ζωμό λαχανικών

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σπαράγγια, τα αλατίζουμε ελαφρά και τα μαγειρεύουμε *στον ατμό για 15-20 λεπτά.

Βάζουμε σε ένα μπολ τους κρόκους και τους αραιώνουμε με τον κρύο ζωμό. Προσθέτουμε τη μισή παρμεζάνα και χτυπάμε έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Χωριστά χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφικτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε κουταλιά κουταλιά στο μείγμα των κρόκων.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς (στον αέρα) και βουτυρώνουμε ένα πυρέξ. Τακτοποιούμε μέσα τα σπαράγγια, τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και περιχύνουμε με το βούτυρο λιωμένο.

Καλύπτουμε τις τρυφερές άκρες και μόνο ένα τμήμα από τα κοτσάνια των σπαραγγιών με το μείγμα από τα αβγά και την παρμεζάνα και βάζουμε στο φούρνο το πυρέξ για περίπου 15 λεπτά.

Σημειώσεις:

*Πως καθαρίζουμε τα σπαράγγια: Ξύνουμε ελαφρά τα κοτσάνια για να αφαιρέσουμε εντελώς τα σκληρά κομμάτια από τα βλαστάρια. Μετά τα πλένουμε ένα ένα γρήγορα αποφεύγοντας να τα αφήσουμε μέσα στο νερό.

*Μαγείρεμα στον ατμό: Εάν δεν έχουμε ατμομάγειρα, γεμίζουμε μια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και στηρίζουμε ένα τρυπητό σκεύος για μακαρόνια (όχι πλαστικό). Τοποθετούμε μέσα τα σπαράγγια, ενώ φροντίζουμε το νερό να μην έρχεται σε επαφή μαζί τους. Βράζουμε το νερό και μαγειρεύουμε στον ατμό.

*Σε περίπτωση που θέλετε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη: προτείνεται καλό πλύσιμο, κόψιμο λίγο το κοτσάνι, ζεμάτισμα σε βραστό νερό, τοποθέτηση σε παγωμένο νερό και καλό στράγγισμα. Τέλος τα βάζετε σε σακούλες, απομακρύνετε τον αέρα και τα διατηρείτε στην κατάψυξη έως 8 μήνες.

[Total: 2   Average: 3/5]