Οκτώ κορυφαίες σχολές κινηματογράφου στο Παρίσι – Ένας οδηγός για μελλοντικούς κινηματογραφιστές

του Αντρέα Καρακούση

Οι κινηματογραφικές σπουδές, όσο και αν το σινεμά έχει δώσει ταινίες αξεπέραστης ομορφιάς, συνεχίζουν να έχουν μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως.
Ιδανική επαγγελματική ασχολία; Δύσκολο να το πει κανείς! Είναι ιδανική από την άποψη ότι η κινηματογραφική τέχνη αποτελεί – γι’αυτούς που την εξασκούν – μια ασχολία στην οποία διοχετεύουν όλες τις δυνάμεις τους με πάθος..
Αλλά είναι και μια δουλειά τεράστιων πρακτικών δυσκολιών αλλά και τόσο σύνθετη τέχνη. Πολλοί λίγοι από αυτούς που τη σπουδάζουν καταφέρνουν να πετύχουν και να καθιερώσουν ένα όνομα στο χώρο..
Σε κάθε περίπτωση, η σοβαρή σπουδή του αντικειμένου – γι’αυτούς που έχουν ως πραγματικό όνειρο να δημιουργήσουν στο χώρο της έβδομης τέχνης – είναι παραπάνω από αναγκαία!

Lighting technician and studio light

Γι’αυτό και εδώ μιλάμε για τις σχολές κινηματογράφου που λειτουργούν σε μία από τις μητροπόλεις της Ευρώπης, στο Παρίσι, στο Παρίσι που εφεύρε τον κινηματογράφο, στο Παρίσι που γυρίστηκαν μερικά από τα εκατοντάδες αριστουργημάτων, στο Παρίσι που υπάρχουν χιλιάδες γωνίες για να εστιάσει το βλέμμα του ο σύγχρονος κινηματογραφιστής και να προτείνει τον δικό του υφολογικό δρόμο..

Ίσως βέβαια θεωρηθεί μεγάλη πολυτέλεια το να σπουδάσει κάποιος κινηματογράφο σε μια παρισινή σχολή μα ένα είναι βέβαιο! Αν κάνει το βήμα, θα έρθει η ώρα που θα δρέψει και τους ανάλογους καρπούς!
Για τον εξής απλό λόγο.. – Στις μεγάλες σχολές του εξωτερικού θεωρείται αδιανόητο να λάβεις δίπλωμα οπτικοακουστικών σπουδών αν δεν έχεις δουλέψει ομαδικά για την παραγωγή μιας ταινίας! Κάτι που στο πλαίσιο της ελληνικής εκπαιδευτικής κινηματογραφικής πραγματικότητας.. σπανίως γίνεται για να χρησιμοποιήσουμε επιεική φρασεολογία.

Ο σπουδαστής στη Γαλλία έχει την τύχη, την ώρα του γυρίσματος, να περνά από πολλές ειδικότητες του κινηματογράφου και να αποκτά έτσι μια εμπειρία μοναδική!
Η ομάδα καλείται να δημιουργήσει μια ταινία κάτω φυσικά από τις υποδείξεις πεπειραμένων καθηγητών και η ζύμωση αυτή δεν μπορεί παρά να είναι μόνο θετική για την μελλοντική εξέλιξη των ανθρώπων του σινεμά..
Σκηνοθέτης κινηματογράφου – τηλεόρασης, Βοηθός σκηνοθέτης, Διευθυντής Φωτογραφίας, Μοντέρ, Σεναριογράφος, Εικονολήπτης, Σκριπτ (γραμματέας γυρίσματος), Παραγωγός, Τεχνικός Ειδικών εφέ, ηχολήπτης, η τέχνη του ντεκόρ και της ενδυματολογίας ακόμα και η υποκριτική για τον κινηματογράφο. Ειδικότητες καταπληκτικές που αξίζει να σπουδαστούν για πάρα πολλούς λόγους στο Παρίσι.

Οι Έλληνες όμως που φιλοδοξούν να σπουδάσουν σινεμά στο Παρίσι θα πρέπει να ξέρουν εκ των προτέρων κάτι πολύ σημαντικό!
Συγκεκριμένα, το πρόβλημα με την Femis, τη βασική κρατική σχολή κινηματογράφου της πόλης του Φωτός,  είναι ότι δίνουν εξετάσεις εισαγωγής εκατοντάδες σπουδαστών και η σχολή επιλέγει ελάχιστους για να ακολουθήσουν τις σπουδές που αυτή παρέχει. Ποσοστιαία, η Femis δέχεται έναν στους εκατό ενώ οι ιδιωτικές σχολές δέχονται το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο αυτών που δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες να μπει κάποιος στη Femis είναι πολύ λίγες, ελάχιστες.

paris cinema

Αν, ωστόσο, εισαχθεί, τότε θα πληρώσει ένα πολύ μικρό ποσό για το κάθε έτος. Διαφορετικά, θα πρέπει  να ακολουθήσει το δρόμο της εγκυρότατης αλλά και αρκετά ακριβής ιδιωτικής κινηματογραφικής γαλλικής εκπαίδευσης.
Και αν τα πράγματα είναι έτσι, τι είναι αυτό που θα μπορούσε πραγματικά να παρηγορήσει τον μελλοντικό σπουδαστή κινηματογράφου; Ένα και μόνο στοιχείο. Αν κάποιος επιχειρήσει να σπουδάσει κινηματογράφο στη Μεγάλη Βρετανία ή στις ΗΠΑ.. πραγματικά θα πρέπει να ξοδέψει μια ολόκληρη περιουσία! Ενώ στο Παρίσι και στη Γαλλία γενικότερα, ή στη Γερμανία.. θα χρειαστεί απλώς – αν κατευθυνθεί προς την ιδιωτική εκπαίδευση – να πληρώσει αρκετά χρήματα..
Και γυρίζοντας σε αυτό που λέγαμε για τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ, να μην ξεχνάμε ακόμα ότι η διαμονή σε αυτές τις πόλεις είναι ένα τεράστιο φορτίο. Και όχι μόνο η διαμονή. Η διατροφή, η μετακίνηση, τα πάντα!

Γυρίζοντας στο βασικό θέμα μας, το μεγάλο θετικό, λοιπόν, με τις δημόσιες σχολές σινεμά είναι ότι τα δίδακτρα είναι ελάχιστα. Πρόκειται για ένα συμβολικό ποσό. Αλλά τα κριτήρια εισαγωγής είναι εξοντωτικά και οι θέσεις ελάχιστες. Και ας αφήσουμε ακόμα ότι ισχύουν και ανώτατα όρια ηλικίας. Αν δηλαδή έχεις ξεπεράσει ένα όριο.. δε γίνεσαι δεκτός σε κάποια από τις σχολές.
Ο δε ανταγωνισμός είναι τρομακτικός μια και στο Παρίσι απευθύνονται υποψήφιοι σπουδαστές από πάρα πολλές χώρες του κόσμου.. – Και ναι είναι πολύ καλή η φιλοδοξία να εγκατασταθεί κάποιος εκεί και να ζήσει μια καταπληκτική σπουδαστική κινηματογραφική εμπειρία που θα του μείνει σίγουρα αξέχαστη. Αλλά ο ανταγωνισμός μπορεί να νικηθεί μόνο στην περίπτωση που έχει ένας σπουδαστής πραγματικές ικανότητες, δημιουργικές ιδέες και μεγάλη όρεξη για δουλειά.

Ένα δε άλλο ατού – αν αποφασίσεις να σπουδάσεις κινηματογράφο σε μια παρισινή σχολή –  είναι το εξής: Λόγω των πολύ σκληρών και απαιτητικών εξετάσεων.. από τις πρώτες μέρες σπουδών υπάρχει ένα δυναμικό σπουδαστών που είναι υψηλού επιπέδου και αυτό είναι τρομερά σημαντικό διότι κρίνει και το πώς θα προχωρήσει ένα τμήμα στη συνέχεια και το ποια δημιουργικά βήματα θα κάνει. Γίνεται δηλαδή μια πολύ σκληρή επιλογή, ίσως και άδικη μερικές φορές.. αφού κάποιοι υποψήφιοι αναγκαστικά θα μείνουν απ΄έξω.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ

LA FEMIS, ÉCOLE NATIONALE SUPÉRIEURE DES MÉTIERS DE L’IMAGE ET DU SON, PARIS

femis

Πρόκειται για την κρατική παρισινή σχολή κινηματογράφου και δημιουργήθηκε το 1986 – Είναι δε εγκατεστημένη στα παλιά στούντιο της θρυλικής κινηματογραφικής επιχείρησης της Πατέ.
Εκεί μπορείς να σπουδάσεις τις ειδικότητες της εικόνας αλλά και του ήχου και θεωρητικά και πρακτικά. Οι σπουδές της διαρκούν τέσσερα χρόνια και οι εξετάσεις εισόδου αποτελούνται από γραπτούς και πρακτικούς διαγωνισμούς. Και επίσης ο υποψήφιος παραδίδει ένα προσωπικό ντοσιέ το οποίο περιλαμβάνει κινηματογραφικές του δουλειές.
Με αυτό τον τρόπο είναι που εξασφαλίζεται και ένα υψηλό επίπεδο κατά τη διάρκεια των σπουδών. Οι Γάλλοι έχουν αποφασίσει ότι δέχονται μόνο λίγα άτομα, μόνο μελλοντικούς σπουδαστές που έχουν ήδη παρουσιάσει μια κλίση στο σινεμά.

Πρόκειται για μια από τις καλύτερες σχολές κινηματογράφου. Και όχι μόνο αυτό! Έχει και συμμετοχή σε πάρα πολλά φεστιβάλ. ακόμα και σε αυτό των Καννών.
Διαθέτει τέσσερα πλατό γυρίσματος, τρεις αίθουσες προβολών, τριάντα αίθουσες για μοντάζ, τρεις αίθουσες μιξάζ, ένα στούντιο ηχητικών εγγραφών, μία αίθουσα που σχετίζεται με τα ειδικά εφέ, κινηματογραφικές κάμερες αλλά και κάμερες high definition.
Τα δε δίδακτρα είναι συμβολικά: 433 ευρώ ανά έτος (ακαδημαϊκή χρονιά 2015-16) μόνο.
Προσφέρει μάλιστα σπουδές ανωτάτου επιπέδου και ο σπουδαστής έχει τη δυνατότητα να εκπονήσει μέχρι και διδακτορική διατριβή.
http://www.femis.fr/le-lieu

L’ECOLE NATIONALE SUPÉRIEURE (ENS) LOUIS-LUMIÈRE, SAINT -DENIS

luis lumier

Πρόκειται για μία δημόσια σχολή επίσης στην περιοχή του Παρισιού που προσφέρει και πρακτικού και θεωρητικού χαρακτήρα εκπαίδευση.
Είναι πολύ παλιά καθώς δημιουργήθηκε το 1926 και στη δημιουργία της συνέβαλλαν προσωπικότητες όπως αυτές των Louis Lumière και του Léon Gaumont,
Ο υποψήφιος σπουδαστής μπαίνει με εξετάσεις – όπως και στη FEMIS – και οι σπουδές είναι τριετείς. Οδηγούν δε μέχρι και σε επίπεδο Master καθώς το κολέγιο είναι συνδεδεμένο με τον πανεπιστημιακό χώρο.
Είναι μια σχολή πολύ υψηλού επιπέδου και διαθέτει δύο πολύ μεγάλα πλατό γυρισμάτων. Η δε φοίτηση στη σχολή αυτή είναι δωρεάν αλλά δέχεται μικρό αριθμό σπουδαστών.
Βρίσκεται στην Cité du Cinéma που είναι ένας τεράστιος χώρος, ένας κεντρικότατος χώρος στο Παρίσι που επιτρέπει την πλήρη ολοκλήρωση μιας ταινίας.
http://www.ens-louis-lumiere.fr/

ECOLE SUPÉRIEURE D’ÉTUDES CINÉMATOGRAPHIQUES (ESEC)

esec

Αυτή είναι μια ιδιωτική σχολή κινηματογράφου που βρίσκεται στο Παρίσι και δημιουργήθηκε το 1973. Παρότι είναι η πρώτη ιδιωτική σχολή που αναφέρουμε.. όποιος θέλει να διεκδικήσει μια θέση στην ESEC θα πρέπει να δώσει εξετάσεις και να παραδώσει ντοσιέ με κινηματογραφικές δημιουργίες.
Προσοχή όμως! Σε ό,τι αφορά την κινηματογραφική σκηνοθεσία, στις σπουδές της περιλαμβάνεται το τμήμα βοηθών σκηνοθετών και όχι σκηνοθετών. Πρακτικά, μπορεί να μην είναι πολύ σημαντική η διαφορά αλλά θα πρέπει να αναφερθεί.

Θεωρείται η καλύτερη ιδιωτική σχολή στη Γαλλία, είναι τέταρτη στη γενική κατάταξη μετά τις δημόσιες σχολές σινεμά και ακόμα είναι η δέκατη έκτη καλύτερη σχολή στην Ευρώπη!
Ένα βασικό ατού της σχολής είναι ότι στο σπουδαστικό πρόγραμμά της περιλαμβάνει ένα stage στο οποίο ο τελειόφοιτος καλείται να εφαρμόσει μια σειρά γνώσεων στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής εμπειρίας που θα έχει.
Επίσης, στο πρόγραμμά της περιλαμβάνεται και ένα προπαρασκευαστικό έτος που λειτουργεί σαν μια καταπληκτική εισαγωγή στο κινηματογραφικό αντικείμενο.
Διαθέτει ένα στούντιο, 20 σουίτες για την πραγματοποίηση του μοντάζ και δεκαοκτώ κάμερες.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο σπουδαστής που θα εισαχθεί εκεί οφείλει να πληρώνει κατ΄έτος ένα αρκετά μεγάλο ποσό! 5.800 ευρώ για τη χρονιά προετοιμασίας. Και έπειτα 7.700 ευρώ ανά έτος (για δύο χρόνια). Συνολικά δηλαδή, πρόκειται για τρία έτη σπουδών και το συνολικό κόστος είναι πολύ μεγάλο!
http://www.esec.edu/index.php

L’ECOLE INTERNATIONALE DE CRÉATION AUDIOVISUELLE ET DE RÉALISATION (EICAR). SAINT-DENIS

Aménagement du parc d'activité du Pont de Flandre par ICADE à Paris 19e

Η EICAR είναι μια σπουδαία ιδιωτική σχολή στο Παρίσι που άρχισε να λειτουργεί το 1972. Η εκπαίδευση που παρέχει η σχολή διαρκεί τρία χρόνια και – όπως και στις άλλες περιπτώσεις – στον υποψήφιο θα ζητηθεί μια φιλμική ανάλυση αλλά και να κριθεί μέσα από γραπτές εξετάσεις.
Η σχολή έχει κλείσει συνεργασίες με σχολές του εξωτερικού, παρέχει εκπαίδευση όχι μόνο για τον κινηματογράφο αλλά επίσης και για την τηλεόραση, για τη διαφήμιση και για το video clip.

Προσφέρει διάφορα προγράμματα: Ένα ετήσιο πρόγραμμα πάνω στο σινεμά με διδασκαλία στα αγγλικά και πολλές ώρες πρακτικής που όμως στοιχίζει 14.600 ευρώ! Ακόμα, καλοκαιρινά αλλά πανάκριβα σεμινάρια σκηνοθεσίας της τάξεως των 1.950 ευρώ… μόνο για 18 μέρες! Και φυσικά τα βασικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά της Eicar: Το τριετές Bachelor πάνω στον κινηματογράφο που στοιχίζει 13.550 ανά έτος και το διετές Master που στοιχίζει 19.450. Και βεβαίως πάμπολλα Master Classes..
Και τώρα κρατηθείτε! Διαθέτει καταπληκτικά πλατό γυρίσματος, σχολή υποκριτικής,  αίθουσες για καταγραφή ήχων και πολλές κινηματογραφικές και ψηφιακές κάμερες. Τα δε κτήρια στα οποία στεγάζονται όλα αυτά.. είναι υπερσύγχρονα!
http://www.eicar.fr/eicar-formations-aux-metiers-de-la-realisation

INSTITUT SUPÉRIEUR DE L’IMAGE ET DU SON (ISIS). PARIS

isis

Πρόκειται για μία ιδιωτική σχολή που δημιουργήθηκε το 2010. Και που ο υποψήφιος παραδίδει ντοσιέ με δουλειές του και περνά από ακρόαση και εξετάσεις.
Οι σπουδές είναι τριετείς και τα πλεονεκτήματα της σχολής είναι τα εξής: Περιλαμβάνει ένα υποχρεωτικό μηνιαίο stage την δεύτερη χρονιά σπουδών και ένα  επίσης υποχρεωτικό δίμηνο stage στο τέλος του τρίτου έτους σε χώρο δουλειάς που σχετίζεται με την κινηματογραφική βιομηχανία.
Μετά, ο σπουδαστής μπορεί να κάνει και Master πάνω στο σινεμά!
Ακόμα, δίνει έμφαση και στο animation καθώς παρέχει πλήρεις σπουδές γύρω από αυτό.
Επίσης, στο τεχνικό δυναμικό της σχολής περιλαμβάνεται μια σειρά πολύ καλών και σχετικά πρόσφατα αποκτημένων καμερών High definition.
Τα δε δίδακτρα είναι αρκετά υψηλά αλλά η Isis δεν είναι από τις πιο ακριβές ιδιωτικές σχολές της οπτικοακουστικής τέχνης..
http://www.isis-paris.fr/#home/1

ECOLE SUPÉRIEURE DE RÉALISATION AUDIOVISUELLE (ESRA). PARIS, NICE ET RENNES

esra

Αυτή είναι ιδιωτική σχολή που βρίσκεται στο Παρίσι αλλά έχει και δύο παραρτήματα: Ένα στη Νίκαια και ένα στη Ρεν, αλλά και ένα στις Βρυξέλλες. Δημιουργήθηκε το 1972. Γίνεται κανείς δεκτός έπειτα από ακρόαση και εξετάσεις και οι σπουδές που ακολουθούν είναι τριετείς.
Ένα πλεονέκτημα της συγκεκριμένης κινηματογραφικής σχολής είναι ότι ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει τις σπουδές του εκεί μπορεί προαιρετικά να συνεχίσει για ένα ακόμη έτος με σπουδές στη Νέα Υόρκη.
Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους καλύτερους σπουδαστές της να παρουσιάσουν τα φιλμ τους στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ των Καννών.

Πέραν των βασικών τμημάτων έχει δημιουργηθεί και ένα μονοετές τμήμα κινηματογραφικών σπουδών και στη δομή της σχολής περιλαμβάνεται και ένα τμήμα 3d animation.
Φυσικά περιλαμβάνει χώρους γυρίσματος, χώρο για ηχητική εγγραφή και σουίτες για μοντάζ και ακόμα και κινητό συνεργείο γυρίσματος!
Επίσης, διαθέτει ένα χώρο εκατόν σαράντα τετραγωνικών μέτρων στον οποίο υπάρχει αρχείο οπτικοακουστικό για τις ανάγκες των μαθημάτων και για την εμβάθυνση στο κινηματογραφικό αντικείμενο.
http://www.esra.edu/

CONSERVATOIRE LIVRE DU CINÉMA FRANÇAIS (CLCF). PARIS

clcf

Είναι μία ιδιωτική σχολή. Και εδώ ο υποψήφιος θα περάσει από εξετάσεις και θα παραδώσει ντοσιέ. Οι σπουδές είναι τριετείς.
Μπορεί κανείς να σπουδάσει όλες τις ειδικότητες της έβδομης τέχνης αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι – σε επίπεδο σπουδής της σκηνοθεσίας – η σχολή προσφέρει πρόγραμμα σπουδών για βοηθό σκηνοθέτη και όχι για σκηνοθέτη. Όπως όμως ειπώθηκε και παραπάνω.. πρόκειται μάλλον για μια τυπική αναφορά μας μια και η σπουδή της σκηνοθεσίας βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και στα δύο προγράμματα.
Ένα πλεονέκτημα αυτής της σχολής είναι ότι οι σπουδαστές της προγραμματίζεται να γυρίσουν ένα ομαδικό ντοκιμαντέρ ως ομάδα από την πρώτη κιόλας χρονιά.
Διαθέτει ένα πλατό γυρίσματος αλλά και ό,τι άλλο χρειάζεται ο σπουδαστής και το κινηματογραφικό συνεργείο για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παραγωγής.
http://www.clcf.com/

ECOLE DE LA CITÉ. SAINT DENIS

ecole

Δημιουργήθηκε το 2012. Εισάγεται κανείς με διαγωνισμούς και περνά από ακρόαση. Οι σπουδές είναι διετείς.
Μπορεί κανείς να σπουδάσει σκηνοθέτης και σεναριογράφος.
Πρόκειται για τη σχολή του φημισμένου Γάλλου σκηνοθέτη Luc Besson.
Η δε φοίτηση είναι δωρεάν. Ο σπουδαστής οφείλει να καταβάλει μόνο ένα μικρό ποσό για την εγγραφή: Συγκεκριμένα 200 ευρώ μόνο!
Στη σχολή γίνονται και σεμινάρια και μάλιστα στο σκηνοθετικό και στο σεναριογραφικό διδάσκει ο ίδιος ο Luc Besson.
http://www.ecoledelacite.com/

Αυτές είναι οι πρακτικές σχολές κινηματογράφου στην πόλη του Φωτός. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν το σινεμά αλλά προσφέρονται από πανεπιστημιακές σχολές και έχουν θεωρητικό χαρακτήρα.  Στις παραπάνω σχολές, ο σπουδαστής εισάγεται στη μαγική τέχνη του σινεμά και βιώνει από την πρώτη μέρα τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά την παραγωγή μιας ταινίας, σε όλα της τα στάδια.

[Total: 5   Average: 3/5]