Οι 9 φτωχότερες χώρες του κόσμου

Στην Αφρική βρίσκονται οι εννέα φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Φτώχεια, πόλεμοι, εμφύλιοι, διαφθορά, απουσία στοιχειωδών υποδομών, αναλφαβητισμός, ανεργία, υψηλό δημόσιο χρέος… Ένας φαύλος κύκλος σε αδιέξοδο.
Είναι ειρωνεία, το γεγονός ότι, πολλές από αυτές τις φτωχές χώρες του κόσμου, είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες.

Η πλειονότητα του πληθυσμού τους απασχολείται στη γεωργία, σχεδόν σε συνθήκες πανάρχαιες.
Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά το τέλος της αποικιοκρατίας, οι περισσότερες πρώην αποικίες των τότε ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών δεν βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που ήταν τη δεκαετία του ’60. Εσωτερικά ζητήματα, πολλές φορές κληρονομιά της αποικιοκρατίας και εξωτερικές παρεμβάσεις δεν επέτρεψαν σε αυτές τις φτωχές χώρες και στους ανθρώπους τους να βελτιώσουν σημαντικά τη θέση τους.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σχεδόν όλες οι ασιατικές χώρες ήταν σε ανάλογη θέση. Σήμερα πολλές από αυτές, ανήκουν στις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου. Οι 23 χώρες της ανατολικής Ασίας κατάφεραν από το 1965 μέχρι το 1990 να αναπτύσσονται με τον ταχύτερο ρυθμό στον κόσμο. Η επιτακτικότερη ανάγκη είναι να αυξηθεί το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, άρα έχουν ανάγκη από ηγέτες που δεσμεύονται να πετύχουν γρήγορη ανάπτυξη, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε άνοδο της παραγωγικότητας, σε αυξημένα εισοδήματα και σε γενικότερη βελτίωση του επιπέδου ζωής.

Νότιο Σουδάν-2
Νότιο Σουδάν

1.ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ (Εξαρτημένο από το πετρέλαιο)

Με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, μόλις 245,9 δολάρια, είναι η φτωχότερη χώρα στον κόσμο, εξαρτημένο ολοκληρωτικά από το πετρέλαιο που αποτελεί το 100% των εξαγωγών του και το 60% του ΑΕΠ του. Δημιουργήθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια μετά την απόσχισή του από το Σουδάν ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος που είχε προηγηθεί τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.
Πέραν του πετρελαίου, η υπόλοιπη οικονομία του είναι συγκεντρωμένη σε χαμηλής παραγωγής αγροκτήματα και κτηνοτροφικές μονάδες. Έτσι, το 85% του πληθυσμού του δεν έχει μισθό, καθώς απασχολείται σε γεωργικές εργασίες.

Παράγει το πετρέλαιο Dar και εν μέσω κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου πρόσφερε εκπτώσεις από τα 29,75 δολάρια το βαρέλι, στα οποία το τιμολογούσε τον Δεκέμβριο του 2015 και το πουλούσε έναντι 18 δολαρίων το βαρέλι τον Ιανουάριο.
Οι εμφύλιες συγκρούσεις έχουν επιδεινώσει τις προοπτικές ανάπτυξης. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας έχει επιδεινωθεί από το 44,7% το 2011 σε 58,5% το 2015.

malawi
Μαλάουι.

2. ΜΑΛΑΟΥΙ (Διαφθορά και κακοδιαχείριση)

Αναφέρεται στις αναλύσεις διεθνών οργανισμών ως συνεχώς απειλούμενη χώρα από τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών και την ανεπάρκεια ρυθμίσεων.
Έχει παγιδευτεί σε ένα μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, που σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία υπερβαίνει το 5% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα αυξάνεται διαρκώς το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και ο πληθωρισμός καλπάζει στο 23,8%.

Το Μαλάουι ανέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1964 και στη συνέχεια κυβερνήθηκε από μονοκομματική κυβέρνηση επί 30 χρόνια. Άρχισε να προωθεί μεταρρυθμίσεις με στόχο να απλοποιηθεί η διαδικασία για την έναρξη νέων επιχειρήσεων και να αποκεντρωθεί η οικονομία. Ωστόσο, τα τρία τέταρτα των κατοίκων της χώρας εξακολουθούν να ζουν κάτω από το διεθνές όριο της φτώχειας που ορίζεται στο 1,25 δολάρια την ημέρα, ενώ ένας στους δέκα πάσχει από Aids και το προσδόκιμο ζωής είναι μόλις 47 έτη.

μπουρούντι
Μπουρούντι.

3. ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ (Ασφυξία από το κράτος)

Εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από τον ασταθή αγροτικό του τομέα, στον οποίο απασχολείται τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού του.
Η πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα δεν διευκολύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ούτε προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη. Πλήττεται από μόνιμα διορθωτικά προβλήματα, όπως η κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος και η έλλειψη νομικού πλαισίου και ρυθμίσεων στην οικονομία που εξωθεί μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αλλά και των επιχειρήσεων στην παραοικονομία, με αποτέλεσμα να υπάρχει εκτεταμένη διαφυγή.

Το 2015 είχαν ξεσπάσει μεγάλες ταραχές στη χώρα, είχε σημειωθεί απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ οι εκλογές που τελικά έγιναν χαρακτηρίστηκαν από τους διεθνείς παρατηρητές ως προβληματικές για τον τρόπο διεξαγωγής τους.

4.ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Πλούσια σε διαμάντια και ουράνιο)

Ο πληθυσμός της είναι από τους φτωχότερους στον κόσμο, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, καθώς ανέρχεται στο 62% του πληθυσμού. Ωστόσο, έχει ένα υπέδαφος πλούσιο σε διαμάντια, πετρέλαιο και ουράνιο, άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές που όμως παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες.

Πριν τρία χρόνια υπήρξε εμφύλιος πόλεμος, όταν μουσουλμάνοι αντάρτες κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, σε μια χώρα στην οποία πλειοψηφεί ο χριστιανικός πληθυσμός. Το αποτέλεσμα ήταν μια συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 19,8% που, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ανέκαμψε με ανάπτυξη 4,1%, η οποία όμως παραμένει εύθραυστη.
Τα φορολογικά έσοδα του κράτους καλύπτουν λιγότερο από το 10% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η χώρα να χρηματοδοτήσει βασικές δημόσιες υπηρεσίες.
Το 80% των επενδύσεων στη χώρα χρηματοδοτείται από ξένους παράγοντες.

Μαδαγασκάρη
Μαδαγασκάρη.

5.ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ (Ισχυρή τουριστική βιομηχανία)

Το τέταρτο σε μέγεθος νησί του κόσμου, παραμένει υπανάπτυκτο, ενώ λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι απομονωμένη και φημίζεται για τη μοναδική άγρια φύση του.

Παραδοσιακά, η οικονομία της βασίζεται στην παραγωγή ρυζιού, καφέ και βανίλιας. Αν και διαθέτει αφθονία φυσικών πόρων και μια ανθηρή τουριστική βιομηχανία, παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική βοήθεια.
Η πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα τα τελευταία χρόνια έχει αποβεί εις βάρος του τουρισμού.
Έχει, ωστόσο, τη δυνατότητα να ανακάμψει σημαντικά φέτος αν βελτιώσει τη διακυβέρνησή της, το επιχειρηματικό κλίμα, αλλά και αν καταπολεμήσει τη διαφθορά που τη μαστίζει.

Όπως συνέβη και με πολλές άλλες από τις χώρες της Αφρικής, το νόμισμά της υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός διευρύνθηκε, παραμένοντας όλο το 2015 σε επίπεδα άνω του 7%.

νίγηρας
Νίγηρας.

6.ΝΙΓΗΡΑΣ (Χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο)

Είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, ουράνιο και πετρέλαιο. Η εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου την οδήγησε σε μια πενταετία σημαντικής ανάπτυξης. Πάσχει, όμως, ακόμη από έλλειψη οικονομικού δυναμισμού και διαφοροποίησης της οικονομίας του που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για μια σταθερή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Η οικονομία του παραμένει ευάλωτη, πάσχει από έλλειψη ρυθμιστικού πλαισίου που αποβαίνει εις βάρος της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και της αύξησης των επενδύσεων. Είναι ανεπαρκής η τήρηση και η εφαρμογή της νομιμότητας, ενώ η διαφθορά επιτείνει την αβεβαιότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας καλύπτεται από την έρημο Σαχάρα, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον πληθυσμό.

Μοζαμβίκη
Μοζαμβίκη.

7.ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ (Στα 50 έτη το προσδόκιμο ζωής)

Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε το 2015, ακολουθώντας την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων αλλά και τη μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Το ΑΕΠ της αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2017 κατά 6%, καθώς εξακολουθούν να μειώνονται τα έσοδα από τις εξαγωγές, να αυξάνεται το κόστος των εισαγωγών και να μειώνονται οι επενδύσεις. Παράλληλα, επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στο 11,1% εξαιτίας της αύξησης του κόστους των τροφίμων και της υποτίμησης του νομίσματος (metical) κατά 70% έναντι του δολαρίου και κατά 40% έναντι του ραντ της Νότιας Αφρικής.

Η κυβέρνηση υιοθέτησε περιοριστική νομισματική πολιτική. Περιέκοψε δημόσιες δαπάνες, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν η χώρα σημείωνε ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτή η σημαντική ανάπτυξη δεν είχε ουσιαστικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τη μείωση της φτώχειας. Στη χώρα παραμένουν ανησυχητικοί δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης, με το 56% του πληθυσμού να είναι αναλφάβητο και το προσδόκιμο ζωής να μην υπερβαίνει τα 50 έτη.

γκάμπια
Γκάμπια.

8.ΓΚΑΜΠΙΑ (Ζει από τα εμβάσματα)

Με πολύ περιορισμένα αποθέματα φυσικών πόρων και μειωμένη βάση αγροτικής παραγωγής, η οικονομία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα των μεταναστών που εργάζονται στο εξωτερικό, καθώς και από τα έσοδα του τουρισμού. Περίπου το 3/4 του πληθυσμού της χώρας εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας.

Παραμένει ανεκμετάλλευτο το δυναμικό του αγροτικού τομέα, καθώς καλλιεργείται λιγότερο από το 50% της αρόσιμης γης στη χώρα. Η περιορισμένη μεταποιητική δραστηριότητα αφορά κυρίως την επεξεργασία ξηρών καρπών, ψαριών και δερμάτων.

Η φυσική ομορφιά της χώρας, καθώς και η σχετικά μικρή απόσταση της από την Ευρώπη την έχει βοηθήσει να εξελιχθεί σε σημαντικό τουριστικό προορισμό στη Δυτική Αφρική. Πρόκειται, όμως, για ασταθή τομέα που παρουσίασε μεγάλη κάμψη το 2012, οπότε δέχτηκε πλήγμα η οικονομία της.
Η οικονομική πρόοδος στη χώρα εξακολουθεί να εξαρτάται από τις χορηγίες και τη διεθνή βοήθεια.

λιβερία
Λιβερία.

9.ΛΙΒΕΡΙΑ (Χτυπήθηκε από τον ιό Έμπολα)

Από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου το 2003, η Λιβερία γνωρίζει τη σταθερότητα και τη δημοκρατία. Έχει, ωστόσο, πληγεί από τις δύο επιδημίες του ιού Έμπολα, καθώς και τη ραγδαία πτώση των τιμών των εμπορευμάτων. Ο συνδυασμός των δύο αρνητικών εξελίξεων, οδήγησε την οικονομία της σε επιβράδυνση με την ανάπτυξη να έχει περιορισθεί στο 0,3%, καταγράφοντας ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 0,7% του 2014. Αναπόφευκτο συνεπακόλουθο ήταν η κατάρρευση πολλών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων μια σειρά ορυχείων και η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας, καθώς και η μείωση των φορολογικών εσόδων.

Τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, κατά 12%, και η κυβέρνηση να εξωθηθεί σε περικοπές δαπανών, δεδομένου ότι ήδη το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέρχεται στο 8,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα η οικονομία έχει πληγεί από την αβεβαιότητα που περιβάλει την πλήρη μετάβαση της εξουσίας στη νέα κυβέρνηση από τη διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

Πηγή: Καθημερινή (Αύγουστος 2016)

[Total: 2   Average: 5/5]