Οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα προκαλούν σημαντική ρύπανση

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, είναι υπεύθυνοι για τη μεγαλύτερη ρύπανση στην Ευρώπη.

Εξετάστηκαν στοιχεία για τις εκπομπές από 35.000 βιομηχανικές μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων και των μονάδων επεξεργασίας μετάλλων, από τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία και τη Σερβία.

Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, ο άνθρακας παραμένει το πλέον χρησιμοποιούμενο καύσιμο στις μεγάλες μονάδες καύσης στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος προς τους στόχους για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική για το 2020-2030.

Στη Μεγάλη Βρετανία, αποκαλύπτεται ότι βρίσκονται, 14 από τους σταθμούς που ευθύνονται για την υψηλότερη ρύπανση του αέρα και του νερού, ενώ άλλοι 7 βρίσκονται στη Γερμανία.

Ο χειρότερος σταθμός σε όλη την Ευρώπη για το 2015 ήταν ο Μπελχατόφ στην Πολωνία, απελευθέρωσε τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ ακολούθησαν οι σταθμοί Ντραξ στη Βρετανία, Γιενσβάλντε στη Γερμανία και Κοζιενίτσε στην Πολωνία που σημείωσαν τις υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και οξειδίων του αζώτου, αντίστοιχα.
Γ.Σ.

[Total: 0   Average: 0/5]