Ναύπλιο – Η αρχοντική πόλη

Η καλαίσθητη πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα, δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Πρόκειται για έναν αγαπημένο προορισμό, πολύ κοντά στην Αθήνα, που προσφέρει στους ταξιδιώτες, πληθώρα επιλογών αναψυχής, ιστορικής αναδρομής και χαλάρωσης.

Το Μπούρτζι. Σήμα κατατεθέν της πόλης, το μικρό φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων κτίστηκε από τους Ενετούς το 1471, εντυπωσιάζει με τον ψηλό οκταγωνικό πύργο.

Η πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους το 1828, έχει μια έντονη αύρα και καλεί τους επισκέπτες της να ανακαλύψουν τα ιστορικά της μονοπάτια και διαδρομές.

Θαυμάστε την πόλη από ψηλά ανεβαίνοντας τα 999 σκαλιά που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι που αγναντεύει τη θάλασσα. Από την Ακροναυπλία, πάλι, η θέα στην πόλη είναι εξίσου εντυπωσιακή, ενώ αν ακολουθήσετε τον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς κάτω από τον βράχο της Ακροναυπλίας, θα κάνετε μια ειδυλλιακή βόλτα. Σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, θα βρείτε όμορφους ξενώνες.

Φωτογραφία: Θεανώ Γαρμπή
Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, παρατηρείστε τα αρχοντικά με τα ξύλινα παραθυρόφυλλα και τα μικρά νεοκλασικά μπαλκονάκια και ακολουθήστε τα λιθόστρωτα δρομάκια, ανακαλύπτοντας την ιστορία του ελληνικού κράτους.

Η παλιά πόλη απλώνεται, κατά βάσει, πίσω από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη, που είναι γεμάτες cafe και ταβέρνες με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, το νησάκι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο.

Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου θα γίνει σημείο αναφοράς, καθώς διασχίζει σχεδόν ολόκληρη την πόλη και καταλήγει στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος. Εδώ θα βρείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικόν, που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και το Παλιό Τζαμί.  Εκεί θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, έξω από την οποία δολοφονήθηκε το 1831 ο Ι. Καποδίστριας και απέναντι το μοναδικό χαμάμ της πόλης. Τα παραδοσιακά ταβερνεία καταλαμβάνουν όλο το μήκος της οδού Σταϊκοπούλου, στο τέρμα της οποίας βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού.

Άλλες δυο πλατείες, αυτές του Αγίου Γεωργίου και των Τριών Ναυάρχων, έχουν γύρω τους ενδιαφέροντα μνημεία και αρχοντικά σπίτια.

Στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας είναι περισσότερο από εμφανής. Εδώ έγινε η κηδεία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Δημητρίου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια. Εδώ στέφθηκε βασιλιάς του πρώτου ελληνικού κράτους ο Όθωνας. Στο εσωτερικό της Μητρόπολης θα δείτε ένα από τα καλύτερα αντίγραφα του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Εικάζεται ότι είναι έργο ενός από τους μαθητές του.

Άποψη της πλατείας Συντάγματος. Διακρίνεται το κτίριο της τράπεζας της Ελλάδας.

Κάστρα και νεοκλασικά κτήρια, παλιές γειτονιές, πεζόδρομοι και μεγάλες πλατείες. Το Ναύπλιο είναι μια πόλη που ξεχειλίζει από ζωή, που διατηρεί τους θρύλους του παρελθόντος και σας παρασύρει στη μυστηριακή της ατμόσφαιρα. Αξίζει να την επισκεφτείτε.

 

  • Αρχαιολογικό Μουσείο: (Πλ. Συντάγματος, τηλ.: 27520 27502) στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1713 και φιλοξενεί ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή ως την ύστερη αρχαιότητα.
  • Μουσείο Κομπολογιού: (Σταϊκοπούλου 25, Παλιά Πόλη, τηλ.: 27520 21618, http://www.komboloi.gr/) περιλαμβάνει μία μεγάλη συλλογή από το 1550 έως και το 1950.

Μαρία Καλαφάτη

[Total: 1   Average: 4/5]