Νέα Είσοδος – L’esprit du Lac

Το “L’Esprit du Lac” ή αλλιώς “Το Πνεύμα της Λίμνης” είναι το νέο, ροζέ κρασί του Κτήματος Κυρ-Γιάννη που μόλις κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά στη σοδειά του 2016.

Το όνομά του παραπέμπει στις λίμνες του Αμυνταίου, την περιοχή προέλευσης του κρασιού. Οι τέσσερις λίμνες του οροπεδίου είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την αμπελουργία, καθώς η παρουσία τους εξισορροπεί τις ακραίες θερμοκρασίες της περιοχής.

Για το “L’Esprit” χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο από κλήματα άνω των 30 ετών από την αμπελουργική ζώνη του Αγίου Παντελεήμονα Αμυνταίου, σε υψόμετρο 600 μ. και με στρεμματική απόδοση 800 κιλά.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από κρύους χειμώνες και ζεστά καλοκαίρια, ενώ η παρουσία των τεσσάρων λιμνών στην περιοχή συντελεί σε ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, που ευνοεί την καλλιέργεια της εξαιρετικής ποικιλίας Ξινόμαυρο.

Η παραγωγή του κρασιού γίνεται κυρίως με αφαίμαξη των σταφυλιών που προορίζονται για την “Καλή Ρίζα”, το ξινόμαυρο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη από παλιά κλήματα Αμυνταίου. Έχει δεχτεί 4 μήνες battonage, προκειμένου να δαμαστεί η οξύτητα της ποικιλίας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα χρώμα Provencal, ζωντανό ροζ προς σομόν. Στη μύτη κυριαρχούν τα άνθη και τα λευκόσαρκα φρούτα. Το δροσιστικό στόμα προσθέτει νότες από άγουρες φράουλες, βερίκοκα αρωματικά και ώριμη φυτικότητα μανιταριών και φύλλων ντομάτας. Στο στόμα οι μητρικές τανίνες δίνουν υπόσταση στο μέτριο στόμα. Η επίγευση έχει διάρκεια.

Είναι κομψό, ανάλαφρο, δροσερό και νόστιμο – ένα ροζέ που αναφέρεται στη σύγχρονη κομψότητα και στην αίσθηση του ωραίου. Συνοδεύει υπέροχα πιάτα της εξωτικής κουζίνας, καθώς και κοτόπουλο της σούβλας, τηγανιά, καθημερινά μεσογειακά πιάτα και λιπαρά πιάτα, όπως ο σολομός.

θα κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών κάθε χρόνο.

Ο Οινοποιός και Διευθύνων Σύμβουλος της Κυρ-Γιάννη, Στέλλιος Μπουτάρης δήλωσε πρόσφατα: «Η κατηγορία των ροζέ κρασιών είναι σε σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Με βάση το Ξινόμαυρο στο Αμύνταιο, τη μόνη ΠΟΠ ζώνη για ροζέ στην Ελλάδα, η Κυρ-Γιάννη είναι σε θέση να προσφέρει στους φίλους του Κτήματος εξαιρετικές, ποιοτικές προτάσεις για κάθε περίσταση. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το νέο μας ροζέ “L’Esprit du Lac”. Διαλέξαμε ένα γαλλικό όνομα, τονίζοντας την κομψότητα του κρασιού, την προέλευσή του και τις αισθήσεις που συνδέονται με την απόλαυσή του στις εποχές που καταναλώνεται, την άνοιξη και βέβαια το καλοκαίρι.»

 

[Total: 0   Average: 0/5]