Μνημείο για τα δικαιώματα των γυναικών – Νέα Υόρκη

Αρχική φωτογραφία: Michael Bergmann/AP

Μετά από 23 αγάλματα ανδρών που άφησαν το ιστορικό τους αποτύπωμα, στο Σέντραλ Πάρκ στη Νέα Υόρκη, τιμάται ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών και θα τοποθετεί ένα νέο μνημείο που απεικονίζει τις πρωτοπόρες στον αγώνα αυτό, Σούζαν Μπ. Άντονι, Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον και Σότζερνερ Τρουθ.

Το άγαλμα έχει φιλοτεχνήσει η γλύπτρια Μέρεντιθ Μπέργκμαν και τα επίσημα αποκαλυπτήριά του θα γίνουν τον Αύγουστο του 2020. Ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε μόνο την Σούζαν Μπ. Άντονι και την Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον, αλλά προστέθηκε και η Σότζερνερ Τρουθ, ώστε να εκπροσωπούνται και οι Aφροαμερικανές γυναίκες. «Αυτό το άγαλμα μεταφέρει τη δύναμη των γυναικών που εργάζονται μαζί για να επιφέρουν επαναστατικές αλλαγές στην κοινωνία μας», τόνισε η Pam Elam, πρόεδρος της αρμόδια Επιτροπής.

Σούζαν Μπράουνελ Αντονι

Η Σούζαν Μπράουνελ Αντονι ήταν ακούραστη πρωτοπόρος του Κινήματος για το Δικαίωμα Ψήφου των Γυναικών («Woman Suffrage Movement»), στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπέρμαχος επίσης της χειραφέτησης των Νέγρων.

Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον

Η Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον ήταν πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος, ακτιβίστρια και σουφραζέτα έδωσε σημαντικούς αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών τον 19ο αιώνα. Το φεμινιστικό κίνημα στη Β. Αμερική γεννιέται ουσιαστικά το 1848, όταν μια ομάδα γυναικών της Νέας Υόρκης συσπειρώνεται γύρω από τη Στάντον και συγκαλεί το πρώτο συνέδριο στην ιστορία του κινήματος. Κι αυτό για να παρουσιάσουν τη δική της χάρτα, τη Διακήρυξη των Αισθημάτων (κατά το πρότυπο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας), το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Σότζερνερ Τρουθ

Η Σότζερνερ Τρουθ γεννήθηκε σκλάβα στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης. Το 1827 απόκτησε την ελευθερία της. Στα 46 της χρόνια, αφού δούλεψε πολλά χρόνια σαν υπηρέτρια, ξεκίνησε να ταξιδεύει σε όλη την χώρα δίνοντας μαρτυρίες για τα εγκλήματα ενάντια στον λαό της. Πήρε το συμβολικό όνομα “Περιπλανώμενη Αλήθεια”, εγκαταλείποντας το δουλικό της Ιζαμπέλα. Έλαβε μέρος στο Πρώτο Εθνικό Συνέδριο για τα δικαιώματα της Γυναίκας το 1850 και ήταν η μόνη μαύρη γυναίκα.

[Total: 1   Average: 5/5]