Μείωση υδάτινου όγκου στην περιοχή της Μεσογείου

Η ξηρασία είναι παρούσα σε Ελλάδα και Μεσόγειο. Ξηρασίες που έπληξαν τρεις διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου (μέσα σε αυτές βρίσκεται και η Ελλάδα), κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, είχαν προκαλέσει ανησυχία, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Από το 1980 έως το 2009 στη δυτική Μεσόγειο, από το 1984 έως το 2002 στην Ελλάδα και από το 1998 έως το 2012 στην περιοχή της Λεβαντίνης (μια περιοχή που περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, τη Συρία και την Τουρκία), η ξηρασία επηρέασε δραματικά το οικοσύστημα, αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τη θέρμανση του πλανήτη, η Μεσόγειος αποτελεί μια περιοχή της Γης που αναμένεται να πληγεί από έντονα γεγονότα ξηρασίας.

“Η πρόσφατη ξηρασία στην περιοχή της Λεβαντίνης είναι πράγματι η χειρότερη των τελευταίων 900 ετών και φαίνεται να συνάδει με τις προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής”, αναφέρει ο δρ Μπεν Κουκ, επικεφαλής πρόσφατης έρευνας από το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA και του Γεωπαρατηρητηρίου Λάμοντ Ντόχερτι του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Στην έρευνα αυτή, η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Geophysical Research-Atmospheres, οι ερευνητές μελέτησαν τις φυσικές διακυμάνσεις του κλίματος της Μεσογείου τα τελευταία 900 έτη, ώστε να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τις παρούσες ή μελλοντικές ξηρασίες, αν δηλαδή αποτελούν φυσικές διακυμάνσεις ή επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Η ξηρασία του 1998-2012 στην περιοχή Λεβαντίνης, φάνηκε από την έρευνα ότι ήταν κατά 50% ξηρότερη από την πιο ξηρή περίοδο των τελευταίων 500 ετών και κατά 10-20% ξηρότερη από την πιο ξηρή περίοδο των τελευταίων 900 ετών.

fqohv
Πυρήνες αρχαίου πάγου από τη Γροιλανδία ή την Ανταρτική αποκαλύπτουν τις αλλαγές θερμοκρασίας μέσα στον χρόνο

Ο δρ Κουκ υποστηρίζει ότι, “Τις επόμενες δεκαετίες η Ελλάδα, όπως και η υπόλοιπη Μεσόγειος, αναμένουμε να γίνει ξηρότερη”. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Χρίστος Καραβίτης μηχανικός διαχείρισης υδατικών πόρων και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ο οποίος μελετά εδώ και 30 έτη για τις ξηρασίες της Μεσογείου, λέει, “Είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε εντονότερες ξηρασίες, όμως ως επιστήμονες αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο ενδείξεις και όχι αποδείξεις.

Κάτι τέτοιο όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για οποιοδήποτε ενδεχόμενο, και ειδικά στην Ελλάδα, πρέπει ούτως ή άλλως να λάβουμε μέτρα για τη διαχείριση του νερού”.

– Τα αποθέματα της Ελλάδας

“Από τα 60 περίπου δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που είναι το κατά μέσο όρο ετήσιο δυναμικό της Ελλάδας, καταναλώνουμε μόνο το 10%. Στη χώρα μας, όμως, αντί να αναπτύξουμε την εκμετάλλευση των πολλών επιφανειακών μας νερών με έργα, όπως φράγματα και αφαλατώσεις, εκμεταλλευόμαστε ληστρικά τους περιορισμένους υπόγειους πόρους μας”, εξηγεί ο δρ Καραβίτης.

Στην Ελλάδα το 85% των διαθέσιμων υδατικών πόρων είναι επιφανειακοί, δηλαδή νερά που προκύπτουν από την απορροή της βροχής, και μόνο το 15% προέρχεται από υπόγεια νερά που αποταμιεύονται σε έναν υπόγειο υδροφορέα.

Η ανάπτυξη των επιφανειακών υδάτων στην Ελλάδα, θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά απέναντι στον κίνδυνο της ξηρασίας.

– Ξηρασία και συγκρούσεις

“Δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το αν η ξηρασία συνέτεινε στην αναταραχή και τον εμφύλιο στη Συρία, και γενικότερα εάν οι ξηρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες συγκρούσεις. Είναι λάθος να ισχυριστεί κανείς ότι η ξηρασία προκάλεσε τον εμφύλιο στη Συρία. Η ξηρασία, δεν ήταν παρά μια ακόμα πίεση στην ήδη ευάλωτη κατάσταση.

Η εντατικοποίηση της γεωργίας, οδήγησε στη χρήση του λιγοστού εναπομείναντος νερού για την άρδευση περιοχών που ήταν ήδη πολύ ξερές”, λέει ο δρ Κουκ.

Η κα Δήμητρα Μάνου, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με ειδικότητα στο Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος και το Δίκαιο της Ανάπτυξης αναφέρει ότι,”Η μετακίνηση αγροτικών πληθυσμών στα αστικά κέντρα, η δημιουργία συνθηκών ασφυξίας στις πόλεις -όπως η ανεργία ή η μη πρόσβαση σε πόσιμο νερό- υπάρχει η άποψη ότι ευνόησαν την επώαση της κρίσης στη Συρία. Ακόμα κι εάν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία, πολλοί υποστηρίζουν ότι, δεν θα σταματήσει η μεταναστευτική ροή, καθώς η χώρα πρόκειται και στο μέλλον να αντιμετωπίσει παρόμοιες ξηρασίες”.

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως “πολλαπλασιαστή απειλών” που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια σε σημεία του κόσμου. Οι ξηρασίες, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, μόνο πιο έντονες θα γίνονται στο μέλλον, υπό την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Οι επιστήμονες της κυβέρνησης των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η πρόσφατη τάση θέρμανσης είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, ιδιαίτερα στον ρυθμό της, ο οποίος είναι πολύ πιο γρήγορος από εκείνους των θερμών μεσοπαγετώνων περιόδων των τελευταίων εκατομμυρίων ετών.

Πηγή: Καθημερινή

[Total: 0   Average: 0/5]