Μαραθόσπορος

Επιστημονική Ονομασία: Foeniculum vulgare

Ιστορία

Κατά τον 3ο αιώνα π.Χ., ο Ιπποκράτης σύστηνε το μάραθο για τους παιδικούς κολικούς. Τετρακόσια χρόνια αργότερα, ο Διοσκουρίδης το αποκαλεί κατασταλτικό της όρεξης και προτείνει τους σπόρους του για να βοηθά τις μητέρες να παράγουν περισσότερο γάλα.
Ο Πλίνιος περιλάμβανε το μάραθο σε 22 θεραπείες. Αναφέρει ότι το βότανο αυτό θεραπεύει και προβλήματα των ματιών.
Μετά τα γεύματα, χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για να αποτρέπει αέρια και ερεθισμούς στο στομάχι.

Χρήση

Χρησιμοποιείται για το αδυνάτισμα, τα γυναικολογικά και γαστρεντερικά προβλήματα, τη δυσπεψία, τον καθαρισμό των νεφρών, τους κολικούς, το λόξιγκα, τη λιποδιάλυση, τη ναυτία και την όραση (κάνει καλή πλύση στο μάτι). Επίσης, χρησιμοποιείται για την ουλίτιδα και τον ερεθισμένο λαιμό.

Το τσάι από τους σπόρους θεωρείται ότι είναι καλό για δαγκώματα από φίδια, έντομα και τροφική δηλητηρίαση.
Είναι χωνευτικό, προστατεύει από τη γρίπη, το άσθμα και τον βήχα.

Δοσολογία

Μπορούμε να το πίνουμε και τρεις φορές την ημέρα. Βράζουμε ένα κουτάλι του γλυκού σπόρους σε ένα φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά, κρατώντας το δοχείο καλυμμένο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Παρενέργειες

Δεν έχουν αναφερθεί αρνητικές επιδράσεις του βοτάνου. Οι έγκυες και οι γυναίκες που παράγουν γάλα να αποφεύγουν τις μεγάλες ποσότητες του βοτάνου. Συστήνεται επίσης, άτομα με ιστορικό αλκοολισμού, ηπατίτιδας ή αρρώστιας στο συκώτι να το αποφεύγουν μέχρι να διευκρινιστεί η επίδρασή του στο συκώτι.

*Οι πληροφορίες δεν αποτελούν ιατρική συνταγή

Πηγή: “Βότανα-87 βότανα και οι θεραπευτικές ιδιότητές τους” (Infomedia Publications), “Άγρια Βότανα & Χόρτα” (Ζαχαριάς Θ. Αθανασίου, Δασολόγος με δίπλωμα της Φαρμακευτικής Σχολής στην Εφαρμοσμένη Μυκητολογία στη Γαλλία)

[Total: 4   Average: 1.8/5]