Μαρία Καντ (Καντωνίδου): STANZA

Συγγραφέας: Μαρία Καντ (Καντωνίδου)

Εκδόσεις: Gutenberg

Ημερομηνία έκδοσης: Ιούνιος 2021

Αριθμός Σελίδων: 168

Επιμέλεια: Ζωή Μπέλλα-Αρμάου

Οι εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν την πρώτη ποιητική συλλογή της Μαρία Καντ (Καντωνίδου), υπό τον τίτλο Stanza. Μέσα από τις επτά ενότητες της συλλογής –Ευθαρσώς, Περιπαθώς, Και εμπύρετα, (Υπ)ακούει το σώμα, Εν αγνοία και γνώσει, Και άλλα οξύαιχμα, Ιστορίες του Δ.Χ.- διαφαίνεται η ιδιαίτερη και οξυδερκής γραφή της ποιήτριας.

Οι εμφατικές και υπερρεαλιστικές περιγραφές της, η συνειρμική γραφή -που συνδέεται άμεσα με την εικόνα που εμπεριέχεται- ο υπαινικτικός λόγος, η συμπυκνωμένη παράθεση των εννοιών και η ουσιαστική παράθεση των επιθέτων, είναι στοιχεία που υπαγορεύονται μέσα από το έργο της και αναδεικνύουν τους υφολογικούς σχηματισμούς της ποίησής της.

Ενδέχεται

Το φως μου νέμεται ένα φως
(πλατύ, ιλαρόν, πεφιλημένον)
και ένα ενδέχεται – λεμόνια
κοιμούνται στα περβάζια μου.

Επιμένω: Άσε τα φώτα στο ρήμα τους.
Ενδέχεται να σε ταξιδέψω ερήμην μου.

Λάμπα εδάφους
Ώρα Τρίτη νυχτερινή. Επιμένει ο Κάφκα ο Φραντς.
Παραγγέλνει ένα φεγγάρι και το πίνει. Γίνεται λάμπα
εδάφους 27 ημερών και αμέσως αρχίζει να φθίνει.
Σκιάχτηκα, θα χλευάσει.

Τόσο πολύ αισιόδοξος.
Τόσο άπελπις.

Στο μπαρ ακούγονται κέρματα
και ένας διακόπτης που κλείνει.

Μαρία Καντ (Καντωνίδου) – Γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία και στη συνέχεια Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Παιδαγωγική Επιστήμη. Είναι μέλος ΔΕΠ στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Αγαπά ιδιαίτερα τη γραφή και τη φωτογραφία. Κείμενα και φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, καθώς και σε συλλογικούς τόμους. Η πρώτης της ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο “Stanza” εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg τον Ιούνιο 2021.

[Total: 0   Average: 0/5]