Μαγνήσιο – Mg

Το εν λόγω ιχνοστοιχείο είναι εξαιρετικά ζωτικό για την υγεία του οργανισμού μας. Είναι απαραίτητο για κάθε κύρια βιοχημική διαδικασία, όπως η πέψη, η σύνθεση πρωτεϊνών, η παραγωγή κυτταρικής ενέργειας και ο μεταβολισμός της γλυκόζης. Είναι βασικό για τη σωστή αξιοποίηση του ασβεστίου και του νατρίου, καθώς και πολλών άλλων θρεπτικών ουσιών.

Απαραίτητο συστατικό των κοκάλων και των δοντιών, καθώς και για την υγεία των επινεφριδίων. Βρίσκεται σε πολλές φυσικές τροφές σαν ιχνοστοιχείο.

images78

Το Μαγνήσιο όπως και το Ασβέστιο, αποθηκεύονται στα κόκαλα και παίζει ένα ενεργό ρόλο στα κύτταρα του σώματος. Είναι απαραίτητο ακόμη μέσα στο κύτταρο για τη σύνθεση της πρωτεΐνης. Παίρνει μέρος στην εργασία των μυών και των νεύρων και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Το Μαγνήσιο είναι το τέταρτο αφθονότερο μεταλλικό στοιχείο στο σώμα και ενδοκυτταρικά το δεύτερο μετά το κάλιο. Περίπου το 50% του συνολικού μαγνησίου του σώματος βρίσκεται στα οστά. Το άλλο μισό βρίσκεται κυρίως μέσα στα κύτταρα των ιστών και των οργάνων. Μόνο το 1% του μαγνησίου βρίσκεται στο αίμα.

Το σώμα εργάζεται πολύ σκληρά να κρατήσει τα επίπεδα μαγνησίου του αίματος σταθερά.

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο πολύ σημαντικό για την υγεία μας. Υπολογίζεται ότι συμμετέχει σε περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, μεταξύ των οποίων στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, τη λειτουργία των κυττάρων των μυών και της καρδιάς, καθώς και τον σχηματισμό των ιστών. Συμβάλει στη λειτουργία του μεταβολισμού και αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την είσοδο του σακχάρου στα κύτταρα.

Η αφομοίωση του Μαγνησίου από τον οργανισμό εξαρτάται από την ποσότητα του Ασβεστίου, της πρωτεΐνης, του Φωσφόρου και της Βιταμίνης D στη διατροφή μας. Το Ασβέστιο δεν απορροφάται όταν ο οργανισμός μας έχει έλλειψη Μαγνησίου.

mg

Βρίσκεται σε τόσο πολλές τροφές ώστε σπάνια παρατηρείται έλλειψή του. Η βιομηχανική επεξεργασία όμως των τροφών καταστρέφει μέρος του Μαγνησίου. Τα ραφιναρισμένα λάδια και τα δημητριακά έχουν χάσει όλο τους, σχεδόν, το Μαγνήσιο.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από την έλλειψή του είναι εκείνοι που δεν τρώνε καθόλου δημητριακά και πολύ λίγα λαχανικά.

Ανεπάρκεια σε μαγνήσιο

Οι διαταραχές που μπορεί να παρουσιαστούν λόγω έλλειψη μαγνησίου:

1) Αϋπνία

2) Υπερβολική ευαισθησία στο κρύο και τη ζέστη

3) Μεγάλη οξύτητα του αίματος

4) Παχυσαρκία

5) Χάσιμο των μαλλιών

6) Ανωμαλίες της λειτουργίας των νεφρών και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων

7) Απώλεια όρεξης

8) Ταχυκαρδίες

9) Αδυναμία

10) Στρες

11) Υπνηλία

12) Μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου

13) Μειωμένη έκκριση γαστρικών υγρών

14) Αύξηση της γλυκαιμίας

15) Πονοκέφαλος

16) Οστεοπόρωση

17) Απώλεια οστικής μάζας

18) Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

19) Χαμηλή θερμοκρασία σώματος

20) Χρόνια κόπωση και αδυναμία στα μάτια

21) Ορμονικά προβλήματα κατά την εμμηνόπαυση

22) Αίσθημα βάρους στο θώρακα

  • Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου ίσως αποτελεί βασικό παράγοντα στη σχέση μεταξύ της καρδιοπάθειας και των παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στην καρδιά, όπως αρτηριακή πίεση, διαβήτης, στρες, συσσώρευση πάχους στην περιφέρεια της μέσης.
  • Ρυθμίζει την πίεση. Η σωστή στάθμη των ιόντων μαγνησίου στον ορό του αίματος, εξασφαλίζει καλή λειτουργία των αγγείων και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να προλαμβάνει τα εγκεφαλικά. Αυτό το επιτυγχάνει με την ιδιότητα του να διατηρεί την καλή λειτουργία των αγγείων και να ρυθμίζει σωστά την πηκτικότητα.
  • Προλαμβάνει το διαβήτη. Το μαγνήσιο συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. Ρυθμίζει την έκκριση και κυτταρική δράση της ινσουλίνης, δηλαδή της ορμόνης που σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
  • Η άσκηση οδηγεί σε μια ανακατανομή του μαγνησίου στο σώμα, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει τις μεταβολικές ανάγκες. Η έντονη άθληση από την άλλη, αυξάνει την απώλεια του μαγνησίου μέσω του ιδρώτα και της διούρησης κατά 10-20%. Σύμφωνα με παρατηρήσεις στη διατροφή των αθλητών βρέθηκε ότι η πρόσληψη μαγνησίου είναι μικρότερη από 260 mg για τους άνδρες αθλητές και 220 mg για τις αθλήτριες ανά ημέρα που οδηγεί σε έλλειψη μαγνησίου. Καλό θα ήταν οι αθλητές να ελέγχουν κατά διαστήματα τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό τους.
  • Προλαμβάνει τις κράμπες. Ρυθμίζει τη σωστή μυική σύσπαση και προλαμβάνει τις κράμπες και τους σπασμούς. Ρυθμίζει τη σωστή λειτουργία των νεύρων, προλαμβάνοντας την κατάθλιψη, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, ρυθμίζοντας τον τόνο των αγγείων.
pinakas
Οι επεξεργασμένες τροφές δεν έχουν επαρκή ποσότητα μαγνησίου

Ημερήσια ιδανική δόση

Η ιδανική συνιστώμενη δόση για τον κάθε άνθρωπο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως: η ηλικία, το φύλλο, διάφορες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, πιθανά προβλήματα υγείας όπως η οστεοπόρωση.

Σε γενικές γραμμές, τα υγιή άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν: οι γυναίκες 280 mg την ημέρα, οι άντρες 350 mg, τα παιδιά 20 mg.

Το Μαγνήσιο το βρίσκουμε επίσης:

(Σε 100 γραμμάρια πόσα mg)

Φουντούκια 185, Κάστανα 42, Αστακός & Καβούρι 34, 1 ποτήρι γάλα 33, Αρακάς & Σταφίδες 35, Καρότα και πατάτες 23, Γκρέιπφρουτ 72, Φιστίκια Αιγίνης 157, Κριθάρι 55, Μαύρο ψωμί 38, 30 γραμμάρια καρύδια 30, Σαρδέλες 53, Σαλιγκάρια 250, Ηλιόσποροι 350, 2 κουταλιές μπύρας 66, Μανιτάρια 68, Γαρίδες 42, Σταφίδες 35, Δαμάσκηνα 40, μπανάνα 33, Χήνα 33, Ρύζι 120.

Πηγή: nutrihealth, Βιβλίο “Τα μυστικά της Υγιεινής Διατροφής”

[Total: 3   Average: 3.3/5]