Μέρη απειλούμενα με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες

Κεντρική φωτογραφία: Congo

Galapagos (Ecuador-Ισημερινός)

Η άγρια ζωή των Γκαλαπάγκος ενέπνευσε τον Δαρβίνο για τη θεωρία της καταγωγής των ειδών.

Όμως ο τουρισμός, η εισβολή ξένων ειδών και η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τα νησιά.

galapagos
Galapagos

Timbuktu (Mali- Africa)

Το Τιμπουκτού ήταν το πνευματικό κέντρο του Ισλάμ τον 15ο-16ο αιώνα.

Τα τρία μεγάλα τζαμιά του σήμερα, αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας και των βροχών, οι οποίες επηρεάζουν τη στατικότητα των τειχών που είναι χτισμένα κυρίως με λάσπη.

timbuktu
Timbuktu

Kilimanjaro (Tanzania)

Το χιόνι που σκεπάζει το Κιλιμάντζαρο μπορεί σύντομα να μην υπάρχει. Οι απειλές περιλαμβάνουν και την αγροτική εκμετάλλευση, τη μόλυνση του αέρα, των υδάτων, τις πυρκαγιές και την κλιματική αλλαγή.

mount-kirimanjaro
Kilimanjaro

Dead Sea (Jordan)

Τα τελευταία σαράντα χρόνια η Νεκρά Θάλασσα συρρικνώθηκε κατά το ένα τρίτο της έκτασής της.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οδηγείται σε εξαφάνιση στα επόμενα πενήντα χρόνια, λόγω της υπερκατανάλωσης από τις γειτονικές χώρες νερού από τον Ιορδάνη ποταμό, ο οποίος είναι και η μόνη πηγή υδροδότησης για τη Νεκρά Θάλασσα.

dead-sea
Dead Sea

Great Wall (China)

Το μεγαλύτερο μνημείο που έχτισε ο άνθρωπος, το Σινικό Τείχος, επέζησε επί δύο χιλιάδες συναπτά έτη. Όμως η εντατική αγροτική εκμετάλλευση οδήγησε στην καταστροφή των δυο τρίτων περίπου του τείχους, που πιθανών να καταστραφεί λόγω διάβρωσης στα επόμενα 20 χρόνια.

great-wall
Great Wall

Venice (Italy)

Η Βενετία ανέκαθεν βυθιζόταν, όμως οι αυξανόμενες πλημμύρες μπορεί να καταντήσουν τη Βενετία ακατοίκητη μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς το έδαφος υποχωρεί ολοένα και περισσότερο. Έτσι η πόλη καθίσταται ευάλωτη στις πλημμύρες και τα ρεύματα.

venice
Venice

Amazon (Brazil)

Το μεγαλύτερο και πιο πλούσιο σε βιοποικιλότητα τροπικό δάσος του κόσμου απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Μελέτες έδειξαν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνισή του σε ποσοστό 20%.

Επίσης, η ανθρώπινη εκμετάλλευση είναι πολύ μεγάλη. Καίνε τα δάση για να δημιουργήσουν αγροτική γη.

amazon
Amazon

Congo Basin (Africa)

Το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, είναι μια περιοχή με σημαντική βιοποικιλότητα, όμως η κοιλάδα απειλείται με άμεση εξαφάνιση εξαιτίας της παράνομης εξόρυξης.

Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι τα δύο τρίτα μπορεί να χαθούν έως το 2040.

Aerial view of the Congolese rainforest. Taken on a flight from Kinshasa to Bumba.
Congo

Alps ( Europe)

Στις Άλπεις περίπου το 3% των παγετώνων χάνεται και πλέον οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το 2050. Πρόβλημα είναι ότι η οροσειρά των Άλπεων τροφοδοτεί με νερό την Ευρώπη, σε ποσοστό που αγγίζει το 40%. Δεν είναι μόνο οι Σκιέρ που θα χάσουν…

alps
Alps

Maldives (Ινδικός Ωκεανός)

Είναι η χώρα με το χαμηλότερο υψόμετρο και μπορεί να σκεπαστεί από το νερό στα επόμενα εκατό χρόνια. Αν η στάθμη των υδάτων συνεχίσει να ανεβαίνει, η απειλεί είναι τόσο ορατή που η κυβέρνηση ήδη αγοράζει γαίες σε άλλες χώρες για τους εκτοπισμένους πολίτες της.

maldives
Maldives

Πηγή: 2board-The Green issue

[Total: 0   Average: 0/5]