Λιγότερες οι ώρες διαμονής της πράσινης χελώνας στην ξηρά

Ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, ανακάλυψε στοιχεία που υποδεικνύουν πως οι πράσινες χελώνες ενδέχεται να σταματήσουν στο μέλλον να βγαίνουν στις παραλίες του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η Ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετείχε ο καθηγητής Τζον Χάλλευ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πέρασαν έξι χρόνια παρατηρώντας τις πράσινες χελώνες σε παραλίες του Ειρηνικού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά των χελωνών θα αλλάξει.
Οι πράσινες θαλασσοχελώνες (Chelonia mydas), οι οποίες ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις χελώνες καρέτα-καρέτα, έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος (ξεπερνούν το 1,5 μέτρο σε μήκος) και απαντώνται στους περισσότερους ωκεανούς του πλανήτη. Σε αντίθεση με άλλα είδη χελωνών που βγαίνουν από το νερό μόνο για μικρό χρονικό διάστημα για λόγους ωοτοκίας, οι πράσινες χελώνες περνούν αρκετό χρόνο στην ξηρά κάτω από τον ήλιο.
Για να εξηγήσουν αυτή τη συμπεριφορά, οι ερευνητές στρατολόγησαν εθελοντές για να καταγράφουν τον αριθμό χελωνών σε μια συγκεκριμένη παραλία της Χαβάης για μια περίοδο έξι ετών. Στη συνέχεια συνδύασαν τα δεδομένα από τους εθελοντές με άλλα δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία των ωκεανών και διαπίστωσαν ότι οι χελώνες έτειναν να βγαίνουν από το νερό όταν η θερμοκρασία της θάλασσας έπεφτε κάτω από τους 23 βαθμούς κελσίου. Στη Χαβάη, αλλά και σε άλλες παραλίες του Ειρηνικού, αυτό συνήθως συμβαίνει μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη θερμοκρασία των ωκεανών

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται σε αυτό το τμήμα του ωκεανού κατά περίπου 0,04 βαθμούς Κελσίου ανά έτος. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2039, η θερμοκρασία του ωκεανού γύρω από τη Χαβάη θα έχει αυξηθεί πάνω από το σημείο εξόδου για τις χελώνες και μέχρι το 2100, θα ακολουθήσει το υπόλοιπο των ωκεανών. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να οδηγήσει τις πράσινες χελώνες να επιλέγουν να περνούν όλη τη ζωής τους στο νερό. Οι άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτό το είδος δεν μπορούν να είναι γνωστές, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές γιατί οι χελώνες χρειάζονται να ζεσταίνονται σε παραλίες, αντίθετα με άλλες χελώνες. H έρευνα αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

 

 

[Total: 0   Average: 0/5]