Λαγόρθι

Το λαγόρθι βρίσκεται κυρίως στην Αχαΐα, στη βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου. Νησίδες καλλιέργειας υπάρχουν επίσης στη Λευκάδα και στη Ζάκυνθο.

Είναι μια ποικιλία αμπέλου που δίνει λευκά ξηρά κρασιά με κρυστάλλινο χαρακτήρα, εκπληκτική κομψότητα και μια φρεσκάδα που θυμίζει κρασιά της βόρειας Ευρώπης.

Δίνει κρασιά με εξαιρετικά απαλό, ασημοκίτρινο χρώμα και μύτη μέτριας έντασης, με κομψότητα, που εστιάζει στον ορυκτώδη χαρακτήρα και στα άνθη. Στο στόμα είναι λεπτό και διαθέτει καθαρότητα, υψηλή οξύτητα και χαμηλό βαθμό αλκοόλης, αφού το λαγόρθι είναι μια ποικιλία που μπορεί να ωριμάσει αρωματικά και γευστικά με μόλις 12% ή και χαμηλότερο εν δυνάμει αλκοόλ.

Αυτή η διαφάνεια του χαρακτήρα γίνεται σεβαστή από τους καλύτερους παραγωγούς και γι’ αυτό το λαγόρθι σχεδόν ποτέ δεν περνάει από βαρέλι, ενώ οι περισσότερες κορυφαίες εμφιαλώσεις είναι μονοποικιλιακές. Εν τούτοις, πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε χαρμάνια με άλλα σταφύλια, όπως ο ροδίτης, που μπορούν να προσθέσουν πλούτο στο στόμα.

Ο τρύγος γίνεται στα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα κρασιά από λαγόρθι μπορούν να ανταγωνιστούν πολλά λευκά ξηρά κρασιά που παράγονται σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Θα αρέσουν σε όσους εκτιμούν τα κρασιά με φρεσκάδα και ορυκτώδη χαρακτήρα, ελαφρύ σώμα και χαμηλή αλκοόλη.

Συνδυάζονται θαυμάσια με οστρακοειδή και ζυμαρικά με ελαφρές και ξινές σάλτσες και καταναλώνονται, συνήθως, μέσα σε τρία χρόνια από την εσοδεία παραγωγής τους. Ανάλογα όμως με το στυλ, μπορεί να αξίζει ο κόπος να παλιώσουν για οκτώ ή και περισσότερα χρόνια.
Θ.Γ.

[Total: 1   Average: 5/5]