Λίμνη Δόξας – Ορεινή Κορινθία

Μαγικό το τοπίο σε κάθε εποχή, ειδικά όμως την Άνοιξη, η τεχνητή λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία, κερδίζει ακόμα περισσότερο τις εντυπώσεις. Ανάμεσα στα δασώδη βουνά της Ζήρειας και του Χελμού, σε ένα μεγάλο οροπέδιο, η καταγάλανη λίμνη Δόξα, δημιουργεί ένα υπέροχο αλπικό τοπίο.

Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων, στον Αρχαίο Φενεό Κορινθίας. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και στηρίχτηκε στον χείμαρρο Δόξα που ρέει σε εκείνη την περιοχή. Στο κέντρο της λίμνης (συνδέεται με την ξηρά με στενή λωρίδα γης) βρίσκεται το Παλιομονάστηρο (14ου αι.).

Παλιομονάστηρο (14ος αιώνας)

Από τις όχθες της λίμνης Δόξας, μπορείτε να προσεγγίσετε το τριώροφο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (17ος αι.), με τις ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και τον οκτάπλευρο τρούλο. Η θέα από εκεί είναι φανταστική, αφού το μοναστήρι βρίσκεται φωλιασμένο σε δασωμένη πλαγιά. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το καταπληκτικό γλυκό τριαντάφυλλο που φτιάχνουν οι μοναχοί. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε εκεί, κρυφό σκολείο, (σήμερα ο χώρος αυτός είναι μουσείο).

Την υπέροχη αυτή περιοχή περιστοιχίζουν, σχεδόν κυκλικά, 9 παραδοσιακά χωριά, τα οποία διαδέχονται το ένα τ’ άλλο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Γκούρα με τα παραδοσιακά της κτίσματα και την επιβλητική εκκλησία στην πέτρινη πλατεία, ενώ ξεχωριστό είναι και το χωριό Φενεός. Η “Κορινθιακή Ελβετία” όπως το αποκαλούν, είναι σκαρφαλωμένη σε ελατοσκέπαστη πλαγιά, με θέα προς την ομώνυμη Κοιλάδα του Φενεού, γνωστή από την αρχαιότητα για τις καταβόθρες της.
Αξίζει να επισκεφτείτε, επίσης και την «Παναγία του Βράχου», μια μικρή καστροπολιτεία του 14ου-15ου αι, κοντά στο χωριό Άνω Ταρσός.

Η λίμνη Δόξα απέχει από την Αθήνα περίπου 2 ώρες. (Η απόσταση Αθήνα – Γκούρα είναι 162 χλμ). Για να την προσεγγίσουμε, ακολουθούμε τη διαδρομή που ξεκινάει από τα Μεσαία Τρίκαλα και κατευθύνεται προς Καρυά. Βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο έπειτα από μια διαδρομή στα βουνά, θα στρίψουμε αριστερά, με κατεύθυνση προς Γκούρα, Φενεό και Τεχνητή Λίμνη Δόξα.

[Total: 0   Average: 0/5]