Κόλιανδρος: Ιδιότητες – Χρήσεις – Καλλιέργεια

Ο Κόλιανδρος ή Κορίανδρος ή Κόλιαντρο, αυτό το ιδιαίτερο και ευεργετικό μπαχαρικό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Φύεται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλλιεργείται για όλο το “σώμα” του, φύλλα, σπόρους και ρίζες.

Το εντονότερο άρωμα θα το συναντήσουμε στα φύλλα του κόλιανδρου παρά στους σπόρους του. Από αυτούς, οι μικρότεροι σπόροι είναι πιο αρωματικοί. Είναι προτιμότερο να προμηθευόμαστε τους σπόρους ολόκληρους και να τους σπάμε στο γουδί ή να τους τρίβουμε στο μύλο λίγο πριν τη χρήση τους γιατί το άρωμά τους εξατμίζεται γρήγορα.

Ιδιότητες

Το διατροφικό προφίλ του κόλιανδρου είναι διαφορετικό για τα φύλλα του και τους σπόρους του. Τα φύλλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Κ, με μέτρια περιεκτικότητα σε διαιτητικά ορυκτά. Αν και οι σπόροι έχουν γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, παρέχουν όμως σημαντικές ποσότητες διαιτητικών ινών, ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Χρήσεις

Χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα της Αιγύπτου, της Ινδίας και της Κύπρου. Στην Αλγερία παστώνουν το κρέας με αλατοπίπερο και κόλιανδρο, στην Ινδία το χρησιμοποιούν στη σάλτσα κάρι και στη Γερμανία στα λουκάνικα. Στην Κύπρο τον χρησιμοποιούν συχνά φρέσκο, κόβοντας τα φύλλα του σε σαλάτες και φαγητά.

Επίσης, χρησιμοποιείται στην σαπωνοποιία, την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, καθώς και στην οινοποιία στην παραγωγή λικέρ, αλλά και σαν αρωματικό μπύρας. Η ρίζα του τριμμένη αποτελεί βασικό συστατικό της κινεζικής κουζίνας και ταιριάζει πολύ με τα στρείδια τις πατάτες το κρεμμύδι και όλα τα φαγητά που περιέχουν κάρι.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό. Στον Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν για στομαχικές διαταραχές, έφτιαχναν καταπλάσματα για την αντιμετώπιση των αποστημάτων, καθώς και ερωτικά φίλτρα. Στις μέρες μας θεωρείται ορεκτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες και μετριάζει τον τυμπανισμό.

Συντήρηση

Ο φρέσκος κόλιανδρος είναι προτιμότερο να αποθηκεύεται στο ψυγείο, σε αεροστεγείς συσκευασίες. Δε διατηρείται, όμως, για πολύ καιρό, καθώς τα φύλλα του στεγνώνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και χάνουν μεγάλο μέρος του αρώματός τους. Συντηρείται, ωστόσο, για πολλούς μήνες στην κατάψυξη, όπως όλα τα φρέσκα αρωματικά, ψιλοκομμένα σε παγοθήκες με νερό.

Καλλιέργεια

Ο κόλιανδρος, ως φυτό, δεν έχει πολλές απαιτήσεις παρά μόνο πότισμα. Πριν την εγκατάσταση της φυτείας απαιτείται βαθύ όργωμα και φρεζάρισμα. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό κατά την διάρκεια ανάπτυξης του βλαστού, γιατί μετά την ανάπτυξή του, είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία. Υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αυξάνουν την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.
Το φυτό είναι μονοετής πόα με έντονη οσμή. Την περίοδο της άνθησης, τα φυτά μπορούν να φτάσουν σε ύψος 20cm έως 140cm. Ο βλαστός είναι όρθιος με χρώμα πράσινο ενώ την περίοδο της άνθησης γίνεται βιολετί ή και κόκκινο. Ο καρπός είναι σφαιρικός ή οβάλ με διάμετρο πάνω από 6mm.

Μπορούμε εύκολα να το καλλιεργήσουμε και σε γλάστρα. Θα πρέπει να το φυτέψουμε νωρίς την άνοιξη, τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 17-22 βαθμούς.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με απευθείας σπορά στο χωράφι. Οι αποστάσεις φύτευσης 50-80cm μεταξύ των γραμμών και 7-10cm επί της γραμμής. Σπέρνονται με πνευματική μηχανή από μέσα Φεβρουαρίου έως μέσα Μαρτίου. Σε θερμοκρασία 15-17 0C τα φυτά μπορούν να φυτρώσουν μέσα σε 2 βδομάδες.

Για την καταπολέμηση των ζιζανίων χρειάζεται σκάλισμα, στην αρχή, όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος 10cm και το μετά όταν ξαναβγούν ζιζάνια. Προσβάλλεται από Pseudomonas syringae pv. coriandricola, Ramularia coriandri και Fusarium oxysporum και προκαλούνται νεκρώσεις, ενώ μειώνεται και ο αριθμός των καρπών.

Τα φυτά συλλέγονται μια εβδομάδα πριν την πλήρη ωρίμανση και αφήνονται στο χωράφι να ξεραθούν. Μετά αλωνίζονται με θεριζοαλωνιστική μηχανή σιταριού στην οποία έχουν γίνει κάποιες τροποποιήσεις στα κόσκινα και στο μπροστινό τμήμα κοπής. Συνήθως η συγκομιδή γίνεται Ιούνιο. Η μέγιστη απόδοση σε καρπό φτάνει τα 300 kg/στρ., ενώ η μέση απόδοση κυμαίνεται 150-200 kg/στρ.

[Total: 44   Average: 2.6/5]