Κυπριακό Μέλι “Τζιβέρτι” – Ένα από τα καλύτερα μέλια παγκοσμίως


Συνέντευξη – Φωτογραφίες: Θεανώ Γαρμπή

Το όνομά του το πήρε, από την παραδοσιακή κυπριακή κυψέλη..

Το μέλι «Το Τζιβέρτι», αναδείχτηκε πρώτο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό που διοργάνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Μελισσοκόμων APIMONDIA για το 2013. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, ενώ έχει βραβευτεί και στο παρελθόν σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς.
Η διεθνής αυτή διάκριση, μας κίνησε το ενδιαφέρον, κι έτσι θελήσαμε να γνωρίσουμε από κοντά τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από αυτή τη σημαντική επιτυχία. Μια ελπιδοφόρα αναγνώριση, που μας θυμίζει ότι υπάρχουν ακόμα ποιοτικά και αγνά προϊόντα, με φυσική, υπέροχη γεύση και άρωμα.

Είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε στις εγκαταστάσεις της οικογένειας Παπακώστα στην Κύπρο, στην Περιστερώνα, μια περιοχή λίγο έξω από τη Λευκωσία. Εκεί συναντήσαμε τους ιδιοκτήτες της εταιρείας, τον κ. Ζαχαρία Παπακώστα με τον γιο του κ. Δημήτρη Παπακώστα, οι οποίοι μας μίλησαν για τη δουλειά τους, μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις τους και μας ενημέρωσαν, δίνοντάς μας σημαντικές πληροφορίες για το μέλι ως προϊόν, αλλά και τον κλάδο της μελισσοκομίας. Μας χάρισαν μια ημέρα με μεγάλο ενδιαφέρον και μας επέτρεψαν να δούμε τη διαδικασία συλλογής μελιού από τις κυψέλες. Συναντήσαμε μέλη της οικογένειας Παπακώστα, δοκιμάσαμε το εξαιρετικό τους μέλι και απολαύσαμε την πολύ ζεστή φιλοξενία τους, με έναν κυπριακό καφέ…

m2
Ο κ. Δημήτρης και ο κ. Ζαχαρίας Παπακώστας. Συνεχίζοντας την παράδοση ενός πολύτιμου προϊόντος

Θα θέλαμε να μας πείτε, από πότε έχει ξεκινήσει η επιχείρηση σας γύρω από το μέλι

Έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά ως οικογενειακή ενασχόληση, συγκεκριμένα από τον πατέρα του παππού μου και ακόμα πιο πριν. Στην συσκευασία μας, όμως, αναφέρουμε το 1950 ως χρονολογία αρχής, όταν συνέχισε επίσημα πια, ο παππούς μου, Δημήτρης Παπακώστας.

«Είμαστε μια οικογένεια μελισσοκόμων, ασχολείται όλη η οικογένεια με αυτό. Μεγαλώσαμε μέσα σε αυτό και το μάθαμε από μικρά παιδιά. Το αγαπήσαμε και μας άρεσε» τονίζει ο κ. Ζαχαρίας Παπακώστας

Κύριε Δημήτρη, εσείς που είστε ο πιο νέος, τι είναι αυτό που σας έκανε να ακολουθήσετε το επάγγελμα αυτό;

Είχα γενικότερα και άλλες επιλογές, αλλά εφόσον ήταν μια επιχείρηση που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά και εφόσον έχουν επενδύσει τόσο πολύ οι προγονοί μας, δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε και δεν θέλαμε να το αφήσουμε.

Ποιο είδος μελιού θεωρείται πιο καλό σε ποιότητα;

Και το μέλι από άνθη και το Θυμαρίσιο. Το θυμαρίσιο είναι και αυτό ανθέων, αλλά από τα άνθη του θυμαριού. Είναι και τα δύο εξίσου καλά. Το θέμα είναι πιο προτιμάει ο καθένας. Η ποιότητα είναι η ίδια. Η διαφορά είναι στο άρωμα και τη γεύση. Ο περισσότερος κόσμος προτιμά γευστικά το θυμάρι. Η ποιότητα να ξέρετε, εξαρτάται από τον μελισσοκόμο. Αν ο μελισσοκόμος κάνει σωστούς χειρισμούς και δεν το καταστρέψει στη διαδικασία, τότε η ποιότητα θα παραμείνει άριστη, διότι η μέλισσα κάνει καλά τη δουλειά της. Αν ο μελισσοκόμος κάνει λάθη, το μέλι θα αρχίσει να χάνει την ποιότητά του.

m3
Κομμάτι κηρήθρας με το αγνό, φρέσκο μέλι “Το Τζιβέρτι”

Οι περισσότεροι που λένε ότι πουλούν μέλι θυμαρίσιο στην πραγματικότητα δεν είναι από θυμάρι. Λένε ότι είναι θυμάρι, αλλά δεν είναι. Αν προσέξουμε στην αγορά, το θυμαρίσιο μέλι είναι πιο ακριβό και πουλιέται στα 12 ευρώ περίπου, ενώ των ανθέων στην ίδια ποσότητα στα 7. Αυτό δεν σημαίνει ότι το Θυμαρίσιο είναι πιο καλό στην ποιότητα και των ανθέων υποδεέστερη. Είναι λόγω του ότι η ποσότητα παραγωγής θυμαρίσιου είναι μικρή και η ζήτηση μεγάλη, οπότε ανεβαίνει και η τιμή.

m5
Το μέλι περνάει στη δεξαμενή, όπου και θα “ξεκουραστεί”

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ποσότητα μελιού από Έλατο και από Πεύκο, ενώ στην Κύπρο δεν έχουμε. Έχουμε μόνο ανθόμελο και θυμαρίσιο, για αυτό και η παραγωγή μας είναι πιο μικρή. Στην Ελλάδα πάλι, η ποσότητα σε ανθόμελο είναι μικρότερη σε σχέση με το μέλι από Έλατο και Πεύκο. Η μίξη που γίνεται μεταξύ αυτών, κάνει και τη διαφορά στη γεύση και τη μυρωδιά. Αυτές είναι οι βασικές διαφορές του Κυπριακού μελιού από το Ελληνικό.

Μιλήστε μας για τα βραβεία τα οποία έχει κερδίσει το μέλι σας

Από το 2009 έχουμε συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς, περισσότερο στο εξωτερικό και μια φορά εδώ στη Κύπρο. Συμμετείχαμε στο Βέλγιο, στη συνέχεια στη Γαλλία, μετά στη Σλοβενία και μετά στην Ουκρανία. Αυτοί οι διαγωνισμοί είναι υπό την αιγίδα της Apimondia, της διεθνούς ομοσπονδίας συνδέσμων μελισσοκόμων, δηλαδή είναι εκεί που ανήκουν όλοι οι μελισσοκόμοι παγκοσμίως. Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει διαγωνισμό και σε διαφορετική χώρα. Το 2017 θα γίνει στη Τουρκία.

Στη Γαλλία πήραμε χάλκινο μετάλλιο, στη Σλοβενία πήραμε χρυσό και στην Ουκρανία το 2013 κερδίσαμε 2 χρυσά μετάλλια, ένα για το Μέλι Ανθέων και ένα για το Θυμαρίσιο. Πήραν μέρος 25 χώρες με 112 μέλια συνολικά. Αφού πήραμε τα δύο χρυσά μετάλλια, διαγωνιστήκαμε με τα μέλια άλλων χωρών που πήραν επίσης χρυσό μετάλλιο. Και «Το Τζιβέρτι» βγήκε το καλύτερο μέλι του κόσμου.

m6
Η αίθουσα όπου γίνεται η εμφιάλωση του μελιού. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καθαρές και καλά συντηρημένες, κάτι πολύ σημαντικό

Κάνετε εξαγωγή μελιού;

Κάνουμε, αλλά μικρές ποσότητες. Το 15% της παραγωγής μας. Κάνουμε σε: Κουβέιτ, Ντουμπάι, Αίγυπτο και ΗΠΑ, με την επωνυμία Honeymell. Στην Ελλάδα δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε εξαγωγή διότι το μέλι είναι εξίσου καλό κι εμείς στοχεύουμε σε χώρες που δεν έχουν μέλι ή δεν έχουν καλής ποιότητας. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε στη τιμή, μπορούμε να ανταγωνιστούμε στη ποιότητα, για αυτό διαλέξαμε χώρες που δεν έχουν ποιοτικά μέλια, όπως είναι η Μέση Ανατολή που κάνει εισαγωγή σε όλα τα μέλια, ή η Αμερική. Η Αίγυπτος για παράδειγμα, έχει φτηνά μέλια, αλλά δεν είναι καλής ποιότητας. Αντιθέτως, η Ελλάδα έχει ποιοτικό μέλι, για αυτό και δεν προσπαθήσαμε καθόλου γιατί δεν ξέραμε αν θα πετύχει.

Η δική μας παραγωγή σαν ποσότητα δεν είναι σταθερή κάθε χρόνο. Ένας μέσος όρος είναι γύρω στα 100.000 βαζάκια το χρόνο. Σήμερα, η εταιρεία μας διαθέτει 2000 μελίσσια.

«Το μέλι από Πεύκο μπορεί να μην έχει τη γεύση και το άρωμα του θυμαρίσιου μελιού, έχει όμως πιο σταθερή παραγωγή και το οικονομικό όφελος είναι για τον μελισσοκόμο μεγαλύτερο, διότι βγάζεις μέλι με πολύ πιο χαμηλό κόστος. Η παραγωγή μελιού από Πεύκο δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Το Πεύκο είναι πολύ πιο σταθερό στην παραγωγή» προσθέτει ο κ. Ζαχαρίας.

Η διαδικασία παραγωγής αποτελείται από τρία στάδια. Τη μελισσοκομία, κατά την οποία φροντίζουμε τις μέλισσες ώστε να αποδώσουν όσο το δυνατό περισσότερο, τη μελιτοεξαγωγή, όπου γίνεται ο τρύγος των μελισσιών, η εξαγωγή του μελιού από τις κηρήθρες και τέλος, η εμφιάλωση του μελιού.

m7
Ο κ. Ζαχαρίας Παπακώστας μας δίνει να δοκιμάσουμε το μέλι με την κηρήθρα για να πάρουμε μια ιδέα από καλή ποιότητα μελιού, εξαιρετική γεύση και άρωμα

Το «Παράσιτο» που δημιουργεί το μέλι στο Πεύκο, τι ακριβώς είναι;

Το παράσιτο γνωστό σαν ο “Εργάτης του Πεύκου”, είναι το έντομο Marchalina Hehenica. Οι μέλισσες συλλέγουν τις μελιτώδεις εκκρίσεις αυτού του εντόμου και παράγουν το πευκόμελο. Η Κύπρος, είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει τέτοιου είδους μέλι, λόγω του ότι το κλίμα δεν βοηθάει. Ενώ στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, όπου πας σε αυτά τα μέρη της Ευρώπης έχει ποσότητα αρκετή. Και είναι κάτι που συμφέρει πολύ, εκτός από οικονομικά και ποιοτικά, γιατί υπάρχουν δασόμελα που είναι πολύ καλής ποιότητας, όπως αυτό από το Έλατο.

Το φαινόμενο των τελευταίων χρόνων να εξαφανίζονται οι μέλισσες, έχει γίνει μεγάλο θέμα. Συμβαίνει και στην Κύπρο;

Στην Κύπρο δεν είχαμε αυτό το πρόβλημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αμερική, αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι πολλοί οι παράγοντες για να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει οι επιστήμονες στο γιατί οι μέλισσες εξαφανίζονται. Η άποψη που επικρατεί, βέβαια, είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τα πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στους αγρούς. Εκεί που υπάρχει εντατική γεωργία και ψεκάζουν με μια συγκεκριμένη κατηγορία χημικών, συν κάποιους άλλους παράγοντες, όπως ο τρόπος που χειρίζονται οι μελισσοκόμοι τις μέλισσες. Όλα αυτά αθροιστικά οδήγησαν σε αυτές τις απώλειες. Όμως στην Κύπρο δεν έχουμε εντατική γεωργία, δεν έχουμε τόσο πολύ μολυσμένο περιβάλλον κι έτσι δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο πρόβλημα.

«Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη είναι η ζημιά στο εξωτερικό. Το βασικό πρόβλημα είναι οι ανεξέλεγκτοι ψεκασμοί στις φυτείες. Θεωρώ, όμως, ότι τώρα πάνε πιο καλά, δεδομένου ότι πολλά φάρμακα απαγορεύτηκαν» επισημαίνει ο κ. Ζαχαρίας Παπακώστας.

Ποιο είναι το δικό σας βασικό πρόβλημα;

Οι βροχοπτώσεις που είναι ελλιπής, το ξηρό κλίμα, η έλλειψη νερού. Παλιότερα, πριν 15 χρόνια είχαμε μεγάλη παραγωγή μέλι από το άνθος πορτοκαλιού. Ένα μέλι πολύ καλό. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, συλλέγουμε μέλι από πορτοκαλιές, αλλά πρόκειται για μικρές ποσότητες, καμία σχέση με πριν από 10-15 χρόνια που η παραγωγή ήταν μεγάλη. Σιγά, σιγά αρκετοί γεωργοί αναγκάστηκαν να ξεριζώσουν τις πορτοκαλιές τους λόγω της έλλειψης του νερού, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η παραγωγή.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ανάπτυξη των οικιστικών περιοχών, οι πυρκαγιές και οι εκριζώσεις άγριας βλάστησης για σκοπούς καλλιέργειας σιτηρών και άλλων, που οδηγούν συνεχώς στη μείωση της ανθοφορίας και άρα της παραγωγής ανά κυψέλη . Κάτω από αυτές τις συνθήκες πιέζεται η παραγωγή και αυξάνεται το κόστος.

m8
Οι δεξαμενές όπου “ξεκουράζεται” το μέλι όταν συλλεχθεί, για 3 με 4 μέρες

Σε ότι αφορά στην αγορά, το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η παραπληροφόρηση του καταναλωτή που σε συνδυασμό με την έλλειψη γνώσεων, οδηγεί σε στρεβλώσεις. Έτσι βλέπουμε μέλια λιγότερο ποιοτικά να πωλούνται σε ίδιες τιμές με άλλα πολύ καλύτερης ποιότητας.

Βλέπουμε επίσης, μέλια εισαγόμενα, να πωλούνται ως κυπριακά. Δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την πραγματική γεύση του κυπριακού μελιού ή τη γεύση ενός καλού ποιοτικού μελιού, χωρίς βέβαια να ευθύνονται για αυτό.

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω το θέμα της κρυστάλλωσης του μελιού. Κάποιοι καταναλωτές πιστεύουν ότι όταν ένα μέλι κρυσταλλώσει τότε αυτό είναι καλό. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι έχει προστεθεί σε αυτό ζάχαρη και άρα δεν είναι καλό. Η πραγματικότητα είναι ότι η κρυστάλλωση είναι φυσική ιδιότητα του μελιού και κάθε μέλι κρυσταλλώνει με διαφορετικό τρόπο και σε διαφορετικό χρόνο ή ακόμα δεν κρυσταλλώνει καθόλου. Έτσι το να κρίνεται η ποιότητα ενός μελιού θετικά ή αρνητικά από αυτή του την ιδιότητα είναι λανθασμένο.

Ποιος είναι ο ρόλος της μέλισσας και ποιο πρόβλημα επιφέρει η εξαφάνισή της;

Η μέλισσα πηγαίνει πάνω στο φυτό για να πάρει το «νέκταρ» που εκκρίνει το φυτό. Μαζί με το νέκταρ κολλάει επάνω της και η γύρη του φυτού που είναι το «αρσενικό κομμάτι» του. Πηγαίνοντας στο επόμενο φυτό μεταφέρει και τη γύρη, με αποτέλεσμα να γίνει η γονιμοποίηση κι έτσι να δημιουργείται καρπός που τρώμε. Καταλαβαίνεται ότι με την εξαφάνιση των μελισσών, αυτή η διαδικασία δεν θα γίνεται και θα αναγκαστεί ο άνθρωπος να την κάνει με κάποιο τρόπο μόνος του. Η μέλισσα ευθύνεται για την επικονίαση πολλών τροφίμων μας και θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν εκλείψουν.

m9
Οι κηρήθρες από όπου θα συλλεχθεί το μέλι

Η Αμερική για να παράγει αμύγδαλα, (η Καλιφόρνια παράγει τις μεγαλύτερες ποσότητες αμυγδάλου παγκοσμίως), χρειάζεται τις μέλισσες για να γίνει ο καρπός. Εκεί, νοικιάζουν τις κυψέλες και ο μελισσοκόμος δεν κερδίζει τίποτα από την παραγωγή του προϊόντος, αλλά μόνο από την ενοικίαση. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι μέλισσες έχουν μειωθεί, δεν υπάρχουν όπως παλιά.

Υπάρχει κάποια επεξεργασία που κάνετε στο μέλι;

Όχι, δεν κάνουμε κάποια επεξεργασία στο μέλι. Η ποιότητα του μελιού εξαρτάται από το πόσα λιγότερα λάθη γίνονται από τον μελισσοκόμο.

Τα λάθη αυτά είναι τα εξής:

1) Πρέπει να αλλάζονται συχνά οι κερήθρες, γιατί όταν αλλάζονται συχνά παίρνουμε υψηλότερης ποιότητας προϊόν. Κάποιοι δεν το κάνουν καθόλου ή δεν το κάνουν συχνά. Εμείς το κάνουμε πολύ συχνά.

2) Δεν χρησιμοποιούμε φάρμακα. Βέβαια, υποτίθεται ότι κανείς δεν χρησιμοποιεί φάρμακα γιατί απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3) Δεν τροφοδοτούμε τα μελίσσια περισσότερο από αυτό που χρειάζεται, τροφοδοτούμε μόνο όταν είναι ανάγκη. Με αυτό εννοούμε τη χρησιμοποίηση υποκατάστατου στη θέση του μελιού που οι μέλισσες μαζεύουν, όχι για να το δώσουν σε εμάς φυσικά, αλλά για να το χρησιμοποιήσουν οι ίδιες το χειμώνα και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι η τροφή τους. Τους δίνουμε, λοιπόν, γλυκόζη ή ζαχαρόνερο ή στερεά τροφή όπως αυτή που φέρνουμε από την Καρδίτσα. Με λίγα λόγια, αντικαθιστούμε τη τροφή που τους παίρνουμε.

Άλλοι παράγοντες καλής ποιότητα είναι να μην θερμανθεί το μέλι, να μην μείνει ανοιχτό στα δοχεία, να εμφιαλωθεί σε δοχεία καλά κλεισμένα που να μην τραβά υγρασία το μέλι, γιατί το μέλι έχει την ιδιότητα να τραβάει υγρασία. Σημασία έχει και το μέρος που θα βάλεις τις κυψέλες για να συλλέξεις το μέλι. Ανάλογα, λοιπόν, τη περιοχή, θα συλλέξεις και το αντίστοιχο μέλι που μπορεί να είναι πιο αρωματικό και πιο γευστικό. Προσέχουμε να κάνουμε ορθούς μελισσοκομικούς χειρισμούς για να κρατάμε την καλή ποιότητα του μελιού.

Η διαφορά μας ως μελισσοκόμοι με τον ανταγωνισμό είναι η εξής. Όταν θα πάει ο καταναλωτής μια βόλτα στις υπεραγορές, δεν θα βρει μέλι που είναι από μελισσοκόμο κατευθείαν, θα βρει μέλι από τυποποιητές. Αυτό σημαίνει ότι μια Εταιρεία αγοράζει μέλι από διάφορους μελισσοκόμους, κάνει μια μίξη, τυποποιεί το προϊόν και το παρουσιάζει με ένα όνομα. Ενώ εμείς είμαστε οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι, εμείς έχουμε τις μέλισσες, εμείς οι ίδιοι το συλλέγουμε και το τυποποιούμε, εμείς ελέγχουμε την παραγωγή, από τις μέλισσες μέχρι το μπουκάλι. Να τονίσω ότι η έκφραση «Παράγουμε μέλι» δεν είναι η σωστή. Δεν παράγουμε μέλι, συλλέγουμε μέλι. Παίρνουμε αυτό που παράγουν οι μέλισσες.

m10

Είναι αλήθεια ότι κάνουν διάφορες προσμίξεις για να αυξήσουν την ποσότητά του μελιού ή ότι προσθέτουν και κάποια άλλα γλυκαντικά συστατικά;

Καταρχήν, οι καταναλωτές θα πρέπει να μάθουν να μην μπερδεύουν την ποιότητα με την γεύση. Αυτό που λέτε ισχύει, αλλά όχι εκεί που γίνονται οι έλεγχοι. Παγκόσμια η ζήτηση για μέλι είναι μεγάλη και η παραγωγή είναι μικρή. Όλοι, σε όλο τον κόσμο λένε ότι τρώνε μέλι, κάτι φυσικά που δεν είναι δυνατό διότι η ποσότητα μελιού δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, οπότε κάπου θα υπάρχει νοθεία. Αυτό είναι κάτι δεδομένο. Στην Κύπρο δεν υπάρχει πλέον νοθεία. Υπήρχε πριν 15 χρόνια, όμως σήμερα με τους ελέγχους που κάνουν οι υγειονομικές υπηρεσίες, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που θα βρεθεί νοθεία.

Τι είναι ο Βασιλικός Πολτός και γιατί θεωρείται καλός για την υγεία;

Ο βασιλικός πολτός δεν έχει σχέση με το μέλι. Παράγεται από αδένες των μελισσών. Δεν είναι όπως το μέλι που συλλέγεται από τη φύση. Είναι αδενικό έκκριμα των νεαρών μελισσών. Έχει μέσα πρωτεΐνες, διάφορα αμινοξέα, ένζυμα που προσθέτουν οι μέλισσες και που είναι μοναδικά στη φύση, πολύ θρεπτικά, για αυτό θεωρείται τόσο καλός και είναι τόσο ακριβός. Επίσης, είναι δύσκολη η συλλογή του, χρειάζονται πολλές ώρες εργασίας για να μαζευτεί μια μικρή ποσότητα. Εμείς, ως μονάδα παραγωγής, προς το παρόν τουλάχιστον δεν παράγουμε βασιλικό πολτό. Κι αυτό γιατί είναι διαφορετική η διαδικασία παραγωγής του. Γενικότερα, είμαστε συγκεντρωμένοι στο μέλι.

Υπάρχει διαφορά στον τύπο μελισσών από μέρος σε μέρος; Κι αν ναι, παίζει ρόλο αυτό στην ποιότητα και τη γεύση του κάθε μελιού;

Είναι διαφορετικές ναι, όπως είναι διαφορετικοί και οι άνθρωποι σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, δεν είναι ίδιοι οι Κύπριοι με τους Γερμανούς. Και οι μέλισσες το ίδιο. Η διαφορά τους έχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. Αυτό, δεν παίζει κανένα ρόλο στην ποιότητα του μελιού. Το γένος των μελισσών είναι το ίδιο. Σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική έχουμε το ίδιο γένος.

m11
Από εδώ περνάει το μέλι για να καθαρίσει από διάφορα άλλα μικροσυστατικά

Τι ρόλο παίζει το μέλι στην οικονομία;

Σαν ένα προϊόν παραγωγής και εξαγωγής, φυσικά έχει οικονομική αξία. Από τις κυψέλες παίρνουμε το μέλι και το κερί. Η μέλισσα είναι όμως εκείνη που στην ουσία ενισχύει την γεωργία -άρα και την οικονομία- γιατί συμβάλει στην επικονίαση και στη βιοποικιλότητα.

Ποιοι ήταν εκείνοι οι οποίοι «ανακάλυψαν» το μέλι σαν τροφή και το χρησιμοποίησαν;

Στην Αρχαία Ελλάδα, αλλά πιο πολύ στην αρχαία Αίγυπτο. Από τις αναφορές που υπάρχουν έχουμε βγάλει αυτό το συμπέρασμα, ότι από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται ως προϊόν. Η μέλισσα είναι ένα είδος που υπάρχει πάνω στη γη εδώ και 30 εκατομμύρια χρόνια. Είναι πολύ πιο παλιό από τον άνθρωπο.

Πέρα από τη συλλογή του μελιού, με ποιον άλλο τρόπο ασχολείστε με το μέλι;

Παρακολουθούμε συνέδρια σχετικά με το μέλι και στη Κύπρο και στο εξωτερικό. Τα συνέδρια της Apimondia (Διεθνής Ομοσπονδία Μελισσοκόμων) τα παρακολουθούμε όλα. Μαθαίνουμε τις εξελίξεις, νέες τεχνικές κ.λπ. Στα συνέδρια της Apimondia συγκεντρώνονται γύρω στα 8 χιλιάδες άτομα από όλο το κόσμο, πρόκειται για μεγάλη διοργάνωση. Παίρνουν μέρος όλοι όσοι σχετίζονται με το αντικείμενο, από μελισσοκόμους μέχρι εργοστάσια που παρασκευάζουν μελισσοκομικά προϊόντα.

Κάποιος που θα ήθελε να γίνει μελισσοκόμος τι πρέπει να κάνει;

Μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα που γίνονται στο σύνδεσμο των μελισσοκόμων, να πάρει βασικό εξοπλισμό και να ξεκινήσει, τηρώντας πάντα όλους τους κανονισμούς.

Το μέλι θεωρείται ότι είναι ένα σχετικά ακριβό προϊόν. Τι είναι αυτό που ανεβάζει τη τιμή του;

Είναι όντως ένα σχετικά ακριβό προϊόν, αλλά υπάρχουν μέλια και με πιο χαμηλή τιμή. Παίζει ρόλο ακόμα και σε τι συσκευασία βρίσκεται το μέλι, διότι η συσκευασία του ανεβάζει τη τιμή. Ή αν είναι κάποια μάρκα γνωστή, οπότε το «όνομα» πάλι ανεβάζει τη τιμή του. Σε γενικές γραμμές, αν σκεφτούμε αυτό που προσφέρει το μέλι σαν προϊόν στην υγεία μας, δεν είναι καθόλου ακριβό στην πραγματικότητα. Αν κάνουμε σύγκριση με την μαρμελάδα για παράδειγμα, σίγουρα θα μας φανεί ακριβό, αλλά ας αναρωτηθούμε, το ίδιο είναι η μαρμελάδα με το μέλι;

Αν κάποιοι καταναλωτές θεωρούν ότι η τιμή του μελιού είναι αυτή γιατί υπάρχει υπερκέρδος, κάνουν λάθος. Είναι μεγάλος ο ανταγωνισμός και πολύ χαμηλή η παραγωγή. Ο μελισσοκόμος δεν κερδίζει κάτι, το μέλι κάνει όσο κάνει γιατί αυτή είναι η πραγματική τιμή του. Έχει υψηλό κόστος γενικά. Δεν είναι κάτι συνθετικό, δεν είναι κάτι που μπορείς να το φτιάξεις με χαμηλό κόστος. Είναι ανάλογα τον καιρό και τις συνθήκες, διότι πρόκειται για ένα φυσικό προϊόν.

Όσο για την οικονομική κρίση, μας έχει επηρεάσει σε μικρό βαθμό διότι η σχέση τιμής-ποιότητας του προϊόντος μας είναι πολύ καλή, και η ποιότητα σταθερά υψηλή. Στον τομέα μας ο ανταγωνισμός ήταν πάντοτε πολύ μεγάλος και έτσι η οικονομική κρίση μπορεί να έχει επηρεάσει συνολικά την κατανάλωση, αλλά δεν έφερε μεγάλες αλλαγές για εμάς.

Η Εταιρεία “Τζιβέρτι” εφαρμόζει τις ορθές μελισσοκομικές πρακτικές και τις διαδικασίες του συστήματος HACCP για το μέλι και δέχεται προγραμματισμένους και απροειδοποίητους ελέγχους από τις υγειονομικές και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Συνεργάζεται επίσης, με εξειδικευμένα εργαστήρια στη Γερμανία – QSI, Intertek – για εργαστηριακές αναλύσεις ποιότητας μελιού.

(θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κa Τάνια Πιπεριάν, Υπάλληλο στο Ινστιτούτο περιβάλλοντος, Υδάτινων πόρων, Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και Κέντρο Υπολογισμικής Επιστήμης – The Cyprus Institute και την κa Δήμητρα Καλοπαίδη, Ψυχολόγο, για τη βοήθεια τους στην συνάντησή μας με την εταιρεία και τους υπευθύνους)

 

 


 

 

 

[Total: 4   Average: 5/5]