Κρασοχώρια Λεμεσού – Κύπρος

Κείμενο – φωτογραφίες: Θεανώ Γαρμπή

Πρόκειται για μια ονομαστή περιοχή, όχι μόνο για το φυσικό της τοπίο, τη λαϊκή αρχιτεκτονική και την παράδοση που έχει μείνει τυπωμένη στα πανέμορφα χωριά της, αλλά και για τους απέραντους αμπελώνες που χαρίζουν υπέροχα, ποιοτικά κρασιά, με οινοποιούς που δουλεύουν με μεράκι και αντιλαμβάνονται πως το κρασί δεν είναι απλά κάτι για να πιεις, αλλά τρόπος ζωής.

Γραφικά, παλιά καφενεία και ταβέρνες, παρθένα φύση, σπίτια παλιάς αρχιτεκτονικής, μέρη με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον και άνθρωποι φιλόξενοι, είναι μερικές από τις εικόνες που μας χάρισε το ταξίδι αυτό. Όπου κι αν βρεθήκαμε, οι άνθρωποι μας καλοδέχτηκαν με αληθινή θέρμη και ευχαρίστη διάθεση.

Η οινική αυτή ζώνη, απαρτίζεται από είκοσι χωριά στις νότιες πλαγιές του όρους Τρόοδος. Αποτελεί την τέταρτη περιοχή Οίνων Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης στην Κύπρο.

Οι γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες της ζώνης, ευνοούν την ανάπτυξη των δυο βασικών γηγενών ποικιλιών αμπέλου, το “Μαύρο” και το “Ξυνιστέρι”.

DSC_0325
Οινοποιείο Τσιάκκας, περιοχή Πιτσιλιά.

Η γεωλογία της περιοχής παρουσιάζει παγκόσμιο ενδιαφέρον, αφού αποτελεί ένα οφιολιθικό σύμπλεγμα που σχηματίστηκε πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, 8.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι δρόμοι της είναι γεμάτοι με μικρά και μεγάλα Οινοποιεία. Η διαδρομή διανύει μια παραδοσιακά αμπελουργική περιοχή με μεγάλα κρασοχώρια. Στα είκοσι αυτά χωριά καλλιεργούνται 23 διαφορετικές ποικιλίες αμπέλου.

Επισκεφθήκαμε δυο από τα οινοποιεία, σε δυο διαφορετικά χωριά και προορισμούς. Το οινοποιείο του Τσιάκκα, λίγο πριν το χωριό Πελένδρι στη περιοχή Πιτσιλιά, και το οινοποιείο “Αγία Μαύρη” στο χωριό Κοιλάνι.

DSC_0820
Οινοποιείο Αγία Μαύρη. Η εμφιάλωση.

Οινοποιείο Τσιάκκας

Ξεκινώντας από τη Λευκωσία, πήραμε το δρόμο για τη Λεμεσό. Από εκεί ακολουθήσαμε μια από τις διαδρομές προς τα φημισμένα κρασοχώρια Λεμεσού όπου υπάρχουν πολλά οινοποιεία, απέραντοι αμπελώνες σε συνδυασμό με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες, που δίνουν μια εκπληκτική ποιότητα στο κάθε κρασί, ενώ κάνουν τη περιοχή μοναδική.

Περάσαμε την περιοχή Κουμανδαρίας (από το ομώνυμο κρασί Κουμανταρία) και το χωριό Τριμίκληνη και συνεχίσαμε προς τα βορειοανατολικά όπου οδηγεί στο Πελένδρι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Κύπρου. Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο με πολλά λιθόκτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και την εκκλησία του Τίμιου Σταυρού που περιλαμβάνεται στο κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πριν το χωριό, μέσα στο δάσος, λειτουργεί το οινοποιείο Τσιάκκας, στα 1050 μ.

Το οινοποιείο βρίσκεται στις παρυφές ενός λόφου. Η ανοιχτή θέα προς τα απέναντι βουνά, ο καθαρός αέρας και η έντονη μυρωδιά πεύκου, δίνει μια έντονη αίσθηση ελευθερίας και ηρεμίας. Δεν ακούγεται τίποτα, παρά μόνο ο θόρυβος των παπουτσιών μας πάνω στα χαλίκια και στα λιγοστά χιόνια που έχουν απομείνει. Τα λόγια των επισκεπτών, δεν είναι παρά ψίθυροι, για να μην ταραχτεί η πολύτιμη αυτή γαλήνη…

Έξω από το οινοποιείο του Τσιάκκα συναντήσαμε την Αφροδίτη, η οποία θα μας ξεναγούσε για τις επόμενες ώρες. Οι εξωτερικές δεξαμενές είναι επιβλητικές και έρχονται σε αντίθεση με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, χωρίς όμως να το αλλοιώνει. Αντιθέτως, προσθέτουν μια μοναδική γοητεία, γνωρίζοντας πως εκεί φτιάχνεται κάτι τόσο ποιοτικό και μοναδικό στο είδος του, το Κυπριακό κρασί. Σε κάνουν να θέλεις να δοκιμάσεις την ατόφια γεύση του, πριν την τελειοποίηση του προϊόντος, κάτι που είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε.

DSC_0322
Οινοποιείο Τσιάκκας. Εξωτερικές δεξαμενές κρασιού.

Η ετήσια παραγωγή του Οινοποιείου σε φιάλες είναι 130.000

– Κουμανδαρία Τσιάκκας

Η Κουμανδαρία Τσιάκκας, είναι μια νέα πρόταση με σεβασμό στην παράδοση του αρχαιότερου κρασιού της Ευρώπης. Το σταφύλι που χρησιμοποιείται κυρίως είναι το Ξυνιστέρι, καθώς και το Μαύρο. Το σταφύλι κάθεται στον ήλιο (η ώρα που παραμένει εξαρτάται από τη θερμοκρασία του ήλιου), για να κρατήσει τα σάκχαρα του και να βγάλει τη γλυκεία γεύση. Η ωρίμανση γίνεται σε δρύινα βαρέλια.

Η απουσία πρόσθετης αλκοόλης επιτρέπει στην Κουμανδαρία να εκφράσει πλήρως τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της, τα αρώματα ώριμου κυδωνιού και γλυκού κίτρου. Η αναζωογονητική οξύτητα δίνει στην Κουμανδαρία μια ευχάριστη και ελκυστική ισορροπία.

Όπως μας πληροφόρησε η ξεναγός μας, το οινοποιείο Τσιάκκας βγάζει μικρές ποσότητες Κουμανδαρίας προς κατανάλωση, ενώ παραμένει “ξεχασμένη” 4 χρόνια για ωρίμανση.

DSC_0287
Οινοποιείο Τσιάκκας. Μέρος από το μουσείο. Εργαλεία οινοποίεισης από τα χρόνια τα παλιά.

Οινοποιείο “Αγία Μαύρη”

Το Κοιλάνι αποτελεί το επίκεντρο της περιοχής Κρασοχωριών Λεμεσού, χτισμένο στη βάση της κορυφής Αφάμη, που έδωσε το όνομα της σε ένα δημοφιλές κρασί παλαιότερα. Βρίσκεται στους πρόποδες του Τροόδους, σε υψόμετρο 1000 μέτρων.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες αμπελουργικές κοινότητες. Εδώ, επισκεφθήκαμε το οινοποιείο “Αγία Μαύρη”. Μας υποδέχτηκε ο Κύριος Γιάννος, ένας ευγενικός και φιλόξενος υπάλληλος του οινοποιείου, ο οποίος μας ξενάγησε στο οινοποιείο.

Αρχικά γνωστό ως Κοιλάνι, ιδρύθηκε το 1983 και έχει πλέον καθιερωθεί στα δρώμενα του νησιού. Ένα από τα κορυφαία κρασιά της Κύπρου παρασκευάζεται εδώ. Το “Mosxatos”, ένα γλυκό λευκό που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004. Εμφανίζει ένα έντονο χρυσό χρώμα και εκρηκτικά αρώματα που συμπληρώνονται από ένα παχύ και λιπαρό στόμα με υποδειγματική ισορροπία, ενώ δεν μπαίνει σε δρύινα βαρέλια. Όπως μας ενημέρωσε ο Κύριος Γιάννος, έχει βραβευτεί δυο φορές.

Οινοποιείο ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΗ-1
Οινοποιείο Αγία Μαύρη, χωριό Κοιλάνι.

Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου είναι 50,000 φιάλες διαφόρων τύπων οίνου. Καλλιεργούνται ντόπιες και ξένες ποικιλίες για την παραγωγή λευκών και ερυθρών, ξηρών και γλυκών οίνων. Εκτός από τις γηγενείς ποικιλίες Μαύρο, Ξυνιστέρι, Όφθαλμο και Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, χρησιμοποιούν Cabernet, Mataro, Grenache, Carignan, Chardonnay.

Ύστερα από μια πολύωρη ξενάγηση και δοκιμή γευστικότατων κρασιών, ξεκινήσαμε για το γυρισμό πίσω στη Λευκωσία, έχοντας ζήσει μια μοναδική εμπειρία σε σχέση με το κυπριακό κρασί και τον τρόπο παραγωγής του.

“Ανάμεσα στα απειράριθμα είδη που φύονται ανά τον πλανήτη, ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά της η άμπελος και ο καρπός της, το σταφύλι. Κανένα άλλο είδος από όσα καλλιεργούνται στη γη δεν διαθέτει τα σπάνια χαρίσματα του. Κανένα άλλο δεν είναι τόσο πολυσχιδές, βαθύ, ευρύ και μυστηριώδες. Κανένα άλλο δεν έχει την ικανότητα να συγκινεί και να ευφραίνει και κανένα δεν είναι προικισμένο με τη χαρά της μετουσίωσης, σε κάτι τόσο σαγηνευτικό όσο ένα ποτήρι μυρωδάτο, γευστικό κρασί…” Γιάννος Κωνσταντίνου – Γευσιγνώστης

[Total: 0   Average: 0/5]